Työtön, et ole turhake!
Työttömyys jatkaa kasvuaan. Nyt ei kaunistella: työnhaku on tällä hetkellä kamalaa hommaa. Työnhakijoita on paljon ja uuden työn nappaaminen on vaikeaa. Töitä ei välttämättä löydy nopeassa aikataulussa ja samaan aikaan elämä on kallista. Yhtälö aiheuttaa vilunväristyksiä ja sydämen tykytyksiä.
Myös ympäröivä yhteiskunta tuntuu unohtaneen työttömien ahdingon. Työssä käyvät eivät välttämättä ymmärrä työttömien kokemusmaailmaa ja pitkittyneen työttömyyden aiheuttamaa kokonaisvaltaista lamaannusta.
Työttömyystilanne ei ole työttömien omaa syytä. Maailmantilanne, työelämän rakenteelliset muutokset ja yhteiskunnan säästötoimenpiteet lisäävät epävakautta työrintamilla.
Työelämä ei ole koko elämä
Suomalaisessa kulttuurissa työntekemiselle annetaan valtavasti merkityksiä. Samalla korostetaan ajatusta, jossa oma arvo täytyisi jollakin tavalla ansaita työntekemisen kautta .
Eräs työnhakija kertoi hiljattain, että hän tuntee itsensä täysin epäonnistuneeksi ihmiseksi. Voi kuinka väärässä hän olikaan!
Ihmiset vauvasta vaariin pelkäävät hyljätyksi tulemista, jolta myös työelämän ulkopuolelle jääminen voi tuntua. Työtön voi tuntea voimakasta osattomuuden ja yksinjäämisen pelkoa, ja oloa voi olla vaikea sietää. Muistathan tämän näkökohdan kohdatessasi työttömän. Työttömyyden aikana koettu hyvyys ja sosiaaliset kontaktit kannattelevat läpi ankaran ajan.
Kuka tahansa voi kompastua, mennä rikki, joutua tuntemattoman armoille tai joutua työttömäksi. Työttömyys ei tee ihmisestä epäonnistunutta tai muita huonompaa yksilöä.
Kohti omia toiveita ja kehittymistä
Elämä eletään kokonaisuutena, johon mahtuu monenlaisia kausia. Työttömyys on yksi kausi muiden kausien joukossa.
Menetetty työtilaisuus tai työttömyys pakottavat pysähtymään omien arvojen ja toiveiden äärelle. Samalla avautuu mahdollisuus arvioida omia ammatillisia näkymiä ja tavoitteita uudelleen.
Ei ole tavatonta sekään, että työttömyyden aikana löytyy uusi urasuunta, opinnot, harrastus, ystävyys tai unelma. Työttömyyden aikana voi myös oivaltaa jotain menneistä työkokemuksista ja aloittaa toipumisen kohti uusia työseikkailuja.
Kun työttömyys, näköalattomuus tai urajumi iskevät, voisit pohtia esimerkiksi näitä kysymyksiä: Mitä elämänsisältöjä haluaisit vaalia juuri nyt? Mitkä asiat tekevät sinulle hyvää? Millaisia arvoja haluat työelämältä ja toteutuivatko ne jo eletyssä työelämässäsi? Mitkä ajatukset tuovat levollisuutta ja mitkä levottomuutta mieleesi, ja mitä ne ajatukset voisivat kertoa sinulle tärkeistä asioista?
Uusien pohdintojen kautta omat työelämäarvot kirkastuvat, keskeinen työmotivaatio vahvistuu ja navigointi eteenpäin helpottuu. Se jos mikä on todellista kasvua ja menestystä!
Turvallisin mielin eteenpäin
Läheisillä on suuri rooli työttömän hyvinvoinnin tukemisessa. Turhien neuvomisten sijaan työelämässä olevat voisivat tukea työtöntä kyselemällä kuulumisia, kuuntelemalla, tukemalla työnhaussa ja tarjoamalla esimerkiksi lounaan ja olkapäätä.
Työttömyys voi aiheuttaa epävarmuuden tunteita, joita ei tarvitse säikähtää. Ne kuuluvat luonnollisena osana työntekijän itsereflektioon ja hälvenevät ajan kuluessa.
Työttömyys päättyy ennemmin tai myöhemmin. Vaikka työttömyys ei lopulta toisi mukanaan mullistavia asioita, voisiko työttömyyden aikana kuitenkin ymmärtää elämästä jotakin uutta ja voisiko työelämään aikanaan palata itselle armollisempi, toisiin aiempaa empaattisemmin suhtautuva, ja elämää monipuolisemmin ymmärtävä yksilö?
Voimia ja menestystä työnhakuun
Työnhaussa vuorottelevat toivo ja epätoivo. Työnhaku on raskas ajanjakso, joka mittaa työnhakijan pitkäjänteisyyttä, resilienssiä ja sinnikkyyttä. Koska se voi olla pitkä jakso, on hyvä opetella tunnistamaan, mikä on tarpeeksi ja riittävää. Ota apua vastaan ja pyydä työllisyysasiantuntijoilta vinkkejä työnhakusi tueksi.
Maksutonta keskusteluapua saat esimerkiksi oman seurakuntasi diakoniatyöstä, jossa voidaan vahvistaa voimavarojasi ja muutoksensietokykyäsi.
Muistathan myös lorvia, sillä keho ja mieli kaipaavat hellittämisen hetkiä.
Ja lopuksi: Usko, toivo ja elä. Selviät kyllä.
Siunattua työnhakua!
Niina Marjanen
Työelämään opintotauolta palaileva diakoniatyön opiskelija ja YTM
- Työtön, et ole turhake! - 05.02.2025
- Perimmäinen kysymys: Kuinka kohtaamme toisemme? - 14.01.2025
- Opiskelijan polku hengelliseen auttamistyöhön - 13.11.2024