Voisinko auttaa?

Joulu herättää monessa ihmisessä halun auttaa. Ehkäpä tarinat esimerkiksi yksinäisistä vanhuksista tai pienituloisista lapsiperheistä herättävät ihmiset huomaamaan, ettei joulu olekaan kaikille ihmisille pelkästään ilon juhla. Joillekin joulu voi itse asiassa olla todella ahdistavaa aikaa. Aikaa, jolloin erityisesti tarvitaan ihmisiä, jotka huomaavat lähimmäisensä ja haluavat tehdä jotain heidän hyväkseen. Tässä seuraavassa on esiteltynä muutama pieni vinkki, miten voisit ehkä olla ilahduttamassa lähimmäistäsi. Sinulle pieni asia voi olla elämän kokoinen asia jollekin toiselle.

Auttamiskeinoja on paljon:

 • Voit aloittaa kaikkein lähimmistä, ehkä perheenjäsenistä, ystävistä tai sukulaisistasi. Kuka läheisistäsi kaipaisi tänä jouluna erityistä huomioimista? Huomioimisella ei välttämättä tarvitse olla mitään tekemistä rahan kanssa – monesti jo esimerkiksi puhelinsoitto voi olla tärkeä asia toiselle ihmiselle.
 • Voisitko ilahduttaa naapuria tänä jouluna joulukortilla tai vaikka joulukukalla tai – kakulla? Haasta itsesi tällä erityisesti, jos naapurisi on välillä ärsyttävä ja ilkeä sinua kohtaan.
 • Jos haluat auttaa lähimmäisiäsi lähellä ja kaukana taloudellisesti, voit osallistua johonkin joulukeräykseen. Yksi erinomainen kohde on Kotimaanavun Lähikeräys. Lähikeräykseen saavat diakoniatyöntekijät ympäri Suomea laittaa avustuskohteita, jotka ovat konkreettisia avunpyyntöjä Suomesta. Keräyksen kautta voidaan kerätä esimerkiksi yksinhuoltajaperheelle pesukonetta tai ikäihmiselle uutta sänkyä rikki menneen tilalle. Voit käydä tutustumassa Lähikeräyksen keräyskohteisiin täällä:

http://www.kotimaanapu.fi/

Mikä voisi olla sinun tapasi auttaa tänä jouluna? Vai tuntuuko sinusta, ettet kykene auttamaan muita, kun omissakin asioissa on selvittelemistä? Älä jää yksin vaan hae rohkeasti apua! Auttajatkin tarvitsevat toisten apua joskus. On rohkeaa antaa apua silloin kun siihen on mahdollisuus ja vielä rohkeampaa on pyytää sitä, silloin kun sitä tarvitsee.

Siunausta Jouluusi!

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Latest posts by Heidi Viita-Virtanen (see all)

