Kissan kanssa kotikäynnillä

Yksi parhaimmista asioista diakoniatyössä on sen sisältämä valtava luovuus.  Diakoniassa onkin jotain samaa kuin taiteessa –  mahdollisuus luoda oman näköistä.  Siksi rohkeasti toteutan työssäni luovaa toimintaa omaksi ja toisten iloksi. Yksi kokeiluistani tällä hetkellä ovat kotikäynnit yhdessä kissan kanssa. Kissa vaikuttaa tunnelmaan ja ilmapiiriin olemuksellaan ja eläimiä rakastavalle hetki voi olla odotettu kohokohta. Eläinten merkityksestä hyvinvoinnille on puhuttu paljon ja kissa- sekä kanikahvilat ovat jo rantautuneet Suomeenkin.  Ei siis ihme kuinka paljon iloa lemmikin mukanaolo tapaamisessa tuottaa.

Siitä mitä tehdään, puhutaan paljon, mutta harvemmin ehkä nostetaan esiin sitä kuinka eri tavoin asioita voi tehdä. Se on juuri sitä persoonalla tekemista, oman näköistä työtapaa. Kirkko ja seurakunnat ovat täynnä rohkeita kokeiluja ja uudistuksia ja siksi on helppoa sanoa kirkon olevan luovuuden kehto. Monenlaiset askartelut, ruokailujen ja kahviloiden valmistelut tai käsityöryhmät ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, kuinka erilaisin tavoin sisäinen luovuus muuttuu käytännön teoiksi. Kun pääsiäisruohoja istuttaessa kahvilakävijät kertovat edellisistä pääsiäisistutusten hetkistä olevan 60 vuotta voi todeta diakonian mahdollistavan kulttuuriperinnön siirtymistä.

”Onko tuo oikea maatiaiskissa?” , hämmästelee ohikulkija kun ulkoilutan kissaa puistossa matkalla kotikäynnille. Kyllä, kaupunkiympäristössä kissakin voi olla osa kulttuuriperinnön siirtymistä. Sitä paitsi kissa kotikäynnillä toimii itsenäisen luovasti. Se tutkii ja haistelee, ihmettelee ja ottaa kontaktia kunnes käpertyy torkuille sille varattuun paikkaan. Eläimiä rakastavalle, mutta omista lemmikeistään luopumaan joutuneelle kissa-vapaaehtoinen on vähintään yhtä odotettu kuin diakoniatyöntekijä itse. Lemmikki on myös vapaaehtoistoimijana huippuluokkaa: se antaa tilaa keskusteluille eikä toisaalta niiden kuuleminenkaan haittaa sillä vaitiovelvollisuus on sisäänrakennettu ominaisuus.

Luova työ inspiroi ja siinä on monia mahdollisuuksia. Luovasti tekeminen ja uudella lailla ajattelu myös voimaannuttaa. Entäpä jos seurakunnan toimintaa tarkastelisi siellä virtaavan luovuuden näkökulmasta? Millaisia luovuutta esiin tuovia tapahtumia tai ryhmiä teidän seurakunnassanne järjestetään tai käytetäänkö jossain muuallakin eläimiä seurakunnallisessa hyvinvointityössä?

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.