Ei elämä siihen lopu- toivoa ja luottamusta rakentamassa

Elämässä eteenpäin kulkeminen ei aina ole helppoa. Diakonin kanssa keskustelu voi auttaa jäsentämään ajatuksia silloin, kun kaipaa kanssakulkijaa elämän muutosvaiheissa tai kun jokin olosuhde elämässä mietityttää. Tilanteiden reflektointi auttaa ja viitoittaa eteenpäin. Voimme myös aina oppia uutta sekä itsestämme että läheisistämme ja samalla rakentaa pohjaa turvallisille olosuhteille, joissa myös läheistemme on kevyempi taivaltaa. 

Diakonin juttusilla

Diakonin tärkein ominaisuus on kyky kuunnella ja taito esittää tärkeitä kysymyksiä. Useimmiten asiakas saapuu luokse, koska jokin elämässä ei ole kohdallaan. Yksi yleisimmistä asiakkaiden toiveista on;

Voi kun tästä hetkestä pääsisi eteenpäin!

Hämmennys, epätoivo ja harmitus ovat tyypillisiä pettymyksen tunteita silloin, kun olosuhteet pettävät. Diakoniatyössä pyrimme auttamaan asiakasta, että hän kykenisi reflektoimaan tapahtunutta, jättämään ikävät tilanteet taakseen ja jatkamaan elämässä eteenpäin.

Väärin kiinnittymisen ies

Olosuhteet ja rakkaat ihmiset voivat ajansaatossa muuttua ja yllättää. Ikävimpiä ovat tilanteet, joissa tuttu, luotettu ja turvallinen muuttuu turvattomaksi. Myös läheinen ihminen voi yllättäen pettää luottamuksen, tai särkeä jotain arvokasta, kuten sydämen.

Mikä estää eteenpäin kulkemisen ja muutoksen tekemisen?

Ihmisen mieli rakastaa säännönmukaisuuksia, ennustettavuutta, rutiineja, ja tuttuja kasvoja. Totumme monenlaiseen kohteluun ja olosuhteisiin- joskin aina ei kannattaisi. Ihmismielen joustavuus onkin sekä voimavara että haaste.

Askelmerkkejä

Kun luottamuksesi petetään. Voit arvioida kiinnittymisesi ihmiseen tai olosuhteeseen uudelleen. Paikallista ongelma ja arvioi olosuhteen tai ihmisen merkitys elämässäsi. Selvitä sen uusi paikka, ja sitten keino, millä siirryt turvallisempaan ympäristöön.

Kiinnittyminen vääränlaiseen olosuhteeseen tai kiintymyssuhteeseen rasittaa sekä mieltä että kehoa.

Moni elämäntilanteista ei ole vältettävissä, mutta on pienillä ratkaisuilla ohitettavissa. Mitä nopeammin pääset irtaantumaan haitallisen vaikutuspiiristä, sen pienemmillä sielunarvilla selviät.

Diakonilta saatava keskusteluapu voi auttaa hahmottamaan omaa tilannettasi, ja tunnistamaan jumittuneita ja haitallisia sidoksia elämässäsi.

Rajojen vetoja

Joissain tilanteissa uhri voi tuntea olevansa syypää tilanteeseensa. Epävarmuuden keskellä, luota itseesi; tunnistat kyllä, kun rajojasi on rikottu.

Et pysty pakottamaan ketään käyttäytymään paremmin ja arvostamaan enemmän. Et myöskään voi muuttaa toisen ihmisen kiinnittymistä itseesi.

Kun reflektoit tapahtunutta, katsot itseäsi arvostaen peilistä, ja pyydät luotettavan matkakaverin rinnallesi, pystyt päästämään irti haitallisista asioista, ihmisistä ja tilanteista.

Myös rukoilu auttaa. Jumala tietää ja tuntee sinut. Hän kulkee rinnallasi.

Luottamusta rakennetaan yhdessä

Diakoniatyössä pohditaan, kuinka kanssakulkijoiden muutoksensietokykyä voisi vahvistaa. Tehtävä ei ole helppo, sillä yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset haastavat monella tavalla yksilöiden hyvinvointia. Ikäviä asioita tapahtuu.

Pohjimmiltaan ihmiset haluavat kuitenkin luottaa ja uskoa hyväntahtoisuuteen.

Kirkko ja Kaupunki-lehden päätoimittaja Pauli Juusela kirjoitti puheenvuorossaan, että rakkaus on teonsana. Lähimmäisen parhaaksi toimiminen vaatii tekoja, ei ainoastaan sanoja.

Tämän takia on hyvä kääntää katse perusteisiin. Emme ole täydellisiä, siksi luottamuksen arvoisena pysyminen on meidän kaikkien tehtävä. Ennustettava ja hyväntahtoinen käyttäytyminen kuuluvat hyviin käytöstapoihin, sillä kenenkään ei tarvitsisi joutua arpomaan, onko tarpeeksi kelvollinen saadakseen hyvyyttä osakseen.

Kun käsitämme, kuinka hauraita ja herkkiä langat välillämme ovat, voimme oppia toimimaan arvostavammin suhteessa toisiimme. Samalla rakennamme terveempiä ympäristöjä ja yhteisöjä toinen toisillemme.

Vaalitaan yhteyttämme ja pidetään toisistamme huolta.

Hyvää adventin aikaa!

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.