oransseja samettikukkia

Vietätkö lomaa oikeasti vai haaveissasi?

Kesälomakausi on alkanut ja somet täyttyvät kiiltokuvamaisista maisemista, herkuista ja ihmisten ilottelusta. Ainakin osalla. Osa katsoo kuvia kateellisena, osa murheellisena ja osa yöunensa menettäen.

Pienituloisen tai köyhän kesä koostuu usein ihan siitä samasta mistä muukin arki: rahahuolista, stressistä, pettymyksistä, haaveilusta ja lottovoiton toivomisesta, jos on varaa lotota. Pätkätyöläisen kesä koostuu usein työsuunnittelusta, työn hakemisesta ja joskus palkattomasta vapaasta, joka aiheuttaa huolta huomisesta: Jos nyt pidän vapaata, mistä rahat vuokraan ja ruokaan ensi kuussa?

Työvuosieni aikana olen kuullut monilta asiakkailta samat ajatukset ja haaveet lomailusta:

”Olishan se kiva tehdä jotain arjesta poikkeavaa, käydä vaikka jossain, edes kotimaan sisällä.”

”Voispa joskus viedä lapset Lintsille. Tai ostaa edes jätskiä rahaa miettimättä.”

”Olispa rahaa viedä joku tuliainen, kun sukulaisiin pääsee muutoin ilmatteeksi.”

”En muista, koska olen ollut lomamatkalla. Hyvinvointilomilla ehkä, vuosia sitten.”

”Työttömänä saan kuulla olevani koko ajan lomalla.”

Työtön on vuoden ympäri kaikkea muuta kuin lomalla. Etsii töitä, laatii hakemuksia, käy haastatteluissa, jos hyvin käy. Pitää jatkuvasti huolta, ettei työnhaku katkea tai joutuu pulaan rahavirtojen katketessa. Menee sinne minne työvoimaviranomainen määrää tai saa karenssin. Stressaavaa sanoisin, ei lomaa.

Olen saanut onnekseni huomata, että köyhän kesä on usein myös kekseliäs, luova, tunnelmallinen ja sisältää pieniä, ihania keidashetkiä, huolista huolimatta. Kulttuurikohteiden ilmaispäivät ovat muistissa nettisivuja tarkistamatta. On löytynyt parhaat uimarannat ja leikkipuistot puskaradion vinkeillä tai ihan sattumalta ohi kävelemällä. Osataan tehdä piknik pienistäkin eväistä ja viltin päällä nautiskellessa on kuin kuka tahansa muu puistossa kävijä. Osataan syödä jäätelö hitaasti sen mausta nauttien.

Ennen kaikkea osataan elää hetkessä, kiitollisina siitä mitä on. Murehtia voi huomennakin, jos tänään on hyvä sää istuttaa parin euron kesäkukka. Se jaksaa ilahduttaa, syksyn tuloon asti.

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Latest posts by Johanna Lehmusmies (see all)

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.