Olisiko jo aika äänestää?
Jokainen voi vaikuttaa, yksikin ääni on tärkeä ja blaa. Eduskuntavaaleihin on hieman yli kuukausi ja näitä joka vaalien alla toisteltavia kliseitä alkaa jo kuulla ympärillään. Mutta onko oikeasti näin? Miksi pitäisi äänestää? Tyhjiä vaalilupauksia, isoja leikkauksia ja oman aseman jatkuvaa pönkittämistä. Kehenkään ei voi luottaa ja maan tilanne vain kurjistuu. No, ehkä juuri siksi pitäisi äänestää.
Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin määräaikaisen professori Hanna Wassin mukaan huonossa taloudellisessa, terveydellisessä ja sosiaalisessa tilanteessa oleva ihminen jättää todennäköisesti äänestämättä. Juuri ihmiset, joilta leikataan. Juuri ne ihmiset, joilla menee huonosti ja joiden olisi äärimmäisen tärkeää äänestää.
Jokainen ääni on tärkeä
Klise siitä, että yksikin ääni on tärkeä, ei suoranaisesti pidä paikkaansa. Yksittäisellä äänellä on hyvin harvoin merkitystä, yhden äänen marginaalilla tuskin koskaan mennään läpi. Sanonnan taustalla on kuitenkin viisas ajatus, yksittäisistä äänistä tulee massa, joka tekee marginaaleja.
Ehdokas, joka on saanut 10 000 ääntä, on saanut 10 000 yksittäistä ääntä. Vaikka lukuina ne vaikuttavat varsin masentavilta yksittäiselle äänestäjälle, ei kukaan ehdokas pärjäisi ilman näitä yksittäisiä äänestäjiä. Jokainen voi siis vaikuttaa, mutta ei yksin.
Ihmiseen, jota ei kiinnosta, on mahdoton vaikuttaa.
Usein puhutaan vaikuttamistyöstä, joka on diakoniatyössäkin tärkeää. On vaikutettava päättäjiin, heidän on kuultava, että Suomessa on suuri joukko ihmisiä, joilla menee huonosti. On vaikutettava, jotta päättäjät osaavat tehdä päätöksiä, jotka eivät vaikuta negatiivisesti ihmisiin, joilla menee jo huonosti. Blogitekstejä, yleisönosastokirjoituksia, mielenosoituksia…tapoja on monia.
Mutta ihmiseen ihmiseen, joka ei ymmärrä vaikeassa tilanteessa olevan arkea, on todella vaikea vaikuttaa. Ihmiseen, jota ei kiinnosta, on mahdoton vaikuttaa. Eduskunnassa on ehdoton enemmistö ihmisiä, jotka eivät ole joutuneet kokemaan sitä, mitä on taloudellisesti vaikea elämä.
Jos me äänestämme, me voimme muuttaa Suomea
Mutta ei tarvitsisi löytyä. Enemmistö suomalaisista ei ole rikkaita. Suurin osa meistä on perusduunareita, lapsiperheitä, työttömiä, sairaita ja eläkeläisiä. Ihmisiä, joilla menee joko ihan ok, ei niin hyvin tai todella huonosti. Enemmistö, joka voi pyöräyttää eduskuntaan niin vahvan enemmistön, että asiat oikeasti muuttuvat.
Äänestäminen ja äänestämättömyys ovat aiemmin mainitun Hanna Wassin mukaan jopa omilta isovanhemmilta asti periytyvä asia. Tunne siitä, että kannattaa tai ei kannata äänestää tulee vanhempien ja isovanhempien puheista ja käyttäytymisestä. Itse ratkaisu äänestää on kuitenkin jokaisen yksilön oma.
Tehdään näistä vaaleista erilaiset. Tuodaan eduskuntaan enemmistö ihmisiä, jotka ymmärtävät, mitä on elää vaikeassa tilanteessa. Äänestetään. Viedään kaveritkin, tutut, mummot ja vaarit äänestämään. Asiat voivat muuttua, mutta niille on tehtävä jotain. Äänestäminen on loistava alku.
- Lapsestani saattaa tulla huumeidenkäyttäjä, miten olen varautunut? - 07.05.2021
- Apua Koronan keskellä - 09.04.2020
- Olisiko jo aika äänestää? - 01.03.2019