Nuorella henkilöllä vihreä paita ja farkkutakki ja paidan päällä ristiriipus.

Opiskelijan polku hengelliseen auttamistyöhön

Opiskelen Diakonia-ammattikorkeakoulussa sosionomi-diakoniksi, johon liittyvää harjoittelua suoritan parhaillaan Kannelmäen seurakunnassa. Tässäpä katsaus opintoihin sekä harjoitteluuni.

Diakoniatyön opiskelu antaa pohjaa hengelliseen auttamistyöhön, jossa yhdistyvät teologinen osaaminen ja sosiaalialan käytännön taidot. Opinnot sisältävät teologisen perusosaamisen, mikä valmistaa opiskelijoita kirkon virkaan ja antaa valmiuksia ymmärtää kirkon toimintaa, Raamattua ja seurakuntaelämää. Näiden pohjalta rakentuu vahva hengellinen ymmärrys, joka tukee myös monenlaisissa asiakastilanteissa.

Diakoniatyö ihmisten tukena

Erityisesti diakoniatyö painottuu niiden ihmisten auttamiseen, jotka ovat eri syistä haavoittuvassa asemassa. Tämä voi tarkoittaa tukemista taloudellisten, sosiaalisten tai terveydellisten haasteiden keskellä.

Diakoniatyössä kohtaamme ihmisiä eri taustoilla. Taustalla voi olla esimerkiksi päihde- tai mielenterveysongelmia, yksinäisyyttä tai syrjäytymistä, joihin diakoni pystyy antamaan tukensa tai ohjaamaan tarvittaessa oikealle taholle. Sosiaalialan opinnot tukevat diakoniaopintoja ja toisinpäin. Opinnot tuovat käytännön valmiuksia, ja niiden kautta opitaan kohtaamaan ihmisiä herkkyydellä ja ymmärryksellä eri elämäntilanteissa.

Harjoittelun kautta diakoniatyön ytimeen

Vaikka opinnot antavat teoreettisen perustan, vasta harjoittelussa pääsee ymmärtämään, mitä diakonia oikeasti on ja mitä kaikkea diakoniatyöntekijät tekevät arjessaan. Harjoittelun aikana olen itse saanut tutustua erilaisiin seurakuntatoimintoihin ja huomannut, että vaikka diakoniatyön perustehtävä on kaikkialla sama, käytännöt voivat vaihdella seurakunnasta toiseen. Kaikissa seurakunnissa työnkuva on siis samanlainen, mutta toimintatavat vaihtelevat seurakunnittain, huomioiden alueellisen tarpeen.

Kokemuksia ja kohtaamisia

Diakoniatyön harjoittelussa olen päässyt osallistumaan monipuolisiin tehtäviin. Olen avustanut ihmisiä erilaisissa arjen tilanteissa, pitänyt hartaushetkiä, osallistunut käsityöpajoihin ja pitänyt niissä jumppahetkiä, osallistunut ehtoollisopetukseen sekä päivystänyt seurakunnan matalan kynnyksen tiloissa. Pääsin myös osallistumaan voimavararyhmään, joka järjestettiin Kannelmäen seurakunnassa nyt ensimmäistä kertaa.

Näissä tilanteissa olen saanut kohdata ihmisiä rennossa ympäristössä, mikä luo erityisen mahdollisuuden tukea ja kuunnella heidän ajatuksiaan. Diakoniatyö voi sisältää vaikkapa käsitöiden tekemistä, jolloin keskustelut syntyvät luonnollisesti työn ohessa, tai yhteisöruokailuja, joissa vietetään aikaa yhdessä ruokailun äärellä.

Diakoniatyön opiskelu ja harjoittelu antavat syvällisen ymmärryksen siitä, kuinka tärkeää on läsnäolo ja aitous ihmisten kohtaamisessa.

Kaiken kaikkiaan diakoniatyön opiskelu ja harjoittelu antavat syvällisen ymmärryksen siitä, kuinka tärkeää on läsnäolo ja aitous ihmisten kohtaamisessa. Diakoniatyössä auttamistyö on usein konkreettista ja välitöntä, mutta samalla siinä on aina hengellinen ulottuvuus, joka tuo työhön merkityksellisyyttä.

Milla
diakoni-sosionomi-opiskelija, Kannelmäen seurakunta

Kuvituskuva: Elina Manninen/Keksi, HSRKY:n kuvapankki

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.