Kohtaamisten kommervenkkejä

Huopalahden rovastikunnassa on seurakuntien yhteistyöllä rakennettu vapaaehtoisten koulutuspolku, jonka ensimmäinen osa Kohtaamisen ABC-koulutus vapaaehtoisille järjestettiin 9.2. Meilahden kirkolla. Mukana oli suuri joukko kohtaamisen ”asiantuntijoita”, vapaaehtoisia, jotka monissa eri tehtävissään kohtaavat hyvin erilaisia ihmisiä erilaisissa tilanteissa.Ei vain apua ja tukea tarvitsevia ihmisiä, vaan myös toisia vapaaehtoisia ja meitä työntekijöitä. Yhdessä päivän aikana pohdittiin työpajoissa innostavia, voimauttavia kohtaamisia, mutta myöskin haastavia, hankaliakin kohtaamisia. Kuinka toimia vanhuksen kanssa, jonka muisti tekee tepposia? Kuinka toimia, jos toinen vapaaehtoinen käyttäytyy asiattomasti? Keneltä pyytää apua tehtävässäni? Vapaaehtoisten kanssa on hyvä sopia pelisäännöt heti toiminnan alussa ja työntekijän olla tarvittaessa helposti tavoitettavissa ja tukena tarpeen tullen.Koulutuspolku saa jatkoa syksyllä hartauskoulutuksen muodossa.

Isä meidän -rukous on meille kaikille tuttu, osaamme sen lähes kaikki ulkona.  Mutta mitä rukous pitääkään sisällään? Meille kaikille varmasti monenlaisia asioita. Olen itselleni avannut seurakuntatyöni alkuaikoina rukouksen, tehdäkseni sen itselleni omaan elämääni peilaten ymmärrettävämmäksi.  Tässä pohdin rukousta vapaaehtoistoiminnan kautta;

Isä meidän – meidän ihan jokaisen, ikään, kokoon, sukupuoleen, ihonväriin katsomatta,

joka olet taivaissa – elämämme Luoja ja turvapaikkamme.

Pyhitetty olkoon sinun nimesi – Pyhyys elämässämme, kanssakulkijoissamme, luonnossa, kaikkeudessa.

Tulkoon sinun valtakuntasi – hyvän tekemisen, lähimmäisen rakkauden muodossa meille kaikille, pienissä ja isommissa tehtävissämme.

Tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa – ohjaa minua oikeiden ihmisten, auta meitä löytämään oikea tehtävämme.

Anna meille tänä päivänä meidän joka päiväinen leipämme – kaikki se, mitä tarvitsemme, ruokaa, juomaa, lämmintä ylle, katto päämme päälle, mielekästä tekemistä, välittäviä ihmisiä ja rakkautta, ohjaa meidät apua ja tukea tarvitsevien luo.

Ja anna meille meidän syntimme anteeksi, niin kuin mekin annamme anteeksi niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet – opeta meitä olemaan kantamatta turhaa taakkaa ja kaunaa, ohjaa meitä hyvän piiriin.

Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta – opeta meitä olemaan tuomitsematta toisia ja auta meitä oppimaan virheistämme.

Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti – iankaikkiset käsivartesi ja rakkautesi voimanamme, jokaisessa kohtaamisessamme. Amen.

Tervetuloa mukaan seurakunnan vapaaehtoistoimintaan. Tervetuloa kohtaamaan itsesi, Jumala ja toiset ihmiset!

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Latest posts by Katri Kulmala (see all)

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.