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

4 kommenttia

 1. Armas Myllypuron Tarpoilasta
  Ajatuksia Tiinan, Matin, Maritan ja neljännen henkilön oivalluksista.
  Uuden ajan sanasto.
  1. Diakoni; käytännön auttamis- ja palvalutyöntekijä alkukristillisissä seurakunnissa; nykyisin kirkon sosiaalista työtä tekevä henkilö
  2. Diakonia; kristillisissä seurakunnissa kristilliseen uskoon ja rakkauteen perustuvaa palvelua; etsii, lievittää ja poistaa ihmisen hätää ja kärsimystä; pyrkii myös herättämään yhteiskunnallista ja kansainvälistä vastuuta
  3. Modernisaatio; yhteiskunnan muuttumista nykyisen länsimaisen yhteiskunnan kaltaiseksi; alkaa teollistumisesta, siihen kuuluvat kaupungistuminen, yhteiskunnan alojen eriytyminen, tieteen ja tekniikan arvostuksen kasvu, kansalaisten koulutustason nousu, osallistuminen politiikkaan, pidentynyt elinikä sekä alentunut syntyvyys; yksilön ajattelutavan muuttuminen individualistisemmaksi
  Lähde:oppikirja Valo, 2. painos. Tiina Airaksinen ja Kati Mikkola
  4. Medioituminen; termillä media viitataan nykyään ennen muuta julkisiin viestimiin: sanoma- ja aikakausilehtiin (”printtimedia”) sekä radioon, televisioon ja internetiin ( sähkönen media ). Näiden vallan jatkuvaa kasvua on pidetty eräänä länsimaiden kulttuurin tunnuspiirteenä. Puhutaan jopa kulttuurimme medioitumisesta.
  Yhä suurempi osa valveillaolostamme kuluu erilaisten medioiden äärellä ja yhä suurempi osa maailmankuvastamme perustuu printtimedian ja sähköisen median välittämään informaatioon
  Lähde: Yhteisöllisyyden haasteet. Jari Keinänen. Filosofian haasteet 4.
  Olemme siirtymässä Vastuunkantajat lehden digitaaliseen viestinnän vaiheeseen. Ajattelen, että olisi tärkeää huomioida uskon sisaria ja veljiä. Jäsenkuntaa ja sen muodostumista. Suurin osa Vastuunkantajat ry:n jäsenistä ovat ajattelemassa samaa asiaa. Muodostakaamme yhteinen kahdeksannen käskyn mukainen hengellinen ohje. Lähimmäisen rakkaus ja sanojen sekä viestinnän kosketus jäsenistöä ajatellen.

 2. Inhimillisyys rakkaudessa.
  30. lokakuuta ·
  Kontaktin kuva
  Kirkko Myllypurossa.
  Armas Merisalmi2016-10-28 06:29
  Viitaten keskusteluun Myllypuron Palvelukeskus.

  Postilaatikko
  x
  Armas Merisalmi
  13.52 (16 tuntia sitten)
  -> Vajavaara
  Tässä lyhyt runo:
  Myllypuro26.10.2016
  Armas Merisalmi Terveisiä Myllypuron Tarpoilan kartanon kupeesta. Kirkko Helsingissä Yön äänet illassa toipuen Keltaisten talojen Lehtosten vieressä. Viljat huojuen öiden väreissä. Elokuun Sirkkojen liikehtivissä sirinöissä. Tuulet huokuen varsien liikehdinnässä. Vehnäisten Tähkien Taivaan kupeessa. Kiitosta sanoittaen ( rukoillen ) Isien ( ja ) Äitien kuiskaukset hellyyttävissä hetkissä. Viheriäisten puiden Yön äänissä.
  Toinen lyhennetty:
  Armas Merisalmi Myllypuro 15.10.2016
  Suu, nenä, korva, katse…
  OODI MYLLYPUROLLE
  Avain Otavan tähti sikermäin.
  Monikulttuurillisen elämän särölläin.
  Avasin uuden tulevaisuuden.
  Sydämeni avain rinnallain.
  Särmäin säkenöiden
  valollain.
  Valaisin Taivaan sielukkain.
  Myllypuro sielussain.
  Olet kanssain ain’
  ————————————————————————————————————————–
  MYLLYPURON SÄVEL SOI
  Ehdotus ensi kesän kesäkahvilatapahtumaan. Tätä projektia olemme käynnistämässä ehdotuksestani.

 3. ELÄVÄ MYLLYPURO SOI!
  Joulun ILOSANOMA SILTI KARKELOI.
  Neljän tien risteys.
  Joulukirkon ja syntymän merkitys.
  Myllypuron kosketus Vastuunkantajissa,
  Tarpoilassa.
  Sateen pisaroiden kimallus.
  Aurinko heläjää,
  kuinka kirkastus;
  metsä kankaiden
  peitteenä lumen toivon uskallus.
  Myllypuron elämys
  soi sana uus’
  Riemu syntymällä valloitus
  käy täällä uudistunut
  sanoitus monipuolisuus.
  Palvelu loistava taloissa.
  Sielujen sanoma Keskuksissa.
  Sanojen Myllerryksissä
  uudistuneissa valoissa.
  Myllypuro monien unelmissa.
  Olla ja elää
  elävässä Myllypurossa.
  Soi sanat uusiutuvassa
  kaupunginosassa.

