Pala yhteistä matkaa

Puhelimeeni kilahtaa viesti. Lähettäjä on nuori ihminen, jolla on tilapäinen ruoka-avun tarve. Usein tilannetta kartoittaessa löytyy lisää huolenaiheita. Lähdemme yhdessä etsimään mahdollisia tukiverkostoja ja hyödynnämme saatavilla olevia palveluja. Kuljemme palan yhteistä matkaa, joskus muutaman askeleen, toisinaan pidemmän vaelluksen.

Tie aution maiseman läpi, tiellä kaksi ihmistä
Kuva: Unsplash.com / Rod Long

Seurakunnan auttamistyö, diakonia, on pitkälti matkakumppanuutta. Kohtaamisissa unohtuu termi asiakas. Keskustelu soljuu ihmiseltä ihmiselle. Oleellista on rakentaa ilmapiiriä, joka on luottamuksellinen ja avoin, enemmän kuunteleva kuin neuvoja antava. Diakoniatyöntekijä toimii peilinä ihmisen omille kysymyksille ja pohdinnoille. Hyväksyvä ja arvostava kohtaaminen voi toimia alustana, jossa ihminen löytää voimavaransa uudelleen ja rohkaistuu toimimaan asiansa eteen.

Jokainen kohtaaminen on työntekijälle mahdollisuus uudistaa sisäistä havainnointiaan. Elämä virtaa vahvasti hyvin moninaisissa uomissa. Kohtaamani ihminen on oman elämänsä toimija ja asiantuntija. Motivaatio on muutoksen kantava voima, ja toisinaan on siedettävä turhautumista, kun ihminen kokee tarjotun avun itselleen vääränlaisena tai turhana. Tätä kokemusta täytyy kuunnella ja kysyä itseltään, onko muutos aina mahdollinen, tai edes tavoiteltava.

Yhteisessä työskentelyssä tärkeää on tasavertaisuus. Kumpikaan ei katso toista ylä- tai alaviistosta. Elämän hauraus voi koskettaa ketä tahansa, milloin tahansa. Tasavertaisuus on myös jotakin sellaista, joka ylittää sosioekonomiset, kulttuuriset, uskonnolliset ja sukupuolisidonnaiset rajat. Sukupuolen moninaisuus ja sen ilmaiseminen ovat osa ihmisen syvintä olemusta. Seksuaalisen suuntautumisen tuomitseminen onkin erityisen vahingollista.

Tämän päivän maailmassa on tärkeää olla luomassa sellaista kohtaamista, joka hälventää vierauden pelkoa ihmisten välillä. Tarvitaan myötätuntoista ja rohkeaa lähestymistä. Kun lähimmäisen kasvot tulevat lähelle, se haastaa asettamaan omat arvot ja asenteet puntariin. Joskus se kutsuu kulkemaan toisen ihmisen rinnalla palan yhteistä matkaa, elämän kaikissa väreissä.

Niina Karhu, diakonissa
Malmin seurakunta

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.