”En olisi ikinä uskonut joutuvani tänne”

Pyörällisiä ostoskärryjä on paikalla tungokseen asti. Ei, nyt ei olla Tallinnan-laivaterminaalissa, vaan Myllypuron elintarvikejakelun jonossa.

Jakelu käynnistyy aamuyhdeksältä. Jo ennen sitä jono kiemurtelee näkymättömiin korttelin ympäri. Tänäänkin on nälkä.

”Jouduin jäämään varhaiseläkkeelle. Tulot tippuivat, mutta menot jäivät, joten pakko välillä hakea täältä helpotusta ruokapöytään. En olisi ikinä uskonut joutuvani tänne!” sanoo kuusissakymmenissä oleva mies. ”Apua tarvitsevia olisi vielä enemmänkin, mutta kynnys on monella korkea. Minuakin hävetti aluksi, mutta ei enää.”

Huikkailen jonottajille hyviä huomenia ja kysyn kuulumisia. Moni kääntää katseensa pois, nyt ei olla juttutuulella. Heistä, jotka rupeavat juttusille, kukaan ei vaikuta vihaiselta tai katkeralta. Tyynesti he kertovat tarinaansa. Niissä toistuu työttömyys. Myös kiitollisuus tällaiseen apuun ja seurakunnan toimintaan kuuluu monen suusta.

”Omaa syytäni olen täällä. On tullut velkaannuttua, on alkoholi- ja nettiriippuvuutta. 18 tuntia vuorokaudessa olen koneella. Tämä jääkaapin täyte tulee tarpeeseen”, kertoo nuorehko mies. Jonottajien keski-ikä on muutenkin alhaisempi kuin olin olettanut: työikäisiä on joukossa paljon.

Vihanneksia, leikkeleitä, jugurttia ja leipää sujahtelee kasseihin. Tänään jakelu sujuu vilkkaasti, sillä apuna on sosiaalialan opiskelijoita.

Lastenrattaat ovat tässä ympäristössä pysäyttävä näky. Äiti kahden ympärillä kilmuilevan leikki-ikäisen kanssa kertoo käyvänsä jonossa normaalisti joka kerta eli kolmesti viikossa. ”Tällä ruoka-avulla on tosi iso merkitys meidän perheelle. Rahaa jää paremmin sellaiseen mitä täältä ei saa kuten maitoon, lihaan, vaippoihin ja pesuaineisiin. Olen lasten kanssa kotona. Mies on kyllä töissä, mutta osa palkasta menee ulosottoon ja lainojen maksuun.”

Klo 9.30 otetaan luku, jotta tiedetään jakaa jaettavissa olevat ruoat mahdollisimman tasaisesti. Yksi vakituisista vapaaehtoisista kertoo päivän lukeman: 688 ruoan hakijaa – ja nyt on vielä alkukuu. Kuukauden lopulla, kun eläke- ja lapsilisärahat hupenevat, jonot pitenevät.

Myllypuron elintarvikejakelun järjestää Myllypuron elintarvikeapu ry, jonka taustavoimia ovat Herttoniemen seurakunta ja Helsingin kaupunki sekä ruokaa lahjoittavat kaupat. Ruokaa jaetaan maanantai-, keskiviikko- ja perjantaiaamuisin klo 9 Liikuntomyllyn päädyssä, os. Myllypurontie 1. Paikalla tulee olla klo 9.30.

 

 

 

Eila Jaakola

Diakoniatiedottaja at Helsingin seurakunnat
Viestiä lähimmäisenrakkaudesta, tarinoita helsinkiläisten arjesta

Mitä mieltä? Kommentoi!