Joukko nuoria seisoo piirissä kuuntelemassa ohjaajan ohjeita

Täältä tullaan, ripari!

Useat seurakunnat ovat käynnistämässä rippikouluja ja -leirejä nyt kesäkuussa. Monet vanhemmat ovat kyselleet järjestelyistä näissä poikkeuksellisissa olosuhteissa, ja olemme käyneet keskusteluja nuorten ja vanhempien kanssa tilanteesta ja heidän toiveistaan.

Nuorille on tarjottu mahdollisuutta käydä rippikoulu päiväopetuksena kaupungissa tai vaihtoehtoisesti perinteisen rippileirin muodossa leirikeskuksessa. Vanhempien keskuudessa on herännyt huolia nuorten turvallisuudesta leirillä, mutta samaan aikaan olemme saaneet paljon positiivista palautetta keskusteluyhteyden ylläpitämisestä ja vaihtoehtojen tarjoamisesta. Ymmärrys haastavaan tilanteeseen liittyen on lämmittänyt mieltä ja sydäntä.

Leirit voidaan toteuttaa tietyin poikkeusjärjestelyin: tulee ottaa huomioon ryhmäkoot, turvavälit ja lukuisia muita erityisjärjestelyjä. Uiminen leirillä on tänä kesänäkin mahdollista, samoin saunominen pienissä ryhmissä. Perinteiset halaamiset leirin päättyessä tulee kuitenkin tässä tilanteessa jättää myöhemmäksi.

Fyysisen läheisyyden puutetta pyrimme paikkaamaan henkisellä läheisyydellä

Tässä kohtaa tulemme rippikoulun ydintehtävään, kohdata nuori ja pysähtyä hänen ajatustensa äärelle. Olla aidosti läsnä ja tukea nuorta hänen kysymyksissään ja ajatuksissaan kohti aikuisuutta.

Rippikoulu tarjoaa nuorelle ainutlaatuisen mahdollisuuden kohdata itsensä ja pohtia omaa elämäänsä suurten kysymysten äärellä. Samalla kuin opimme kristinuskosta ja sen tarjoamasta maailmankuvasta, voi nuori oppia paljon myös itsestään ja omasta arvomaailmastaan. Viikon aikana herää suuria kysymyksiä siitä, kuka minä olen ja mitä elämältäni haluan. Minkälaiseksi aikuiseksi minä haluan kasvaa? Mikä on minulle tärkeää ja luovuttamatonta elämässä? Kiireisessä arjessa, joka usein koostuu koulusta, kavereista ja harrastuksista, ei näin syvällisille pohdinnoille jää tilaa. Näin ollen rippikoulu on myös tärkeä aikuistumisriitti, joka parhaimmillaan antaa elämänmittaisen vakaan arvopohjan ja turvan tulevalle matkalle kohti aikuisuutta.

Vaikka joudumme mukautumaan uusiin toimintatapoihin leirin aikana, keskinäistä lämpöä, läsnäoloa ja yhdessä elämän lahjan ihmettelyä ei ole peruttu tänäkään kesänä.

Totta on, että moni nuori on ensimmäistä kertaa elämässään kokonaisen viikon erossa vanhemmistaan tai tutuista aikuisista. Tämä saattaa jännittää alkuun, mutta palattuaan leiriltä nuori on saanut tärkeän kokemuksen omasta pärjäämisestään, joka vahvistaa positiivista minäkuvaa ja nuoren itsetuntoa. Tiiviissä yhteisössä eläminen viikon ajan opettaa myös solidaarisuutta ja toisten huomioonottamista. Nämä ovat tärkeitä oppeja joita tarvitaan läpi elämän. Rippikoulussa syntyy usein myös aidon kohtaamisen pohjalta elämänmittaisia ystävyyssuhteita ja huikea määrä kivoja muistoja, joiden äärelle palataan vielä usein.

Nuoret istuvat laiturilla ja vilkuttavat ohiajavalle laivalleKun mietimme poikkeustilan mukanaan tuomia haasteita ja uusia tapoja tehdä ja olla leirillä, ei ole kuitenkaan syytä olla liiaksi huolissaan. Me riparin opettajat ja ohjaajat tulemme tekemään parhaamme, että sinun lapsellasi olisi mahdollisimman hyvä ripari ja ikimuistoinen kokemus. Vaikka joudumme mukautumaan uusiin toimintatapoihin leirin aikana, keskinäistä lämpöä, läsnäoloa ja yhdessä elämän lahjan ihmettelyä ei ole peruttu tänäkään kesänä. Tulet sitten päivärippikouluun tai leirille, tehdään yhdessä tästä seikkailusta ikimuistoinen ja poikkeuksellisen hieno elämys!

Kuvat Lekholmenin leiriltä parin vuoden takaa, jolloin ei koronarajoituksista ollut tietoakaan. Kuvaaja: Pekka Akin

Kati Markkanen, joka on tänäkin kesänä töissä kahdella rippileirillä

Herttoniemen seurakunnan diakoniatyöntekijä

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.