Mörköjä työpaikoilla? – Näkökulmia työpaikkakiusaamiseen

Oletko sinä tai työkaverisi kokenut jotakin näistä; mielipiteen ohittamista, sosiaalista eristämistä, häirintää, ideoille nauramista, uramahdollisuuksien sabotointia, ajatusten torppaamista, selän takana pahan puhumista, plagiointia?

Et ole yksin kokemustesi kanssa. Työelämässä ei aina tunnisteta henkistä väkivaltaa. Tässä kirjoituksessa pohditaan työpaikoilla tapahtuvaa vähättelyä ja mitätöintiä, ja keinoja joilla voimme parantaa työympäristöjämme. Voit puhua kokemuksistasi seurakuntasi diakonille. Meillä on aikaa kuunnella. 

Epäasiallinen kohtelu satuttaa

Kiusaaminen ja epäasiallisen kohtelun kohteeksi joutuminen heikentävät hyvinvointia, ja aiheuttavat kohteelleen luottamuksen puutetta, häpeää ja pelkoa.

Kiusatulle tapahtunut voi olla elämän taitekohta, viimeinen niitti, mielenterveyden riski, tai syy työkyvyttömyyteen. Vähättelyn ja kiusaamisen seurauksena yksilö uupuu ja tuntee arvottomuutta. Kyseessä on trauma, josta paraneminen vie aikaa ja johon ei välttämättä ole saatavilla riittävästi apua.

Kiusaatko tietämättäsi?

Järjestimme hiljattain Se ei johdu sinusta- näkökulmia työpaikoilla tapahtuvaan vähättelyyn ja kiusaamiseen työpajan, jota ohjasi työelämänasiantuntija ja tietokirjailija Tiina-Emilia Kaunisto. Tiina-Emilia muistutti, että meistä jokainen vähättelee joskus läheistään niin töissä kuin vapaalla. Siksi oman toiminnan reflektointi on tärkeää.

Hyväveliverkostojen modernina versiona voidaan pitää hyväsisarusverkostoja, joiden kautta yksilöiden hyvinvointiin ja esimerkiksi uramahdollisuuksiin pystytään tehokkaasti vaikuttamaan. Hälytyskellojen tulisi soida viimeistään siinä vaiheessa, kun työyhteisöön syntyy erillisiä sisäpiirejä, joiden kautta käytetään kielteistä sosiaalista valtaa suhteessa valittuihin työntekijöihin, tai kun sisäpiiri valitsee kenelle tietoa jaetaan, kuka otetaan mukaan lounaalle tai kuka pääsee osaksi sisäpiirin hyvää.

Työpaikkakiusaamista ei välttämättä tunnisteta, sillä se voi olla hienovaraista. Kiusaaminen ja vähättely voivat olla niin nokkelaa ja kollektiivista, ettei uhrilla ole mahdollisuuksia tunnistaa niitä, saati puolustautua.

Voimme myös huomaamattamme edistää työpaikkamme kiusaamiskierteitä ja kiusaamisverkostojen syntymistä; ohittamalla, passiivisella reagoinnilla, tai silmiämme ummistamalla. Tiesithän, että myös hiljaisuus on vallankäyttöä?

Epätietoisuudessa ja hämmennyksen vallassa pidetty työntekijä oireilee monin tavoin ja tilanne kuormittaa häntä valtavasti.

Tunnista roolisi ja toimi oikein

Vähättely, ohittaminen ja muu epäasiallinen kohtelu ovat yleisiä suomalaisessa työelämässä.

Ole osa ongelman ratkaisua ja lopeta kiusaaminen osaltasi; älä eristä ketään, äläkä anna pahan puhua. Korjaa väärin sanomiset ja puolusta tarvittaessa. Kurota kohti hyvää, ja tuo mukanasi kohottavia asioita ja ajatuksia.

Voimme välittää työpaikoilla aiempaa enemmän ja kohentaa jokaisen työssä viihtymistä.

Kiusattu tarvitsee työyhteisön tukea ja kannustusta. Toipuminen ja luottamuksen palautuminen vievät aikansa. Mikään työyhteisö ei ole toivoton, vaan muutos on aina mahdollista.

Apua on saatavilla

Sitten hyvät uutiset! Diakoniatoimistolla voit puhua kokemastasi työpaikkakiusaamisesta luottamuksellisesti. Meillä osataan auttaa ja kuunnella. Apumme ei maksa mitään. Osaamme myös tarvittaessa ohjata sinut jatkoavun piiriin.

Toivotan sinulle hyvää, siunattua ja turvallista työsyksyä. Pidetään toisistamme huolta.

Turvallisen työpaikan elinehtoja;

  • Muista, että työnjohdolla on velvollisuus reagoida ja turvata kaikille työrauha.
  • Muista kiitollisuudella kasvunpaikkojasi. Joskus kasvoit, koska työkaverisi oli eri mieltä kanssasi, tai teki asiat eri tavalla kuin sinä.
  • Anna aikaa uudelle työkaverillesi sopeutua. Olette kaikki uuden edessä. Työskennelkää yhteisen hyvän työolon puolesta, älkää sitä vastaan.
  • Kiitä esihenkilöäsi onnistuneesta työtilanteen selvittämisestä.
  • Kun työkaverisi mokaa, älä mokaa sillä, että arvostelet häntä selän takana. Yleensä virheistä opitaan. Anna työkaverillesi reilu mahdollisuus oppia ja kehittyä.
  • Hätätilan koittaessa, mieti, voisitko sittenkin joustaa ja auttaa. Hädässä ystävä tunnetaan.
  • Arvosta, rakasta ja kunnioita. Ihmisyyden opettelu on elinikäinen prosessi. Myös työpaikoilla.
  • Kiitä Jumalaa työstäsi, joka mahdollistaa sinulle elannon hankkimisen, ja uudet asiat ja kohtaamiset.
  • Jos tilanne työpaikallasi on kohtuuton ja muuttumaton. Muista, että useimmiten uusia työpaikkoja löytyy. Älä lannistu. Rukoile voimaa, ja lähde.

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Latest posts by Niina Marjanen (see all)

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.