Olet arvokkaampi kuin tuottavuutesi

Rakas ihminen, olet arvokkaampi kuin tuottavuutesi. Vaikka tuottaisit omalle tai työnantajasi pankkitilille tuhansia tai miljoonia euroja voittoa, sinä itse olet todellisuudessa vielä arvokkaampi. Et voi myöskään menettää arvoasi, vaikka velkataakkasi kertyisi näännyttävän raskaaksi.

Maailma väittää, että ihmiselämällä on arvo. Esimerksiksi tämä  internetsivusto tarjoaa mielenkiintoista dataa, kuinka monta dollaria ihmishengestä liikuu. Arvokkainta näyttäisi olevan yhdysvaltalainen sotilashenkilöstö, 100.000$ korvaus perheelle kuolemantapauksessa. Salakuljetetun Mosambikilaisen pikkutytön saa ostettua kahdella dollarilla.

Kenenkään ihmisen arvoa ei kuitenkaan voi mitata rahassa, sillä jokaisen elämä on ainutkertainen ja siksi mittaamattoman arvokas. Sinulla on luovuttamaton itseisarvo sen takia, että olet osa rakastavan Jumalan luomaa elämää. Elämäsi on niin arvokas, että Jeesus kuoli puolestasi, jotta voisit viettää ikuisuuden Jumalan yhteydessä. Sinua ei saa potkia, lyödä, loukata eikä nujertaa. Joka toimii sinua vastaan, toimii sinua rakastavaa Jumalaa vastaan.

 

 

 

Työn tekeminen on rasittavaa. Työn tekeminen on tappavaa. Kukaan ei kestä rajatonta työntekoa, ja jokaisella on omat kestokykynsä rajat. Tätä ei kulttuurimme juurikaan tunne: kunniallisen kansalaisen mittarina on tehdä työtä 8 tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa. Kristillisestä ihmiskuvasta lähtöisin kirkon on luontevaa julistaa työnteon palvontaa vastaan. Itse olen viimeaikoina hurmaantunut mediaprojektista Työstäkieltäytyjien liitto.

Isona ongelmana on se, että työelämä tuntee pääasiassa vain kaksi vaihdetta: täysillä tai lomalla. Esimerkiksi työuupumuksesta kärsivälle voisi ideaaleinta pysyä työrytmissä kiinni mutta huomattavasti pienemmällä työpanoksella. Osa viikosta töissä ja osa saikulla.

Monessa tutkimuksessa on huomattu, että ihmisen työtehokkuus saavuttaa yleensä huippunsa viimeistään 6:n työtunnin kohdalla. Aivomme ja ruumiimme ei yksinkertaisesti pysty suorittamaan samalla tasolla tätä pidempään.

 

 

 

Hallituksella on erityisen palava into pitää kiinni 8:n tunnin ideaalista: mahdollisimman moni työtön pitää saada pelastettua joutilaisuudelta. Aktiivimallin ensimmäinen versio on nyt tuottanut sen, että omalle tilanteellensa mitään mahtamattomat työttömät saivat kokea vähennyksen tukiinsa. Sadat tuhannet nyt kun eivät vaan kaikki mahdu kymmeniin tuhansiin vapaina oleviin työpaikkoihin. Ns. Aktiinimalli 2 eli ”omaehtoisen työnhaun malli” on onneksi peruttu, ainakin toistaiseksi.

Hallituksen mukaan työttömät pitäisi saada tunkettua mihin tahansa hommaan leikkimään työtä – leikkimään sikäli jos ”palkkana” on työttömyyskorvaus + 9€ /päivä korvaus niin itse en viitsisi kauhean tosissani rehkiä. Tämäkään asia ei ole mustavalkoinen. Toivon, että jos olet tällaisessa hommassa esimerkiksi kuntouttavan työtoiminnan nimissä, niin teet sitä omasta tahdostasi ja tuotat jotakin hyvää itsellesi ja yhteisöllesi.

Haluaisin todella, että me ihmiset voisimme olla toisillemme hyödyksi ja pysyä hengissä. Siksi kannatan mitä lämpimimmin töiden jakamista: vähennetään työpäivän pituutta ja otetaan lisää ihmisiä töihin. Oikeastaan voisin suositella, että palkkatyötä kannattaa vältellä niin paljon kuin se on kunkin omassa elämässä mahdollista. Aika moni on kuitenkin niin ahtaalla, että palkkatyö on pakollista säällisen elämänlaadun ylläpitämiseksi.

 

 

 

Palkkatyön lisäksi tulee huomioida monta muuta kohtaa, missä ihminen on arvokkaana hyötynä itselleen ja yhteisölleen: kotityöt ja vapaaehtoistyöt. Voisinpa jopa väittää, että suurimmalle osalle ihmisistä elämän mielekkyys löytyy ennemmin näistä töistä, kuin palkkatyöstä. Valitettavasti maailma rakastaa ainoastaan euroissa mitattavaa tuottavuutta.

Lopulta joudumme kuitenkin myöntämään oman rajallisuutemme: ihminen ei tiedä päiviensä määrää. Jos siis haluaa arvottaa elämänsä, niin aika lienee paras mittari. Pyhitätkö aikasi täällä maan päällä, vai myytkö sen pois ja millä hinnalla?

Ihmistä rakastava Jumala haluaa, että koko elämämme olisi arvokas. Siihen haluan rohkaista meitä kaikkia jumalanpalveluksen lähetyssanoilla:

Lähtekää rauhassa. Olkaa rohkeat, pitäkää hyvästä kiinni, älkää vastatko pahaan pahalla. Rohkaiskaa arkoja, tukekaa heikkoja, auttakaa sorrettuja, kunnioittakaa kaikkia ihmisiä. Rakastakaa ja palvelkaa Herraa Pyhän Hengen voimassa iloiten.

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.