Kun ärsyttää, kysy itseltäsi; mitä kaipaan? Mitä tarvitsen?

Diakoniatoimistolla voit puhua monipuolisesti elämästä ja läheisistä ihmissuhteista. Tässä kirjoituksessa kurkistetaan pintaa syvemmälle reaktioihimme ja tuntemuksiimme. Koska emme aina toimi loogisesti, on ihmismielen syövereissä aina tilaa yllätyksille. 

Oletko huomannut olevasi usein ärtynyt? Ärsyttääkö ihmisten luonteenpiirteet tai heidän olemuksensa? Paheksutko usein muita?

Mielemme heijastaa herkästi kanssaihmiseen piirteitä, joita emme hyväksy itsessämme. Emme aina voi valita reaktioitamme, ellemme tule ensin tietoisiksi niiden taustalla olevista tunteista ja tarpeista. 

Tapaus Helmi 

Helmi reagoi voimakkaasti niihin läheisiinsä, jotka muistelevat kokemiaan epäoikeudenmukaisuuksia. Vanhoja kokemuksiaan muistelevat henkilöt ovat Helmin mielestä katkeria ja naurettavia. Helmi vähättelee ja ohittaa. Hän ei jaksa ’’valittajia’’.

Helmi kontrolloi mistä ja miten puhutaan. Helmin mielestä elämässä kuuluu mennä eteenpäin ja unohtaa. Helmi vaatii sitä myös muilta.

Helmillä on myös läheisiä, joiden on vaikea olla Helmin lähellä, ja samalla heidän on vaikea sanoittaa mistä tunne johtuu.

Helmiä hermostuttaa usein ja hänen verenpaineensa on koholla. Puhumattomuus ja vaikeneminen alkavat ottaa veronsa.

Kuvitteellisen Helmin kautta on mahdollisuus kurkistaa minuuden kompleksisuuteen. Helmin reaktiot ja tunnetilat tuovat esille jotain hänestä itsestään ja samalla kyvystä käsitellä vuorovaikutustilanteita.

Osattomuuden, pelon ja turvattomuuden tunteet näkyvät reaktioissamme

Maton alle lakaistu huoli, pelko ja avuttomuus vaivaavat ihmisiä. Epämääräinen arjen keskellä oireilu ja yllättäen menetetyt yöunet voivat kieliä syvemmästä tarpeesta tulla kuulluksi ja nähdyksi.

Elämän varrella padotut tunteet tulevat kuitenkin esille tavalla tai toisella, vaikka mieli pyrkiikin aktiivisesti työntämään syrjään kokemaansa pahaa, ja välttelemään tilanteita, joissa joutuu kasvokkain menneisyyden kipeiden kokemusten kanssa.

Silloin kun kaikki tunteet eivät ole sallittuja, jo pieni lapsi voi tulkita, että omat tarpeet eivät ole tärkeitä, ja oppia pärjäämään yksin. Myöhemmin elämässään, tavan voi kätevästi toisintaa eteenpäin; läheisten huolia ohittamalla ja mitätöimällä.

Kysymyksiä ja sisimmän kohtaamista

Jeesus kysyi elämänsä aikana paljon kysymyksiä. Ehkäpä hän tiesi, että kysymykset saivat ihmiset ajattelemaan merkityksellisiä asioita ja tekivät hyvää sielulle.

Omien ajatusten ja tunteiden kohdalla kannattaa pysähtyä ja pohtia, mistä tunne tuli ja mistä se voisi kertoa. Kysymysten avulla on mahdollisuus peilata käyttäytymisen syvempiä merkityksiä.

Tapaus Helmille esitettäviä kysymyksiä voisivat esimerkiksi olla;

  • Millaisissa tilanteissa olet viimeksi kokenut voimakasta ärtymystä muita ihmistä kohtaan?
  • Millaisia muita tunteita huomasit ko. tilanteessa?
  • Millaisia ajatuksia huomasit ajattelevasi tilanteessa?
  • Millaisia tuntemuksia huomasit kehossasi?
  • Mitä teit? Miten käsittelit tunteitasi, ajatuksiasi tai kehollisia tuntemuksia? Mitä siitä seurasi? Estikö se tekemästä jotakin , mitä olisit halunnut?

Parhaimmillaan kysymykset johtavat pohdintoihin, joiden kautta oppii uutta itsestä ja omien reaktioiden juurisyistä, samalla läheisten kohtaaminen ja heidän kokemustensa äärelle asettuminen helpottuvat. Millä kysymyksillä sinä voisit herätellä ajatteluasi?

Kohdattu ja kokonainen ihminen on hyvä toiselle

Puhuminen tunnetusti auttaa, vapauttaa ajattelua ja helpottaa oloa. Kohdattu ja ymmärretyksi tullut ihminen pystyy kohtelemaan myös muita ymmärtäväisemmin ja inhimillisemmin. Kohdattu ja ymmärretty ihminen tuntee itsensä paremmin, eikä vaadi myöskään läheisiään kätkemään tunteitaan. Tapaus Helmi  toimi esimerkkinä ihmismielen kerrostumista, joissa riittää edelleen ihmeteltävää.

Lopuksi vielä pieni harjoitus, olkaa hyvä; paperi kouraan ja kynä käteen. Pohdi hetki seuraavaa kysymystä;

  • Mitä kaipaan ja mitä tarvitsen vuonna 2024?

Kirjoita mistä tahansa elämän osa-alueesta tai niistä kaikista vapaasti sivun verran vastaten edellä esitettyyn kysymykseen. Voit tehdä harjoituksen yksin tai ystäväsi kanssa yhdessä. Keskustelkaa vapaasti tehtävän herättämistä ajatuksista.

 

Työnohjaaja Reetta Ristolaa on konsultoitu kirjoituksen kysymyksiin liittyen. 

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.