Diakoniaa laulun sanoin

Virsikärpänen – diakonian Bumtsibum

Onko Biisikärpänen tai Bumtsibum ohjelmina tuttuja? Ohjelmat testaavat osallistujiensa laulutietämystä: mikä laulu on kyseessä ja miten laulun sanat menevät. Tämä kirjoitus ei testaa laulutietoutta, mutta kokoaa Biisikärpäsen ja Bumtsibumin tavoin laulujen sanoja.

Gospelräppiä soittava NNS laulaa, kuinka ”mul ei oo varaa”, ”nukkumatti morottaa kukkaron pohjalta” ja Kelalta tulee terveisiä: ”minkä takia mä valmistu en”. Laulun sanat välittävät jopa musertavan totuuden osan yhteiskuntamme jäsenten arjesta. Kolme V:tä, vähävaraisuus, velkaantuminen ja voimattomuus, ovat toisille todellisuutta ja laittavat ihmisen ahtaalle. Toiseksi Miriam esittää kappaleessaan Samalla viivalla, kuinka herkästi selkä kääntyy kaikkein heikoimmassa asemassa oleville.

Laulujen sanoitukset syntyvät yleensä elävästä elämästä ja ovat omiaan kertomaan erilaisista kivuista. Ja kuinka moni laulu kertookaan kärsimyksistä! Myös Kaemo kantaa tässä kortensa kekoon laulaen: ”liian monta elämää, kipeää ja kärsivää”. Ihmisten hätä tulee ottaa tosissaan. Olemme Jumalan kuvia ja lähimmäisiä toisillemme. Siksi juuri meidän tulee kantaa toistemme taakkoja. Meillä ei ole varaa jättää avun tarpeessa olevia avun ulkopuolelle. Selän kääntämiselle ei ole sijaa.

Vaikka diakonian pyrkimys on tehdä kaikkensa auttaakseen hädän keskellä elävää ihmistä, on onni, että maailma ei pyöri vain meidän vajavaisten ihmisten ja resurssipulassa olevan yhteiskunnan toimesta. Anna-Mari Kaskisen sanoin, onneksi ”on yksi, joka suurempi on mahtavia maan”. Kun apu muualta tuntuu olevan kiven alla, on toivona aina ”turva Jumalassa”.

Kun NNS:n kappaletta kuuntelee pidemmälle, laulaja nöyrtyy: ”pyydän, Kristus, maksa mun velkani”. Laulaja tietää lopulta oikean osoitteen, mistä pyytää apua. Vaikka muu maailma laittaisi koville, Jeesus ei koskaan hylkää. Virsi 318 sanoittaa saman: ”Toiset jos hylkäävät, kasvosi lempeät puoleeni kääntyvät rohkaisemaan”.

Myös Miriam löytää kertosäkeessään ihmisarvon ja tasavertaisuuden: olemme kaikki ”samalla viivalla ristiltä katsottuna, samalla viivalla Jumalan mitoilla mitattuna, samalla hinnalla lunastettuja, samalla täydellisellä rakkaudella rakastettuja”.

-Pihla Leijo
Diakoniatyön harjoittelija, Herttoniemen seurakunta
Diakonia-ammattikorkeakoulu

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.