Perimmäinen kysymys: Kuinka kohtaamme toisemme?
Kuinka kohtaan ihmisen? Eikö meidän perimmäisiä kysymyksiämme olekin se, kuinka kohtaamme toisemme? Ja kun kohtaamme ja yhteys syntyy, voimme ymmärtää toistemme motivaatiot ja mielenliikkeet. Tällöin olemme turvassa. Minä tiedän ja hän tietää, voimme työskennellä ja elää rinnakkain edistäen ja ymmärtäen toistemme päämääriä.
Olen saanut tutustua kohtaamisen ammattilaisten työhön opiskeluihini kuuluvan työharjoittelun aikana. Olen vieraillut järjestöissä, säätiöissä ja kaupungin toimijoiden luona. Kaikissa paikoissa ensimmäinen pyrkimys on kohtaaminen, luottamuksen rakentaminen, ihmisen elämäntilanteeseen tutustuminen. Tältä pohjalta voimme rakentaa jotain, joka edistää yksilön ja yhteisön hyvää, kuunnellen.
Lyhytkin kohtaaminen voi olla vaikuttava ja muuttaa jotakin olemassa ollutta olennaisesti. Pidemmissä kohtaamisprosesseissa voi koko elämän suunta uudistua. Kaipaamme peiliksemme toisen ihmisen. Peili ei saa vääristää, vaan sen on oltava juuri niin empaattinen, ehjä ja elämänmyönteinen kuin kunkin tilanne vaatii. Toista ihmistä on katsottava silmien korkeudelta ja samalta tasolta. Elämä on määrämittainen lahja, jonka jaamme yhdessä eläen.
Toista ihmistä on katsottava silmien korkeudelta ja samalta tasolta.
Toivon, että vaikeatkin polut voivat muodostua matkaksi elämäntilanteeseen, jossa raskaat kokemukset muodostuvat voimavaroiksi, kyvyksi empatiaan ja helmiksi elämämme nauhaan niin että ne eivät enää satuta. Tähän tarvitsemme empatiaa toisiamme kohtaan, lohdutusta ja ymmärrystä kanssaihmisiltämme. Aina näin ei käy. Mutta peliä ei voi eikä saa pitää pelattuna niin kauan kuin on elämää. Toivon näkökulma on elämän ydintä, jonka varassa voi ojentautua. Jos sinä näet minulle toivoa, näenkö sitä pian itsekin?
Matalan kynnyksen paikat tukevat osallisuutta ja luovat toivoa
Olen harjoittelussani siis tehnyt tutustumiskäyntejä ja koonnut tietoa palveluista. Matalan kynnyksen paikat eri puolilla Helsinkiä tukevat osallisuutta, toimijuutta, yhteisöllisyyttä, päihteetöntä elämää. Paikat ovat järjestöjen tai Helsingin kaupungin ylläpitämiä. Niiden kanssa matalan kynnyksen diakoniatoimijat, Helsingissä toimivat seurakuntien kolme Varustamoa, pyrkivät rakentamaan tiiviimpää yhteistyöverkostoa.
Yhteistyötä verkostossa ja matalan kynnyksen toimijoiden kanssa vahvistetaan Virtaa Varustamoista -hankkeella. Tavoitteena on löytää sopivia polkuja asiakkaan elämän edistämään. Myös Hermannin Diakoniatalon, Matteuksenkirkon ja Malmin Varustamot edistävät kävijöidensä arjen hyvinvointia tarjoamalla mielekkyyttä elämään. Konkreettisesti tämä tarkoittaa mm. yhteisöllisiä edullisia lounaita, ryhmätoimintaa ja arjen selviytymistä helpottavia palveluita. Nämä Varustamot ovat kaikille avoimia ja Helsingin seurakuntien ylläpitämiä. Tervetuloa tutustumaan Varustamojen toimintaan!
Hanna Hänninen sosionomi-diakoni (AMK)-opiskelija
Kuva Hermannin Diakoniatalon Varustamolta, kuvaaja: Sami Siilin
- Perimmäinen kysymys: Kuinka kohtaamme toisemme? - 14.01.2025
- Opiskelijan polku hengelliseen auttamistyöhön - 13.11.2024
- Kotiäitien kielikahvilassa unohtaa maailman hulluuden - 13.12.2023