Hyväksyvä katse inhimillistää yhteiskuntaa
Katsot silmiini uteliaasti ja ystävällisesti. Tuntuu, että haluat minulle hyvää ja olen kaiken sen hyvän arvoinen omana itsenäni. Tässä hetkessä voin puhua ilman että minua mitataan tai arvioidaan.
Usko omaan merkityksellisyyteen ja rakastettavuuteen voivat heikentyä, jos jää vaille aitoja kohtaamisia, lämpimiä sanoja ja hyväksyviä katseita. Ihmiset hakevat harvoin huomiota. Usein he hakevat yhteyttä toisiin ihmisiin.
Millaisia katseita sinä saat osaksesi?
Väestöliiton sivuilla kirjoitetaan, että haemme hyväksyvää katsetta luontaisesti. Tarve tulla nähdyksi lempeällä tavalla säilyy läpi elämän ja saa meidät hakemaan hyväksyvää katsetta aina uudelleen ja uudelleen. Tarkkailemme toistemme eleistä ja katseista viestejä siitä, olemmeko hyväksyttyjä.
Oli kyse sitten satunnaisista kohtaamisista, lapsesta ja aikuisesta, parisuhteesta, tai työtoverin kohtaamisesta. Katseella on väliä.
Seurakuntien vapaaehtoistoiminta hyvän välikappaleena
Hyväksyvä katse sopii upeasti seurakuntien vapaaehtoistoimintaan. Seurakunnan ystävätoiminta perustuu keskinäiseen luottamukseen ja vertaisuuteen. Parhaimmillaan vapaaehtoistoiminnan puitteissa syntyy yhteyksiä, joilla on tarkoituksensa elämän pitkillä poluilla. Vapaaehtoisen ystävällinen katse voi olla kohdatun henkilön ainoa lämmin kontakti koko viikon aikana.
Vapaaehtoinen näkee ihmisen sellaisena kuin ihminen haluaa itsensä nähtävän. Vapaaehtoinen katsoo lähimmäisiä lempeän linssin lävitse, eikä hänen hyväksyvä katse arvostele tai kritisoi. Vapaaehtoisena voi päästä osaksi toisen ihmisen voimaantumisprosessia kun kohdattu kokee olonsa kokonaisemmaksi ja ymmärretyksi omana itsenään.
Vapaaehtoiset toimivat erilaisissa vapaaehtoistoiminnan tehtävissä, ja kohtaavat ihmisiä sekä satunnaisesti että säännöllisesti. Tilaisuuksia tärkeään viestinvaihtoon on siis olemassa. Vapaaehtoistoiminnan ansiosta yhteiskunnassa on enemmän hyväksyviä katseita.
Hyväksyvä katse ei ole ehdollinen, eikä sitä kuulu ansaita. Hyväksyvä katse kuuluu jokaiselle.
Katse on vuorovaikutuksen väline, mutta sillä on myös valtaa. Asian huomaa esimerkiksi niissä tilanteissa, kun joutuu ohitetuksi, kriittisen katseen alle, tai nolatuksi. Olo voi olla hämmentynyt, hyljätty ja mitätön. Kokemus rankaisevan katseen alla on kivulias ja voi säteillä pitkälle elämään monenlaisina häpeän tunteina.
Hyväksyvä katse sen sijaan on kuin lämmin halaus ja merkitsee saajallensa joskus koko elämän. Ratkaisevalla hetkellä saatu katse palauttaa elämänjanon ja tunteen siitä, että mahdollisuus rakastettavuuteen on olemassa ja todellinen. Hyväksyvän katseen kautta rakentuvat omanarvontunteen perustukset. Myös itseä voi opetella katsomaan hyväksyvästi ja lempeästi.
Kun ihminen saa osaksensa hyväksyviä katseita, kannustavia sanoja ja ystävällistä kohtelua, pystyy hän jakamaan niitä myös toisille. Näin tapahtuessa, olemme askeleen lähempänä inhimillisempää huomista, jossa jokainen tuntee itsensä hyväksytyksi omana ainutlaatuisena itsenään.
Entä kuluvatko hyväksyvät katseet? Eivät suinkaan. Hyväksyviä katseita saa viljellä loputtomiin, eikä niiden taika vähene käyttämällä. Hyväksyvää katsetta ei tarvitse opetella. Katse on meihin kirjoitettu.
Katseen asialla
- Tarkastele säännöllisesti, miten kohtaat ja katsot läheisiäsi.
- Muistathan tasapuolisuuden. Jokainen on hyväksyvän katseen arvoinen.
- Jokainen katse kertoo jotakin myös itsestä ja omista kyvyistä kohdata erilaisia ihmisiä.
- Kyyninen katse ei osoita arvostusta toista kohden. Vältä väheksymistä ja ihmisten luokittelua kohdatessasi heitä.
- Tiedosta, että katsomattomuus voi olla vallankäyttöä.
- Muista, että myös sinä olet hyväksyvän katseen arvoinen.
Kirjoituksessa käytetty lähteenä Väestöliiton tekstiä: Hyväksyvän katseen merkitys – Väestöliiton blogi (vaestoliitonblogi.com)
- Älä osta - 02.09.2024
- Työkesä ei ole menetetty kesä - 07.06.2024
- Ikäkriisiä ja hyvää elämää - 17.04.2024