Älä osta
Tuntuuko, että rahankäyttösi ei ole hallinnassasi ja tuhlaat turhuuksiin? Ei huolta, niin tuntuu monesta muustakin, sillä rahankäytön haasteet ovat yleisiä. Oman rahatilanteen selkeyttäminen vaatii aina itsekuria ja toimenpiteitä. Hyvä uutinen on se, että budjetointia ja viisasta rahankäyttöä voi aina harjoitella ja oppia.
Balanssin kaipuu
Ostokäyttäytymistäsi ohjaavat tottumus, rutiinit ja hyväksi koetut toimintatavat. Jokainen pystyy ohjaamaan ja hienosäätämään omaa ostokäyttäytymistään normaalissa arjen jaksamisessaan.
Päivittäinen jaksaminen on lahja ja siunaus. Tasapainoinen rahatilanne säteilee laajasti elämänpiiriin. Parhaimmillaan elämässä pääsee nauttimaan mukavan tasapaksuista ja turvallisista jaksoista.
Kaikki varmasti toivovat, että oma rahatilanne olisi kelvollisessa balanssissa.
Vaikuttimien armoilla
Jokaisella ihmisellä on oma tahto, mutta vapaantahdon osalta tilanne on mutkikkaampi. On tärkeä käsittää sekä suhteessa itseemme että myös muihin, että olemme monien vaikuttimien tähtäimessä. Seikkailemme kohdennetun mainonnan pelikentillä, joissa meihin kohdistuu valtavia voimia.
Osa meistä selviää kulutusviidakosta kunnialla, mutta osa kanssakulkijoista jää kahlaamaan loputtomalta tuntuvaan ryteikköön, jossa jokainen valinta voi johtaa uusiin ongelmiin.
Olosuhteiden pettäessä, kukaan ei ole täysin immuuni rahankäytön haasteille.
Kulloisiinkin tilanteisiimme vaikuttavat oma taustamme, terveydentilamme, olosuhteemme ja ympäristömme tarjoamat mahdollisuudet ja koettelemukset. Meillä on myös yksilöllinen tapa tulkita ja elää arkea, sekä jäsentää ilmiöitä ympärillämme.
Hattu kouraan, kyllä tuurillakin on monesti osansa lopputulemissa.
Inflaation jyllätessä myös työikäiset ovat kokeneet yllätyksiä. Voimavarojen ehtyessä uupuvan ihmisen tapa suunnitella kuukausittaista rahankäyttöään ja budjetointiaan vaikeutuu, ja usein seuraamukset ovat pitkäaikaisia.
Pahus- taas miinuksella!
Palkkasekin tai etuuksien kilahtaessa tilille olo on euforinen. Pitkä rahaton loppukuukausi vaihtuu hetkessä olosuhteeseen, jossa kaikki tuntuu mahdolliselta.
Oman rahankäytön hälytysmerkkejä ovat impulsiivinen ostokäyttäytyminen, rahojen loppuminen heti palkka- tai etuuspäivien jälkeen, kulutusluottojen suosiminen, ja tuhlaus epäolennaisuuksiin.
Kaikki varmasti tunnistavat hetken huumassa tehdyn ostopäätöksen; klik vain, ja uusi tuote saapuu postiautomaattiin. Luvattoman helposti ja vaivattomasti.
Työikäisillä päivittäiset ravintolalounaat, tyyriimmät ruokaostokset, ja tarpeettomat hankinnat voivat nekin automatisoitua huomaamattaan arkeen, ja pitää kuukauden kulutussyklin miinuksen puolella.
Rauhoita ja rajoita
Jos huomaat, että rahankäyttösi lipsuu, pysähdy ja paina jarrua. Jotain on vielä tehtävissä.
Yhtenä ohjenuorana voi tarjota tilanteen rauhoittamista, mutta myös rahankäytön rajoittamista. Pyri tarkastelemaan tilannettasi suoraselkäisesti. Samalla osoitat itsellesi arvostusta ja rehellisyyttä.
Ostotilanteessa on lupa pysähtyä ja arvioida tilannetta uudelleen. Kun vältät turhan haalimista, vältät samalla ylimääräistä velkaantumista. Pelkistetty ohje ÄLÄ OSTA, toimii silloin, kun punnitset hankintaa, jonka merkitys arjessasi on vähäinen ja lähinnä kosmeettinen. Muista myös, että useimman tuotteen voi palauttaa ostopäätöksesi jälkeen.
Omien rutiiniesi haastaminen ja järkevöittäminen kantavat pitkälle. Totuttele pysymään selkeänä ja suoraviivaisena. Houkutus alelaarilla ei tarkoita ostopäätöstä.
Sinä valitset milloin ja mitä ostat.
Opettele olemaan kukkarosi herra, niin voit paremmin
Olet ansainnut elämäntilanteen, jossa pystyt hengittämään, ja arjen, josta pystyt nauttimaan. Velkaantuminen tuo elämääsi asioita, jotka painostavat ja aiheuttavat ylimääräistä ahdistusta.
Oli kyseessä sitten velkasaneeraus, konkurssista selviäminen, pikavippikierteen katkaisu tai laskusuman selvittäminen, kaikissa näissä tilanteista pienillä tai suuremmilla päätöksillä usein selvitään.
Muutos ei ole mahdotonta, mutta se vaatii AINA toimenpiteitä. Toimenpide numero yksi on opetella budjetointia ja tarkastella kuukauden ostokäyttäytymistäsi, vaikka sitten ruutupaperin ja kynän avulla.
Huomaat, että umpikujalta tuntuva tilanne onkin eteenpäin vievän kadun varrella. Älä siis viivyttele avun pyytämisessä. Myös kotiseurakuntasi diakoni voi auttaa ja kulkea rinnallasi.
Toivo on käsissäsi. Toivo elää meissä kaikissa.
Myös pienempiä rahankäytön haasteita ja kulutustottumuksia kannattaa tarkastella. Elämässä pärjää vähemmälläkin ja säästämisestä tulee lopulta hyvä mieli.
Lopuksi vielä muutama rohkaiseva Raamatun kohta. Siunattua ja turvallista syksyä kaikille!
Ps 31:25: Rohkaiskaa mielenne, olkaa lujat, kaikki te, jotka panette toivonne Herraan!
Matteus 11:28: Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä anna teille levon.
Jeremia 29:11: Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.
- Älä osta - 02.09.2024
- Työkesä ei ole menetetty kesä - 07.06.2024
- Ikäkriisiä ja hyvää elämää - 17.04.2024