Henkilö seisoo kädet ristiin ojennettuina, taustalla auringonlasku

Vapaaksi trauman vankilasta

Diakonian kokemusasiantuntija Sanna on joutunut elämässään kohtaamaan lukuisia vastoinkäymisiä. Hän on traumojen ja niistä vapautumisen kokemusasiantuntija, joka haluaa välittää tietoaan ja kokemustaan niin auttaville tahoille kuin lähimmäisilleen. ”Löydän koko ajan lisää rohkeutta olla se kukoistava ihminen, joksi Luoja minut loi ja tunnen intoa astua niiden tehtävien äärelle, jotka Hän on kenties minulle suunnitellut.”  Näin Sanna kertoo:

”Kokemusasiantuntijakoulutusta käydessäni oli tärkeää selkiyttää oma tarinansa. Otsikoin sen: Vapaaksi trauman vankilasta – tiedon, tunteen, tuen ja kehon avulla. Esitykseni toisen dian olin otsikoinut: Suurin traumani, minuuteni vääristäjä – uskonto. Viittaan tällä lapsuuden aikaisiin kokemuksiini karismaattiskristillisen liikkeen parissa. Nautin pyhäkoulusta, kerhoista ja leireistä, mutta seurakunnan edessä todistaminen uskoon tulosta ja pitkät, hyvää tarkoittavat rukoussessiot puolestani, jotta täyttyisin Pyhällä Hengellä ja saisin kielillä puhumisen armolahjan, olivat todella ahdistavia ja opettivat minut valehtelemaan. Sepitin tarinan uskoontulosta ja puhuin kielillä uskottavasti esitykseeni eläytyen.

Syyllisyys, helvetin pelko ja riittämättömyys Jumalan edessä varjostivat lapsuuttani ja nuoruuttani ja nakersivat mielenterveyttäni. Jouduin myös koulukiusatuksi uskoni tähden – uskon, jota en tuntenut omakseni ja josta en saanut juurikaan turvaa tai lohtua.

”Olen niin syntinen, ettei millään ole väliä”

Astuin aikuisuuteen masentavan ajatuksen kanssa: Olen niin syntinen, ettei millään ole väliä, olin jo pilannut kaiken. Elin myös sen mukaisesti. Täyden kympin oppilaana jätin vain kouluni kesken, tein hanttihommia ja omistauduin auttamaan läheisiäni, hyläten omat suunnitelmani ja unelmani, milloin kuka vaan tarvitsi minulta, arvottomalta, jotakin. Ajelehdin työpaikoista, rikkinäisistä läheisriippuvaisista ihmissuhteista ja asuinpaikoista toiseen. Elin vaarallisesti ja epäterveellisesti. Samalla pakenin valtavaa synnintuntoani toisten auttamiseen ja iholle.

Ole minun kanssani tässäkin

Ristiriitainen kuva mielivaltaisesti rankaisevasta ja yhtä aikaa ehdottomasti rakastavasta Jumalasta ei jättänyt minua rauhaan. Jumala oli paradoksaalinen mysteeri, jonka tutkimisesta ja tuntemisesta tuli elämäntehtäväni, intohimoni ja lähes pakkomielteeni. Suurin kysymykseni oli: Miten löytää ja kokea se rakastava, kannatteleva ja hyväksyvä Jumala, josta olin lapsena kuullut, mutta tavannut vain pelottavan hirmuvaltiaan? Tutkin eri uskontoja, aloin välillä puhua maailmankaikkeudesta ja universumista Jumalan sijaan ja luin jok´ikisen kirjan, minkä aiheesta ja aiheen vierestä löysin. Rukoilin, meditoin, joogasin ja etsin.

Lueskellessani nyt päiväkirjojani elämän varrelta osuvat vihkojen sivuilta silmiini säännöllisesti sanat: “Auta minua Jumalani! Ole minun kanssani tässäkin.”  Ja kyllä Hän on ollutkin. Olen kuin ihmeen kaupalla selviytynyt lukuisista pahoinpitelyistä, läheisten päihdeongelmista ja lapsen vakavista terveydellisistä haasteista, omasta pitkäaikaisesta, liikuntakykyä rajoittavasta sairastelusta ja mielenterveyden ongelmista, uupumuksesta ja muista vastoinkäymisistä sekä kymmenistä muutoista.

Uskostani Korkeimpaan olen löytänyt voimaa jatkaa, kun voimia ei enää ollut.

