Jos et tunne, älä tuomitse

jos et tunne, älä tuomitse

Jokainen on oman elämänsä sankari. Uskomalla itseensä pääsee eteenpäin, pystyy mihin vain. Köyhät ovat heikkoja eivätkä ole uskoneet unelmiinsa, eivät ole jaksaneet yrittää. Onneksi minä en kuulu heihin. Minä olen tehnyt jatkuvasti töitä menestykseni eteen. Olen onnistuja, koska haluan olla onnistuja.

Ensimmäinen kappale sisältää vaarallisia ajatuksia. Ajatuksia siitä, että jokainen, jolla on elämässä hankalaa, on luultavasti itse sen omalla tahdonvoiman puutteellaan aiheuttanut. Jokaisella olisi mahdollisuudet menestyä, mutta on jättänyt mahdollisuudet käyttämättä. Hyvin ikävää näissä ajatuksista on se, että niitä kohtaa jatkuvasti.

Jos et tunne, älä tuomitse

”Jos et tunne, älä tuomitse” oli joskus hyvinkin kovasti käytetty ilmaisu teinityttöjen keskuudessa. Sanonnassa piilevä totuus ei ole kuitenkaan käytössä kulunut mihinkään. On helppo lokeroida ja yleistää asioita ottamatta niistä selvää. On helppo tuomita ihminen ja hänen tilansa, vaikka ei tunne tarinaa sen takana.

Tarinoita köyhyydestä, tarinoita sairauksista, tarinoita kuolemasta, tarinoita elämästä. Elämä voi tuoda eteen niin yllättäviä ja vaikeita tilanteita, että niistä selviytyminen on käytännössä mahdotonta. Tilanteita, joita ei voi ennakoida mitenkään.

Turvallisuuskuplan suojassa

Ihmiselle on luontaista elää tietynlaisessa turvallisuuskuplassa. Kuplan sisällä kokee, että kenen tahansa kohdalle osuvat satunnaiset elämän tapahtumat eivät kosketa kuplan suojassa olevaa. Tämän kuplan ansiosta ihminen pystyy ylipäänsä elämään tässä maailmassa, jossa erilaiset kriisit ja onnettomuudet ovat arkipäivää. Kuplan olemassa olo on tärkeää. Kuplan ongelmana on kuitenkin se, että sen paksuunnuttua tarpeeksi voi sokaistua sille, että elämää ei voi täysin kontrolloida.

Kuplan takaa ei näe, että onnettomuus voi osua omalle tai toisen kohdalle ilman omia virheitä. Mikään ei todella suojaa meitä elämän myrskyiltä. Ja myrskyä ei mikään itseluottamus tai tahto pysty sammuttamaan. Työttömyys, aviopuolison tai lapsen kuolema, vakava sairastuminen… Asioita, joilta ei yksinkertaisesti voi suojautua.

Vahvat perustukset voivat auttaa myrskyn riehuessa. Jokaisella meillä ei kuitenkaan ole turvallista lapsuutta. Koti, jossa viina, väkivalta ja hyväksikäyttö on läsnä antaa todella heikot eväät elämään.

Kukaan ei päätä, että haluaisinpa olla köyhä. Kukaan ei päätä, että haluaisinpa olla alkoholisti. Vaikka turvallisuuskuplan suojasta olisi mukava ajatella, että asiat ovat omassa päätäntävallassa, ei näin kuitenkaan ole. Jos et tunne, älä tuomitse. Älä kuvittele olevasi parempi. Kysy, kuuntele ja rakasta. Auta.

 

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

2 kommenttia

    1. Kiitos! Blogi tunnistaa hyvin mobiililaitteet, mutta tietokoneiden pienet näytöt saattavat olla tosiaan haaste!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.