Tehokkuuden oppikoulussa

Tehokkuus. Se on selkeästi aikamme tärkeimpiä arvoja. Sitä vaaditaan työelämässä, harrastuksissa ja jopa perhe-elämässä. Työelämässä tulee loistaa, harrastuksissa menestyä ja kodinkin pitäisi siinä sivussa kiiltää.

Tehokkuus ei onneksi kuulu perinteisiin seurakunnan edustamiin arvoihin. Jumalan edessä jokainen on arvokas, vaikka tehokkuusmittarit olisivatkin luiskahtaneet pakkasen puolelle. Jumalan edesssä armoa ei ansaita tehokkuudella, vaan se saadaan lahjana. Kuitenkin monen on vaikea sisäistää tämä omaan elämäänsä. Sen lisäksi, että ulkopuoliset tahot vaativat meiltä tehokkuutta, vaadimme sitä itse itseltämme kenties eniten.

Tehokkuus ei ole tärkein arvo

Koin oppineeni jotain uutta tehokkuudesta viime elokuussa järjestäessämme yksinhuoltajaperheiden leiripäivää. Valmistelimme päivää pitkään ja toivoimme tietenkin, että saisimme leirin täyteen perheitä. Olimme tehokkaita. Loppujen lopuksi kävi kuitenkin niin, ettei leiriläisten lukumäärä ollutkaan niin suuri, mitä oli toivottu. Lopulta meillä oli muun muassa tilattuna liian iso bussi ja varattuna liian monta työntekijää leiriä varten – suoraan sanoen siitä oli tehokkuus kaukana!

Leirillä kuitenkin oivalsin, miten valtavan tärkeä päivä oli niille perheille, jotka pääsivät siihen osallistumaan. Perheiden määrä ei ollut suuri, mutta päivän merkitys perheille oli kenties suurempi, mitä osasimme työntekijöinä ajatellakaan. Tehotonta tai tehokasta, mutta ajattelen, että se päivä olisi kannattanut järjestää, vaikka siellä olisi ollut vain yksi perhe. Toiminnan merkitystä ei voi laskea osallistujien määrässä tai siinä, oliko toiminta näennäisesti tehokasta.

Uusia, ihmisiä paremmin tavoittavia toimintamuotoja voi aina kehittää ja varmasti se on usein tarpeellistakin. Seurakunnan työssä on kuitenkin oleellista muistaa, että yksikin osallistuja on tärkeä. Toiminnassa ei ole kysymys suurista osallistujaluvuista vaan siitä, että yksi ihminen saa avun, lohdun ja virkistyksen elämäänsä. Loppujen lopuksi se jos jokin on tehokasta.

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Latest posts by Heidi Viita-Virtanen (see all)

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.