perustoimeentulotuki

Miten sinä selviäisit, jos et tietäisi milloin on palkkapäivä?

Entä jos palkka ei tulisikaan silloin, kun pitäisi? Entä jos rahaa ruokaan ei olisi? Entä jos lääkkeisiin ei olisikaan varaa, vaikka ne olisivat loppu? Arki pyörii helposti, kun tulot ja menot ovat tiedossa, mutta entä jos näin ei ole? Mitä tehdä, kun rahaa elämiseen ei ole eikä tietoa milloin sitä tulee?

Monet toimeentulotukea saavat suomalaiset tällä hetkellä juuri tässä tilanteessa. Ongelmien taustalla on vuoden vaihteessa voimaan astunut lakimuutos, joka asettaa Kelan vastuuseen normaaleihin arjen menoihin tarkoitetusta perustoimeentulotuesta kuntien sijasta

perustoimeentulotuki

Jopa kolmen viikon odotusaikoja – eikö Kela osannut varautua?

Kela oli varautunut ruuhkiin, mutta ei tarpeeksi hyvin. Valtavan ihmismäärän lisäksi perustoimeentulotuessa oli muitakin haasteita. Koko järjestelmä siirtyi yhdellä kertaa kunnilta Kelalle, jolloin Kelan työntekijät joutuivat opettelemaan koko suuren perustoimeentulotukijärjestelmän ilman minkäänlaista käytännön kokemusta. Opettelu jatkuu edelleen.

Päätöksiä ovat useat ihmiset joutuneet odottelemaan yli kolme viikkoa. Tällaista tilannetta ei saisi missään tapauksessa päästä syntymään. Valituksia toimeentulotuen käsittelyajoista tehdään paljon ja niitä on tehtävä jatkossakin, jotta tilanne korjautuu ja Kelan resurssointi saadaan kohdilleen. Mutta kuinka tämä auttaa ihmistä, joka miettii, mistä perheelle saisi ruokaa? Kuka kantaa vastuun ja vaikka kantaa, miten vaikeassa tilanteessa olevat ihmiset saavat avun?

Miksi perustoimeentulotuki siirtyi Kelalle?

Perimmäinen ajatus toimeentulotuen siirtymisestä Kelaan ei ole kuitenkaan huono. Tarkoituksena on keventää järjestelmää, jolloin suurin osa avuntarvitsijoista saisi haettua kaikkia tarvitsemiaan etuuksia yheltä luukulta – Kelasta. Ihannetilanteessa yksi hakemus riittäisi, jolloin ihmisen koko tilanne käytäisiin läpi ja oikeus mm. työttömyysturva, asumistuki ja toimeentulotuki selviäisivät kaikki kerralla.

Kun perustoimeentulotuki on Kelan vastuulla, jäisi kuntien ammattitaitoisille sosiaalityöntekijöille ja -ohjaajille paremmin aikaa todella haastaviin elämäntilanteisiin ajatuneiden ihmisten auttamiseen. Tällä hetkellä tärkeintä olisi kuitenkin saada käsittelyajat lain edellyttämälle tasolle.

Mistä apua, kun toimeentulotukipäätös viipyy?

Yksi avunlähde voi löytyä diakoniatyöntekijän luota. Venyneistä käsittelyajoista kriisiytynyt taloudellinen tilanne on vahva peruste olla yhteydessä oman alueen diakoniatyöntekijään. Jos tilanne on todella paha, voi työntekijä myöntää taloudellista apua aivan kriittisimpien lääke- tai elintarvikehankintojen kanssa.

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.