Toisessa todellisuudessa: lisää elinikää ja iloa yhteisöstä ja marjametsästä?

Päätin lähteä tutkimaan toisenlaista suomalaista todellisuutta ja vaihdoin kaupunkidiakonian hetkeksi diakonian ja lähetyksen tehtäviin Pohjois-Karjalan maaseudulla.

Tutkimuskohde ja alue vaikuttaa kiinnostavalta.

Ensimmäinen havaintoni liittyy maaseudulla asuvien eläkeikäisten sitkeyteen ja hyvään kuntoon. Asuminen taajamien ulkopuolella, vaikkapa 5-10 kilometrin päässä keskustan palveluista ei ole mikään ongelma: ainahan voi polkea pyörällä asioille. Kahdeksan- ja yhdeksänkymppisenäkin asuminen omassa puulla lämmitettävässä mökissä, kauppojen ulottumattomissa on mahdollista ilman ajokorttia ja autoakin: naapuriapua löytää ja tekemisestä ei ole puutetta päivien kuluessa marjamaastoissa.

Toinen mieltä ja sydäntä sykähdyttävä asia erityisesti isolta kirkolta tulevalle on se, kuinka lämpimästi tuntematon otetaan vastaan. Kotikäyntiä tekevä diakoniatyöntekijä otetaan vastaan itse paistetun pullapitkon kera. Ensimmäisessä diakonian kirpputoripäivässä uusi työntekijä toivotetaan tervetulleeksi kukan ja karjalanpiirakoiden sekä kauniin toivotuksen kera. Vieraanvaraisuus on kunniassaan, tarjoilut ovat aina runsaat ja itsetehdyt ja tulijaa tervehditään ilolla sekä hymyllä.

Kolmantena asiana ja terveisinä sinne ison kirkon suuntaan lähetän yhteistyön mutkattomuuden. Täällä maaseudulla seurakunta toimijana on erittäin arvostettu ja kaivattu yhteistyökumppani. Hoitolaitokset pyytävät seurakuntaa pitämään hartauksia ja ryhmiä ja koulu- ja kerhoyhteistyö on vahvaa. Martat – jotka kai paikkakunnasta huolimatta ovat yhtä aktiivisia, haluavat myös antaa panoksensa seurakunnan kahvittamisiin, talkoisiin sekä muuhun diakonian ja seurakunnan toimintaan ei vain yhden, vaan peräti kolmen eri Martta-ryhmän voimin.

Vaihtelu toisessa todellisuudessa virkistää ja seurakunta kyläläisten elämässä on arkea maaseudulla jopa väkevämmin kuin kaupungissa. Mitenkähän maaseudun mutkatonta olemisen ja kohtaamisen taitoa saisi siirrettyä kaupunkiympäristöön?

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.