Ikäkriisiä ja hyvää elämää

Ikäkriisi? Hyvät hyssykät!

Valtaosa ihmisistä kokee jossain vaiheessa elämäänsä eräänlaisia virstanpylväitä. Elämän siirtymäkausissa itsetutkiskelu on yleistä.

Ikäkriisi on osin myytti. Sitä on kuvattu kehitys- tai elämänkriisinä, jossa ihminen kipuilee erilaisten siirtymien keskellä. Tutkimusten mukaan naisilla ikään liittyvät elämänpohdinnat ovat yleisempiä.

Elämän vaiheiden vaihtuessa elämän rajallisuuteen liittyvät ajatukset nousevat pintaan

Aika tuntuu välin kuin valuvalta tiimalasin hiekalta. Se tulee ja se menee- se myös kuluu.

Ruuhkavuodet ovat otollista aikaa pohtia elämän raameja ja rajoja.  Tähän ikäkauteen liittyy paljon muutoksia ja hektisyyttä. Emeritaprofessori Lea Pulkkinen painottaa, että keski-iän ikärajoja on vaikea määritellä. Kyse on enemmänkin elämänvaiheiden nivelkohdista, joissa jotain menetetään, mutta joissa jotain tulee tilalle.

Elämänvaiheen vaihtuessa on tyypillistä ajatella elämän rajallisuutta ja kiintopisteitä. Kokemus rajallisuudesta voi pohjata esimerkiksi siihen, että nuoruus on jäämässä taakse ja elämän rutiinit vievät mennessään. Samalla myös omat vanhemmat vanhenevat, ja heistä voi tulla tarvitsevia. Sukupolvien ketjussa roolimme vaihtelevat ja nopeat muutokset haastavat turvallisuuden tunteita.

Mitä sinä vaalit elämässäsi eniten?

Elämän rajallisuuden käsittäminen nostaa pyhän kokemuksen arvoonsa. Elämämme on arvokas ja ainutkertainen, ja polkumme erilaisuus on tarkoituksenmukaista. Omaa turvallisuuden tunnettasi voit vahvistaa esimerkiksi vaalimalla läheisiä ihmissuhteitasi.

Milleniaalit ja elämän inventaario

Milleniaalit tunnistavat toistensa sukupolvikokemuksen.

Tunnistatko sinä jatkuvan kiireentunnun elämässäsi?

Jatkuva suorittaminen voi välillä turhauttaa. Ikäkriisin ainekset ovat kasassa etenkin silloin, kun elämässä ei ehdi tehdä tärkeäksi kokemiaan asioita, tai kun jokin tärkeä tavoite jää saavuttamatta.

Tyypillisiä ikäkriisiin liittyviä ajatuksia ovat esimerkiksi uravalintoihin, parisuhteeseen tai yleiseen elämään liittyvät pohdinnat.

Muistathan itsetutkiskelusi keskellä muistaa myös onnistumisiasi, ja tarkastella jo koettua ja saavutettua.

Usko pois, voit olla tyytyväinen itseesi!

Aika voittaa aina, mutta niin tekee myös elämä, kun sille antaa mahdollisuuden

Kun ikäkausiin liittyvä ahdistus iskee, kannattaa pysähtyä ja pohtia mikä on tärkeää, oleellista ja vaalittavaa.

Onko jotain jäänyt tekemättä elämässäsi? Haluaisitko uudistua ja tehdä jotain eri tavalla?

Elämän mahdollisuuksia voi tavoitella eri ikävaiheissa. Tutkijat ovat tuoneet esille, että ikä ei nykyisin kerro henkilön elämäntilanteesta paljoakaan. Ikävaihe on yhteiskunnassa syntynyt ajattelutapa, ei laeilla ja säädöksillä määrätty olosuhde.

Voit myös tarkastella arvojasi, ja miettiä toteutuvatko ne eletyssä arjessasi. Aseta rohkeasti tavoitteita, niiden kautta pääset eteenpäin.

Uusi ikäkausi tuo mukanaan täyttä elämää

Itsetutkiskelun jälkeen ihminen on kypsempi ajatuksiltaan. Joissakin tutkimuksissa on tuotu esille, että keski-iän kriisin ylitettyään henkilö kokee uutta onnellisuutta. Rajallisuuden käsittämisen kautta itselle tärkeät asiat kirkastuvat ja arvot vahvistuvat.

Täyttä elämää voi tuntea jokaisessa ikävaiheessa, sillä elämä tapahtuu konkreettisesti hetkissä – tässä ja nyt. Siispä nauti kyydistä!

Vinkkejä hankalan olon taklaamiseen;

  • Puhu asiasta, se auttaa. Huomaat että myös muilla on samankaltaisia ajatuksia.
  • Kirjoita päiväkirjaa ja tarkastele tuntemuksiasi kirjoittaen
  • Tarkastele elämääsi monipuolisesti, älä juutu vain yhteen asiaan tai kokemusmaailmaan.
  • Muista kiitollisuudella läheisiäsi, kokemuksiasi ja terveyttäsi.
  • Anna mahdollisuus hetkessä elämiselle
  • Hyväksy, että valmista ei tarvitse olla. Sinulla on aikaa.

Kirjoituksessa on käytetty tukena artikkelia: Milloin keski-ikä alkaa? ”Kun olin 25, ajattelin, että keski-ikä alkaa kolmestakympistä”. Luettavissa: https://yle.fi/a/3-9788346

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.