 4. Armas Arkku Merisalmi
  Kommenttisi odottaa hyväksymistä. Vastuunkantajat ry ja Helsingin Seurakunnat.

  OODI MYLLYPUROLLE
  Avain Otavan tähti sikermäin.
  Monikulttuurillisen elämän särölläin.
  Avasin uuden tulevaisuuden.
  Sydämeni avain rinnallain.
  Särmäin säkenöiden
  valollain.
  Valaisin Taivaan sielukkain.
  Myllypuro sielussain.
  Olet kanssain ain’

  ” Auttamiskeinoja on paljon:

  Voit aloittaa kaikkein lähimmistä, ehkä perheenjäsenistä, ystävistä tai sukulaisistasi. Kuka läheisistäsi kaipaisi tänä jouluna erityistä huomioimista? Huomioimisella ei välttämättä tarvitse olla mitään tekemistä rahan kanssa – monesti jo esimerkiksi puhelinsoitto voi olla tärkeä asia toiselle ihmiselle.
  Voisitko ilahduttaa naapuria tänä jouluna joulukortilla tai vaikka joulukukalla tai – kakulla? Haasta itsesi tällä erityisesti, jos naapurisi on välillä ärsyttävä ja ilkeä sinua kohtaan.
  Jos haluat auttaa lähimmäisiäsi lähellä ja kaukana taloudellisesti, voit osallistua johonkin joulukeräykseen. Yksi erinomainen kohde on Kotimaanavun Lähikeräys. Lähikeräykseen saavat diakoniatyöntekijät ympäri Suomea laittaa avustuskohteita, jotka ovat konkreettisia avunpyyntöjä Suomesta. Keräyksen kautta voidaan kerätä esimerkiksi yksinhuoltajaperheelle pesukonetta tai ikäihmiselle uutta sänkyä rikki menneen tilalle. Voit käydä tutustumassa Lähikeräyksen keräyskohteisiin täällä:. ” Myös muulloinkin, kuin kerran vuodessa. ” Armas ”

  ” Jeesus kutsui opetuslapsikseen oppimattomia nuoria miehiä. Hän meni sairaiden, köyhien ja syntisten luokse. Nämä ottivat Hänet vastaan, heidän sydämensä aukenivat Hänen armahtavaiselle rakkaudelleen. Hän itki meidän ahdinkoamme. Hän päästi lähelleen, pesi opetuslasten jalat ja antoi syntisen naisen pestä omat jalkansa kyynelillään ja kuivata ne hiuksillaan. Ylpeät ja itserakkaat torjuivat Hänet ja pilkkasivat Häntä. ”

  Myllypuron Tarpoilassa luin ahkerasti varsinkin mieleenpainuvia kirjoituksia. Edellä olevasta palveluammatteihin liittyvästä kirjoittelusta ilmenee individualistinen ajan henki auttamisen tarpeellisuudesta ja sen merkityksestä.

