Mitä ikäihmiset ovat minulle opettaneet?

Lukuaika 2 minuuttia

Ihailen niitä vanhuksia, joiden silmäkulmassa edelleen vilkkuu 15-vuotias. Ihailen niitä ikäihmisiä, jotka vaikeasta lapsuudesta tai nuoruudesta huolimatta ovat saaneet elämänsä kuntoon. Kunnioitan heitä, jotka eivät ole saaneet elämäänsä kuntoon ja silti porskuttavat eteenpäin vuosi toisensa jälkeen. Ihailen niitä ikääntyneitä, jotka vääryyksiä kohdattuaan eivät ole katkeroituneet tai siirtäneet kohtaamaansa pahaa muihin ihmisiin.

Toivo&Unelma valokuvanäyttely

Toivo&Unelma -valokuvanäyttelyssä 16 rohkeaa ja upeaa yli 65-vuotiasta raottaa hieman oman elämänsä tarinaa. Heitä pyydettiin tuomaan kuvaustilanteeseen mukanaan kaksi esinettä tai asiaa. Toinen, joka kuvastaa jotakin menneisyyteen tai muistoon liittyvää ja toinen, joka kuvastaisi jotenkin tulevaisuuden unelmaa tai haavetta.

Kuvat otettiin kahden päivän aikana. Kuulimme valokuvaajana toimineen teologi-taidekasvattaja Johanna Mantereen kanssa niin sota- kuin rakkaustarinoitakin, kauniita muistoja ja myös sellaisia muistoja, jotka nostattivat kyyneleen silmäkulmaan. Elettyä elämää mahtui noihin päiviin paljon.

Valokuvanäyttelyn mallit olivat ihan tavallisia ihmisiä. Huomasin heissä kuitenkin muutaman yhteisen tekijän. Kutsun sitä onnellisen vanhuuden reseptiksi. Sen saa ilman lääkärin määräystä ja sitä ei saa apteekista. Se menee näin: Käsittele asiat vielä, kun pystyt. Pyydä anteeksi. Anna anteeksi. Suhtaudu elämään uteliaasti. Naura. Niin ja tietysti, toivo ja unelmoi!

Toivo&Unelma -valokuvanäyttelyn avajaiset ma 5.10. klo 17 Matteuksenkirkolla (Turunlinnantie 3). Näyttely on avoinna 30.10. saakka ma-to klo 10-16 ja pe klo 10-14.

(c) Johanna Mantere / Toivo&Unelma
(c) Johanna Mantere
Latest posts by Outi H. (see all)

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *