Ruokaa pakataan muovikasseihin monen ihmisen voimin

Diakonian harppaus

Paljon on tänä keväänä puhuttu kirkon digiloikasta, kun toimintaa ja kohtaamisia on siirretty verkkoon. Iso harppaus ja supernopea venyminen uudenlaiseen toimintaan on tapahtunut myös helsinkiläisten auttamisessa.

Viestijänä olen seurannut ihaillen, kuinka ripeästi ja joustavasti Helsingin seurakuntien työntekijät panivat tuulemaan uudessa tilanteessa. Ja ottaen huomioon, että nk. perustyö on jatkunut kaiken ohessa, entistäkin suuremmilla asiakasmäärillä.

Kun koronarajoitukset tulivat voimaan maaliskuun puolivälissä, seurakuntien yhteisöruokailut ja Myllypuron elintarvikejakelu oli suljettava saman tien. Heti oli selvää, että helsinkiläisille on pystyttävä tarjoamaan ruoka-apua myös poikkeusoloissa, terveys ja turvallisuus huomioon ottaen.

Joskus jähmeäksikin moitittu kirkon toiminta näytti kyntensä ja järjesti avun yhdessä viikonlopussa valmiiksi pakattujen nk. akuuttikassien jakeluksi, yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Sitäkin hienompi saavutus, kun ottaa huomioon, että normaalistikin 800 – 2 000 ihmistä per päivä hakee ruoka-apua pelkästään seurakuntien paikoista ja että pääkaupungin ruoka-avussa on mukana kaikkiaan kymmeniä toimijoita. Akuuttikasseja jakamalla apua voidaan antaa mahdollisimman hygieenisesti ja rivakasti.

Teams-viestit viuhuivat kellon ympäri koko viikonlopun, kun asioita järjesteltiin ja ideoita lenteli. Me hoidetaan tämä! Voin ottaa koppia! Kyllä ratkaisut löytyy!

Jännäsin muiden mukana, kuinka lauantaina julkaistu tieto uusista jakeluajoista ja –paikoista tavoittaisi avun tarvitsijat. Ja hyvinhän se tavoitti. Jo ensimmäisestä päivästä lähtien paikoille kiiruhti satoja ihmisiä. Kertoo sekä puskaradion toimivuudesta että suuresta avun tarpeesta.

Muutama sekunti per kassi

Akuuttikassit pakataan kauppojen ja teollisuuden lahjoittamasta hävikkiruuasta. Paikan päällä Myllypuron pakkauspisteellä en voinut kuin ihmetellä vauhtia, jolla kassit täyttyvät. Lähes 2 000 kassia valmistuu päivittäin alle neljässä tunnissa. Se tekee muutama sekunti per kassi!, oli joku laskenut.

Ruokakasseja pakataan henkilöauton takakonttiin
Osana Helsinki-apua vapaaehtoiset kuljettavat ruokakasseja kotioville. Tässä kierrokselle lähdössä Heikki.

Pakkaus- ja koko logistiikkaprosessi hioutui nopeasti huippuunsa. Lisähaasteita tuo se, että niin pakattavan tavaran kuin pakkaajien määrät vaihtelevat päivittäin.

Jutellessani avun hakijoiden kanssa sain kuulla ruoka-avun suuresta merkityksestä. Keskusteluissa toistuivat pienet eläkkeet, ulosotto, lasten tarpeet. Moni kitkuttaa todella pienellä eläkkeellä tai työttömyyskorvauksella, ja siihen tilanteeseen ilmainen ruokakassi on suuri apu. Korona-aika on tuonut jonoihin myös heitä, jotka normisti saavat tienestiä osa-aika- tai keikkatöillä, mutta joilla nyt ovat työt hävinneet. Kaikki eivät hae välttämättä kaikkia heille kuuluvia etuisuuksia, sillä systeemi koetaan raskaaksi ja kyttääväksi.

Toinen osoitus seurakuntien työntekijöiden hienosta muuntautumiskyvystä on Helsinki-apu, joka käynnistettiin yhteistyössä kaupungin ja järjestöjen kanssa tavoitteena auttaa yli 70-vuotiaita kauppa- ja apteekkiasioinnissa. Jotta 75 vuotta täyttäneet asukkaat varmimmin tavoitetaan, heille soitetaan. Iso joukko seurakuntien ja kaupungin työntekijöitä onkin muuntautunut puhelinpalvelun työntekijäksi, joka vastaanottaa tai kartoittaa ikäihmisten avun tarpeita.

Venymiskykyä löytyy

Käytännön toimintaa on kehitetty sitä mukaa kun parannettavaa on ilmennyt. Vaikka korona-ajan rajoituksia on jo lievennetty, ruokakassien jakelua jatketaan kesän yli. Jakoajoissa ja –paikoissa saattaa tulla muutoksia. Myös Helsinki-apu jatkuu niin pitkään kuin viranomaisohjeiden mukaan on tarvetta.

Koronakriisi on saanut isot toimijat – Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntayhtymän – sekä joukon järjestöjä pika-aikataululla isoon yhteistyöhön. Samoin seurakunnat ovat luoneet uudenlaista keskinäistä toimintaa. Työalarajat ovat joutaneet romukoppaan, kun niin kanttoreita, nuorisotyöntekijöitä, lastenohjaajia kuin suntioitakin on tullut diakoniatyöntekijöiden rinnalle helsinkiläisiä auttamaan. Toivon mukaan tästä jää siemen normaaliaikojenkin työn uudistamiseen.

 

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.