Miksi äänestää seurakuntavaaleissa sunnuntaina 20.11.?
Tein männäviikolla hommia vaaliavustajana Malmin ostoskeskuksen ennakkoäänestyspisteellä. Vaaliavustajan tehtävään kuuluu ihmisen avustaminen äänestysprosessissa tarvittaessa, aina rekisteröitymisestä äänestysnumeron kirjoittamiseen ja vaalikuoren sulkemiseen saakka. Varsinaisia avustettavia ei Malmilla ollut kuin muutama, joten käytin aikaani siihen, mihin koulutukseni ja persoonani ovat minua valmistaneet – kohtasin ihmisiä.
Valitsin strategisesti kailotuspaikakseni tasanteen, josta kulkevat kaikki Malmin läpi jostain syystä pyrkivät. Strategia toimi. Kohtasin satoja ihmisiä, joista äänestämään poikkesi kohtuullisen hyvä siivu. Huolenani olivat, ja ovat edelleen ne, jotka eivät äänestä vaikka voisivat. Heitä on paljon – viime seurakuntavaaleissa lähes 85% jätti äänensä käyttämättä.
Äänestämättömyyden syitä on monia (ja monia niistä kuulinkin vaalityössä). Luullakseni yksi syy jättää äänestämättä on kokemus siitä, että omalla äänellä ei voi vaikuttaa. Mutta kun voi, ja erityisesti näissä vaaleissa. Toinen syy lienee tietämättömyys siitä, mitä neuvostossa ja valtuustossa tehdään. Miksi siis äänestää seurakuntavaaleissa? Alla viisi syytä.
Seurakuntaneuvostossa ja kirkkovaltuustosta päätetään siitä…
- …miten ja mihin omassa seurakunnassasi käytetään rahaa. Kirkkovaltuustossa vahvistetaan koko Helsingin seurakuntien talousarvio sekä kirkollisveroprosentti, seurakuntaneuvostossa oman seurakuntasi budjetti. Budjetissa määritellään esimerkiksi se, kuinka monta diakoniatyöntekijää seurakunnassa työskentelee ja miten paljon diakonit voivat avustaa taloudellisissa vaikeuksissa olevia.
- …miten seurakunnan tiloja käytetään, ja rakennetaanko uutta. Seurakuntaneuvostot päättävät erilaisista remonteista, rakennushankkeista sekä huonokuntoisista tiloista luopumisista. Esimerkiksi Malmin seurakunnassa neuvosto päätti toteuttaa peruskorjauksen Malmin kirkossa.
- …mitkä ovat seurakunnan toiminnan painopisteet. Kirkkovaltuustossa määritetään kaupungin laajuinen strategia ja sen toiminnot. Yksittäiset seurakunnat voivat painottaa strategiasta erilaisia asioita, esimerkiksi heikoimmassa asemassa olevien auttamista, yhteiskunnallista vaikuttamista tai ympäristönäkökulmaa.
- …ketkä ovat töissä seurakunnassa. Kirkkovaltuusto vahvistaa yhteisen seurakuntatyön tekijät, neuvosto tekee henkilöstöpäätökset seurakuntatasolla. Jotkut seurakuntaneuvoston jäsenistä kuuluvat henkilöstötyöryhmään, joka haastattelee virkoihin hakeneita.
- …ketkä pääsevät edustamaan kirkolliskokoukseen, eli koko kirkon tärkeimpään päättävään elimeen. Kirkolliskokouksessa päätetään kirkkolain muutoksista, käsitellään kirkon oppia koskevia kysymyksiä ja annetaan lausuntoja kirkon ja valtion yhteiseloa käsittelevistä asioista.
Tulevana sunnuntaina siis äänestyshousut jalkaan ja uurnalle! Ehdokkaan valinnassa auttaa oivallinen vaalikone, jota pääset testaamaan tästä. Oman äänestyspaikkasi voit selvittää tästä. Kirkko on kaikesta huolimatta demokratia. Ja demokratia toimii vain, kun ihmiset osallistuvat.
- Diakonisen kohtaamisen erityisyys - 01.11.2023
- Onnellista paikkaa etsimässä - 17.05.2023
- Kelpoisuusvaatimuksena empatia - 08.03.2023