Tule mukaan, Sinua tarvitaan

Ovet ovat auki, ja eri-ikäisiä ja -taustaisia ihmisiä alkaa tulla sisään kirkkosaliin. Tuolit on siirretty sivuun ja pöydät yhdistetty niin, että paikan voi valita ison, yhteisen pöydän äärestä, kuitenkin turvallisen välimatkan päässä toisista. Biljardin pelaajat laittavat palloja aloituspaikoilleen, ja keittiössä häärätään kahvilan tarjoilujen parissa. On alkamassa keskiviikon kansainvälinen klubi-ilta Hermannin Diakoniatalon Varustamolla.

Vapaaehtoisten avulla tarjolle asetellaan monenlaisia herkkuja.

Väkeä on saapunut jo kivasti paikalle. Vapaaehtoisten avulla tarjoilupöydälle on aseteltu hedelmiä, vihanneksia, pullaa, keksejä, kahvia ja teetä sekä virvoitusjuomia ja myös suolaisia suupaloja.

Afgaanimies ottaa kupin kahvia itselleen ja suomalaiselle ystävälleen, ja he siirtyvät kahvilan pöytään juttelemaan. Heillä on paljon puhuttavaa, koska viime tapaamisesta on jo jonkin aikaa. Klubi-illat tarjoavat paikan, jossa voi jutella lämminhenkisessä tunnelmassa vaikeistakin asioista. Illan aikana voi tavata monia ystäviä sekä luoda uusia tuttavuuksia.

Kirkkosalin ison pöydän ympärille on kertynyt runsaasti väkeä ja Uno-kortit jaettu pelaajille. Pöydässä on vihreä seiska, ja ensimmäinen pelaaja voi aloittaa pelin. Aloituskierros menee hyvin: jokaiselta löytyy kortti pöytään. Välillä kiertosuunta kääntyy. Toisella kierroksella pöytään lyödään pluskortteja, jolloin vieressä oleva pelaaja joutuu jättämään vuoron väliin ja nostamaan ylimääräiset kortit käteensä. Värejä ja numeroita sinkoilee pöydälle, ja erikoiskorteilla luodaan jännitystä pelin kulkuun. Volyymi nousee. Pelaajat eivät meinaa pysyä penkeissään.

Tässä joukossa osataan puhua monia kieliä, kuten arabiaa, persiaa, daria, ranskaa, somalin kieltä, kurdia, englantia, ruotsia ja hollantia, Tänään pyrimme kuitenkin puhumaan suomea, mikä sujuukin kohtalaisen hyvin. Välillä sanoja vielä etsiskellään ja tiukassa tilanteessa kieli vaihtuu lennosta.

Taustalla soi rauhallinen musiikki. Osa porukasta istuu kirkon takaosassa nojatuoleilla mietteissään ja seuraa, mitä kaikkea illassa tapahtuu ja olisiko tänään innostusta osallistua vai vain olla.

Illan aikana syntyy uusia tuttavuuksia ja välillä keskustellaan vakavistakin asioista. Paikalla on diakoniatyön ammattilaisia, joiden rinnallakohtaamisissa on mukana iso joukko vapaaehtoisia eri ammattikunnista. Heistä useat ovat olleet vuosien ajan tukemassa monin tavoin ulkomaalaistaustaisia Suomeen sopeutumisen koukeroissa ja auttaneet heitä selviytymään elämästä täällä silloin, kun asiat eivät ole sujuneet heidän kannaltaan odotetulla tavalla.

Kansainväliset klubi-illat on tarkoitettu kaikille uskontoon ja taustaan katsomatta. Toiveena on, että niiden kautta löytyisi mukaan myös uusia vapaaehtoisia, sekä maahanmuuttajataustaisia että kantasuomalaisia. Seuraava klubi-ilta ke 4.11.2020 Hermannin Diakoniatalolla, Hämeentie 73 – tervetuloa!

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Pullakirkon plokikirjassa. Kuvat: Markku Huhta

close

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.