Teksti; mulle saa jutella. Mistä vaan. Malmin seurakunta. Älä pelkää.

Diakonisen kohtaamisen erityisyys

Seurakunta on Malmilla aktiivinen ja kokoava toimija. Malmin seurakunnan alueella asuvista ihmisistä noin 50 prosenttia (45000) ihmistä kuuluu kirkkoon. Seurakuntamme strategiset tavoitteet rohkaisevat kohtaamaan malmilaisia kirkon ovien ulkopuolella. Tämä tavoite on minulle tärkeä, ja toteutan sitä mielelläni. Viime kesänä istuin lähiöidemme baareissa virkapaidassa ja kohtasin ihmisiä heidän arkisissa tilanteissaan.  Yleiskuva baarista, ihmisiä, pöytiä.

Siltamäen Rubiinissa minut kutsuttiin kolmen naisen pöytään. Naiset olivat samaa perhettä; äiti, tytär ja sisarpuoli ja heillä oli ns. tilanne päällä. Oli surua, humalaa, huolta äidin jaksamisesta, selvittämättömiä keskinäisiä asioita. Puhuimme näistä, ja sitten yhtäkkiä kaikesta. Yksi naisista kääntyi minuun ja totesi itku silmäkulmassa, että oli kiitollinen minun läsnäolostani. Hän sanoi, että minun paikallaoloni vaikutti siihen, että he saivat jotenkin turvallisesti puhdistaa ilmaa välillään.  

Malmilla Konjassa minulla oli pöydällä pieni kyltti, jossa luki “Mulle voi jutella. Mistä vaan”. Viinipullon äärelle istuneen kaksikon mies katsoi kylttiä pitkään kiinnostuneena. Nainen lähti käymään jossain, mies tuli juttelemaan ja kertoi suhteestaan naiseen. En ole koskaan kuullut niin puhdasta ja vilpitöntä rakkaudentunnustusta. Kaksikko ei ollut pariskunta, ja mies kysyi neuvoa tilanteeseen. Hän ei odottanut naiselta muuta kuin sen, että tämä voisi olla hänen elämässään. Rohkaisin miestä toistamaan minulle kertomansa asiat rakastetulleen. Tulimme yhdessä tulokseen, että mikään ei ole ihanampaa kuin se, että saa rakastaa. 

Tämänkaltaisista kohtaamisista voi löytää useita merkityksiä. Yhtäältä niissä toteutuu seurakunnan strateginen visio kohdata ihmisiä urbaanissa ympäristössä. Toisaalta kohtaamiset tuovat kirkkoa, ja aivan erityisesti diakoniatyön erityisyyttä ihmisten lähelle. Meidän tärkeintä työtämme on olla läsnä juuri siinä tilassa ja tilanteessa, missä ihminen kulloinkin on. Surussa, vaikeuksissa, ihmettelyssä, rakkaudessa. Ja koska ihmisten tilat ja tilanteet ihan tilastollisestikin ovat muualla kuin kirkon seinien sisällä, tällainen diakonisen kohtaamisen lähestymistapa tulee entistä tärkeämmäksi. 

Teksti; mulle saa jutella. Mistä vaan. Malmin seurakunta. Älä pelkää.

 

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Latest posts by Amanda Hiekkataipale (see all)

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.