Luojan puoleen olen kääntynyt äitinä, yrittäjänä, erossa ja työttömyydessä. Uskostani Korkeimpaan olen löytänyt voimaa jatkaa, kun voimia ei enää ollut. Usko on auttanut hyväksymään asiat, joita en voi ihmismielellä ymmärtää. Usko on tuonut perspektiiviä ja halun nähdä koettelemukset tilaisuuksina kasvattaa luottamusta Elämään ja löytää ilo aina uudestaan.

Etsin luottamusta Jumalaan

Usko on antanut minulle kyvyn nähdä jokainen ihminen Jumalan kuvana, ihmeellisenä, arvokkaana ja pystyvänä. Hartaat rukoukseni: ”Näytä minulle tie ja ohjaa minua tänäänkin sinne, minne Sinä haluat minun menevän” ovat johtaneet minut oikean tiedon äärelle ja oikeisiin paikkoihin, vaikkei turhautumisen ja kärsimättömyyden hetkillä siltä aina tunnu. Mutta silloinkin etsin sisimmästäni luottamusta Jumalaan enkä kokonaan luovuta.

Lähikuvassa kädet ristittyinäMinulla on valtavasti tietoa, ymmärrystä ja kokemusta traumoista ja niiden synnystä, vaikutusmekanismeista, ilmenemisestä ja hoitamisesta. Se on arvokkainta tietoa, jota kokemusasiantuntijana voin välittää niin auttajatahoille kuin kärsiville kanssaihmisillekin. On hyvä ymmärtää, että trauman parantaminen (eli hyvinvointiin palaaminen) on yhtä kuin hermoston terveen toimintakyvyn palauttaminen, Kun vielä muistamme, että meidän ei tarvitse osata tehdä sitä yksin tai kaksin, vaan että: ”Jumalalle ei mikään ole mahdotonta…” (Luuk. 1:37) niin voimme löytää uutta toivoa ja luottamusta epätoivoisimmallakin hetkellä.

Ympyrä sulkeutuu

Vuosikausien intensiivisestä omatoimiopiskelusta ja tiedonkeruusta huolimatta minulla ei ollut itsevarmuutta korostaa traumaosaamistani ja jakaa tietoa aktiivisesti. Kuin varkain olen kasvanut uudenlaiseen pelottomuuteen senkin asian suhteen ja haluan edistää traumaymmärrystä työpaikoilla ja yhteiskunnassa. Kokemusasiantuntijaesitykseni lopussa lukee: “Minulla on unelma… traumatietoisempi sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä ja koko yhteiskunta.”

“Minulla on unelma… traumatietoisempi sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä ja koko yhteiskunta.”

Kutkuttavaa on, että hyvää tarkoittava hengellinen kasvatus traumatisoi minut ja vaurioitti minuuteni kehitystä, mikä taas johti minut kokemaan kaikki vaikeat elämänkokemukseni, mikä taas johti minut etsimään uudestaan ja uusilla tavoilla turvaa Jumalasta. Täten ympyrä sulkeutuu seurakunnassa työskennellessäni.

Ympäristön ansiosta ja siitä huolimatta löydän koko ajan lisää rohkeutta olla se kukoistava ihminen, joksi Luoja minut loi, ja tunnen intoa astua niiden tehtävien äärelle, jotka Hän on kenties minulle suunnitellut. Kaikki vaikuttaa näin jälkikäteen erityisen nerokkaalta ja lohdulliselta suunnitelmalta. Olen kääntänyt pelon voimakseni. Ensi kerralla nimeän kokemusasiantuntijatarinani: VAPAAKSI TRAUMAN VANKILASTA – USKON, tiedon, tunteiden, tuen ja kehon avulla. Usko on lopulta ollut se kaikkein tärkein ainesosa elämässäni.”

Siunattua päivää ja elämää kaikille. Kokemuksesta tiedän, ettemme ole koskaan yksin.

Rakkaudella, Malmin Varustamon kokemusasiantuntija Sanna

Olen käynyt kokemusasiantuntijakoulutuksen, joka sisältää mm. tietoa kokemusasiantuntijana toimimisen käytännöistä ja eettisistä periaatteista, yhteiskunnallisiin tukijärjestelmiin ja erilaisiin auttajatahoihin tutustumista, ryhmänohjaustaitoja, mahdollisesti luovia menetelmiä ja toipumisorientaatiota jne.

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.