  Armas Merisalmi
  Taloudenhoitaja
  Myllypuron historiaa
  OSATTIIN SITÄ ENNENKIN
  ” Ennen suurta alueliitosta hoidettiin Helsingin pitäjän itäisten alueiden sairaalat Malmilla, jonne oli jo 1907 perustettu väliaikaisesti tarkoitettu sairaala. ”
  Vuonna 1927 säädettiin terveydenhoitolaki, jonka tultua voimaan päätti maalaiskunnan valtuusto uuden sairaalarakennuksen rakentamisesta Malmille siellä jo sijaitsevan kulkutautisairaalan läheisyyteen. Kouluterveydenhuolto aloitettiin Helsingin pitäjässä vuonna 1928 ja koululaisten hampaita alettiin hoitaa kunnan toimesta vuonna 1931.
  Rockefeller-säätiön ja lääkintöhallituksen yhteistyön tuloksena alkoi maalaiskunnassa terveydenhoitotyön kokeilu vuonna 1940 ja Malmille rakennettiin maamme ensimmäinen terveystalo, jossa käynnistyi myös äitiys- ja lastenneuvolatoiminta.
  1950-luvun alkuvuosien tärkeimpiä kunnallispoliittisia kysymyksiä Helsingissä oli sairaaloiden rakentaminen. Helsingin väkiluvun kasvaessa ripeästi, joutui kaupunki miettimään uusiin lähiöihin muuttavien asukkaiden terveydenhoitopalvelujen järjestämistä.
  Tehokkuusajattelun yleistyessä on myös sosiaali- ja terveyspuolella haluttu kasvattaa yksittäisiä hoitoyksiköitä liittämällä pieniä terveysasemia suurempiin. Toukokuussa 2003 suunniteltiin Myllypuron sairaalan lopettamista tai sen myyntiä yksityissektorille. Tämä kokosi myllypurolaisia Myllypuro-Seuran johdolla mielenilmaukseen sairaalan edustalla.
  Kesän 2004 Myllypuron terveysasema toimi Itäkeskuksessa, mutta muutti takaisin Myllypuroon elokuussa. Syyksi todettiin, attä suurin osa asukkaista ovat tulevaisuudessa vanhuksia. Kesällä 2004 uutisoitiin näyttävästi Myllypuron metron päälle rakennettavista uusista liiketiloista. Tosin Myllypuro sai toimivan liikekeskusalueen, jonka ongelmana on ollut laman aiheuttama invaasio. Nähtäväksi jää loivan nousukauden mahdollisuudet alueellamme.
  Vanhusten talo ja Helykoti valmistui n. 1965. Vuonna 1981 perustettu Hely ry auttaa ikäihmisiä tulemaan toimeen mahdollisimman pitkään omissa kodeissaan. Kymmenen ensimmäistä vuotta yhdistys toimi vapaaehtoisvoimin, mutta vuodesta 1991 on palkattu ammattilaisia auttamaan. Myllypuron Orpaanportaan postin ja ostoskeskuksen päähän nousi vuonna 1997 vanhusten palvelutalo Helykoti. Se on Itä.Helsingin lähimmäisentyö Hely ry:n palvelutalo.
  Asumisyhteisö Villa Nova. Karistimentie 4:ään valmistui vuonna 1964 Arkkitehtitoimisto Touko Neronen & Antti Miettinen suunnitelema ja Asuntosäästäjät ry:n rakennuttama viisikerroksinen talo, jonne sijoittui Metsärinteen vanhainkoti. Sitä ylläpiti Suomen Punainen Risti. 1980-luvun lopussa SPR teki päätöksen luopua laitostoiminnasta ja keskittyä ystävätoimintaan ja kotikäynteihin. Helsingin Diakonissalaitos osti kiinteiston vuonna 1994 ja perusti sinne yksinäisille ja apua tarvitseville Villa Nova-nimisen asumisyhteisön. Helsingin sosiaalivirasto kustantaa asumispalvelut 74 henkilölle. Yhdentoista hengen henkilökunta vuorottelee talossa ympäri vuorokauden. Terveys- ja hoitopalveluita ei silloin vielä ollut.
  Nykyisin palvelut Myllypuron alueella ovat mielestäni kiitettävää luokkaa, joten tietämättömyys ja asioiden vääristäminen sopivat laman aiheyttamiin YT-nouvottelujen -hengen mukaiseen ajattelutapaan. Todellisuudessa palvelut kehittyvät Helsingin kaupungin alueella, jos voidaan ajatella menneisyyden kautta tapahtuvaa ilmiöiden hallintaa ilman individuaalista sikermää.
  Lähteenä:
  1) Myllypuro-Seura ry. Historiikkityöryhmä 16.6.2004 alkaen: Marita Manninen, pj, Jorma Huttunen, Tuula Raito, Mirja Tummavuori, ja Anne Valkonen. Gummerus Kirjapaino Oy. MYLLYPURO: Kartanon takamaista monikulttuuriseksi kaupunginosaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.