Jaksaa, jaksaa, yrittäjä jaksaa − vai jaksaako sittenkään?

’’Yrittäjä, yksinyrittäjä. Jo nämä sanat pitävät sisällään paljon sitä asennetta, jolla me yritämme selvitä kaikista mahdollisista asioista yrittäjinä ja nimenomaan itse ja yksin.

Tämä on ollut aikaa, jolloin epävarmuus ja vaikeat päätökset ovat rasittaneet normaalia enemmän myös minun arkeani yrittäjänä. Olen joutunut tekemään tiukkoja valintoja ja miettimään, mitä kannattaa tehdä.

Yrittäjänä oleminen on kuitenkin myös luonteenpiirre. Se tarkoittaa uusien mahdollisuuksien löytämistä ja ratkaisujen hakemista joskus jopa sieltä, missä niitä ei tiennyt olevan. Minua on suuresti auttaneet erilaiset verkostot ja mahdollisuus yrittäjien työnohjaukseen. Olen saanut sieltä tukea ja kannustusta päätösten tekemisessä.’’ − yrittäjä Johanna Ahlberg tammikuussa 2022

Suomessa on yli 350 000 yritystä. Pelkästään Helsingissä on tuhansia yrittäjiä. Yrittäjien määrä kasvaa vauhdilla. Yrittäjyys on yhteiskunnassamme voimistuva ilmiö.

Sinäkin tunnet yrittäjän, aivan varmasti tunnet. Ehkäpä olet yrittäjä.

Koronatapaukset ovat taas kasvussa ja yhteiskunnan varomekanismit kytketty päälle. Nyt suojellaan sinua, minua ja meitä kaikkia.

Pandemiatilanne on kohdellut ja kohtelee yrittäjiä hyvin eri tavoin. Monelle liikunta-, ravintola- ja majoitusalan yrittäjälle edellinen vuosi on ollut painajainen, kun kuluttajat ovat peruneet lomamatkojaan ja jättäneet kulttuuri-, harrastus- ja hyvinvointiostoja tekemättä.

Osa yrittäjistä taas on elänyt kasvun kautta ja ilahtunut iloisesti. Nyt rullaa! Suomalaiset ovat hankkinut uuden harrastuksen tai elvyttäneet vanhaa, etätyöläiset varustelleet kotejaan ja esimerkiksi kesämökkimarkkinat käyneet ylikierroksilla.

Yrittämiseen liittyy aina yrittäjäriskin ottaminen ja erilaiset epävarmuustekijät. Yrittäjän sosiaaliturva on yleisesti heikompi kuin työssäkäyvän. Kaikki yrittäjät eivät ole turvassa talouden ravistuksilta, ja yrittäjä voi tuntea neuvottomuutta, koska hän ei saa riittävästi taloudellista ja henkistä apua.

Aina kyse ei ole taloudellisesta ahdingosta, vaan ahdingon alkulähde voi olla esimerkiksi muutoksen tarve. Hyppäys uuteen vaatii voimavaroja, joita juuri ankara pandemia-aika on verottanut. Yrittäjän urajumi voikin johtua esimerkiksi siitä, että häneltä puuttuu mentorointiapu tai kannustavia sanoja elämästään.

Yrittäjyys kiinnittyy helposti syvälle identiteettiin, ja yrittäjä voi vaatia itseltään kohtuuttomia. Tutkimukset kertovat, että intohimoisin yrittäjä uupuu ja väsyy. Mitä uupuneempi yrittäjä on, sitä vaikeampi hänen on käsittää tilannettaan.

Yrittäjäjärjestöt, kaupungin yrityspalvelut ja erilaiset yhdistykset etsivät keinoja auttaa. Lukemattomat ammattilaiset työskentelevät sen eteen, että yrittäjät saisivat tarvitsemansa tuen ja avun ja että suomalaiset yritykset menestyisivät myös jatkossa.  Myös Helsingin seurakuntien Tukea kantakaupungin yksinyrittäjille -hanke järjestää yrittäjille työnohjausta ja kehittää uusia rentoutumisen ja kehittymisen mahdollisuuksia. Olemme täällä kaikenlaisia yrittäjiä varten.

Haluamme haastaa jokaisen huomioimaan läheisen yrittäjän: kysymään, mitä hänelle kuuluu, miten hän jaksaa arjessaan ja onko jotain, mitä hän toivoisi tältä vuodelta. Joskus pelkkä kuunteleminen auttaa ja muistuttaa yrittäjää siitä, että huolenpito on lähellä.

Kirjoittajat: Tukea kantakaupungin yksinyrittäjät-hankkeen koordinaattori, toiminimiyrittäjä Niina Marjanen ja yrittäjä Johanna Ahlberg, Ekore Solutions Oy (kuvassa)

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.