Yksin syöjistä yhdessä syöjiksi

Seurakuntasalit alkavat taas pian täyttyä diakoniaruokailijoista kesätauon jälkeen. Herkullinen ruoantuoksu leijailee kaikissa Itä-Helsingin seurakunnissa joko viikoittain tai kuukausittain järjestettävillä lounailla. Vatsansa saa täyteen eurolla tai parilla tai jopa maksutta.

Esimerkiksi Vuosaaressa ruokailu aloitettiin 1990-luvun alkupuolella vastauksena alueen asukkaiden ahdinkoon suurtyöttömyyden aikana. Vaikka lama sittemmin hellitti ja ajat välillä paranivat, diakonialounaan suosio on säilynyt. Tuvat täyttyvät edelleen niin Vuosaaressa kuin muillakin kirkoilla. Vuonna 2014 lautanen täytettiin Itä-Helsingin diakoniaruokailuissa 8 592 kertaa.

Ruokailijoiden keski-ikä on vuosien mittaan noussut, ja nyt yhä suurempi osa lusikoijista on eläkeikäisiä.

Vaikka ateriat käynnistettiin alun perin taloudellisen hädän helpottamiseksi, tärkeä juttu kautta vuosien on ollut myös ruokailun sosiaalinen puoli. Se, joka yleensä kattaa pöytään yhden lautasen, löytää kirkolla ruokaseuraa muista syöjistä.

Kun diakoniaopiskelija Kirsi Virtanen teki viime vuonna kyselytutkimuksen Matteuksenkirkon soppakirkon kävijöille, siinäkin hieman yllättäen tärkeimmäksi syyksi ruokailuun tulemiseen paljastui mukava ruokaseura eli yhdessä syöminen.

Diakoniatiedotus lähetti viime keväänä idän kirkkojen ruokailuihin ”mysteeriruokailijan”, joka vähän ulkopuolisena arvioi niiden onnistumista. Hänen kokemuksensa mukaan lounaiden tunnelma oli rento ja lämmin. Tunnelma sai kaikilla tutkituilla kirkoilla viisi tähteä viidestä. Tarjolla oli jauheliha- ja minestronekeittoa sekä kinkkukiusausta, jotka todettiin maukkaiksi. Parannettavaa löytyi vielä tulijoiden vastaanottamisesta ja siitä, että ruokailusta kerrottaisiin näkyvästi myös ulospäin.

Tervetuloa yhteiseen ruokapöytään!

* Maanantaisin Mikaelinkirkolla, Kontula, klo 11, alkaen 31.8.
* Tiistaisin kerran kuukaudessa Matteuksenkirkolla, Itäkeskus, klo 12, syyskaudella 2015 seuraavina tiistaina: 15.9., 13.10. ja 3.11.
* Keskiviikkoisin Myllypuron kirkolla klo 12, alkaen 16.9.
* Keskiviikkoisin kerran kuukaudessa Roihuvuoren kirkolla klo 13, syyskaudella 2015 seuraavina keskiviikkoina: 30.9., 28.10., 25.11. ja 9.12.
*Torstaisin Vuosaaren kirkolla klo 11, alkaen 10.9.

Lisäksi monilla kirkoilla on edullisia kahvipaikkoja. Olet tervetullut!

Eila Jaakola

Diakoniatiedottaja at Helsingin seurakunnat
Viestiä lähimmäisenrakkaudesta, tarinoita helsinkiläisten arjesta

Mitä mieltä? Kommentoi!