”Emme halua vain istua”

Lauttasaaren kirkolla on ahdasta, kun menen paikalle vapaaehtoiseksi lajittelemaan pakolaisten hyväksi järjestetyn vaatekeräyksen satoa. Kasseja ja pusseja röykkiöittäin lähdössä Evitskogiin ja osa jaettaisiin Lauttasaaressa majoittuville.

Mitäs tästä kassista löytyy? Hyväkuntoisia miesten paitoja ja housuja, katsomme työparikseni sattuneen mieshenkilön kanssa. Esittäydymme. Konstandin kertoo olevansa Albaniasta ja saapuneensa viikko sitten Suomeen turvapaikan hakijana. Kohta paikalle pyörähtää myös hänen vaimonsa Minire. Perheen viisivuotias vesseli pyörii pihalla.

”Emme halua vain istua. Menimme ortodoksikirkolta kysymään tekemistä ja sieltä minut opastettiin tänne. Haluaisimme asua pysyvästi Suomessa, päästä töihin mahdollisimman pian ja oppia suomen kielen. Sitä odotellessa olemme valmiita tekemään vapaaehtoistyötä, mitä vain.”

Jatkamme kassien läpikäymistä. Välillä ihmetellään yhdessä, onko takki lapsen vai pienikokoiselle aikuiselle sopiva. Suomalaiset ovat selvästi ajatelleet myös lähestyvää talvea, sillä pusseista löytyy isot määrät talvitakkeja, myssyjä ja hanskoja. Paljon hyvää tavaraa.

Millaiset tunnelmat teillä on? ”Nyt on hyvät. Kun yksi päivä kysyimme tietä ohikulkijalta, hän lähti kävellen mukaamme näyttämään etsimäämme paikkaa. Suomi on hyvä maa ja olemme toiveikkaita turvapaikan saamisen suhteen..”

Vähän väliä ovesta pistää pää. joka kysyy ”vieläkö tänne voi tuoda vaate- ja kenkälahjoituksia?”. (Kyseisenä päivänä oli keräyksen viimeinen päivä.) Kaksi kassia, viisi kassia, viisitoista kassia. Hienosti valmiiksi lajiteltuina, miesten vaatteet, naisten vaatteet, lasten vaatteet koon mukaan järjestettyinä. Joku tuo työpaikallaan järjestämänsä keräyksen tuloksen. Eräs rouva tuo kassillisen saippuaa, shampoota ja hammasharjoja.

Joku on pakannut kassillisen lautapelejä, toinen laittanut mukaan pehmoleluja. Minkähänlaisia keskusteluja noissa perheissä on käyty? Nyt näitä tavaroita tarvitsee kipeämmin joku lapsi, joka on joutunut jättämään kotinsa ja saanut mukaansa tuskin mitään.

Tällä erää Helsingin seurakunnissa ei ole vaatekeräyksiä eikä lajittelutehtäviä, mutta muut vapaaehtoistehtävät löydät vapaaehtoistyo.fi-sivulta.

Kuvateksti: Albanialaispariskunta tuli auttamaan vaatteiden lajittelussa, he ovat turvapaikan hakijoita itsekin.

 

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.