Rari Raha-asianeuvonta auttaa talousongelmissa

 

Työskentelen ihmisten parissa, jotka ovat ylivelkaantuneet. Meitä on itseasiassa aika monta, sillä koordinoin vapaaehtoisia, jotka auttavat talousahdingossa olevia ihmisiä. Helsingissä on vajaa 100 vapaaehtoista raha-asianeuvojaa, jotka ovat valmiita antamaan tietonsa ja aikansa sen eteen, että ihminen saisi apua. Toimintamme nimi on Rari Raha-asianeuvonta.

Jos olet itse tilanteessa, jossa rahat loppuvat aina kesken ja velkojat hengittävät niskaan, niin kuule tämä: sinua voidaan auttaa. Koskaan ei kannata menettää toivoaan. Kirkolla on pitkät perinteet auttaa niitä, jotka eivät muualta apua saa.

Rarissa käydään läpi taloustilanne ja keskustellaan ystävällisessä ilmapiirissä elämäntilanteesta. Yhdessä pohtimalla saattaa löytyä sellaisia ratkaisuja, joita ei yksin tule nähneeksi. Neuvonta on tavoitteellista ja määräaikaista keskusteluapua. Tavoitteenamme on tehdä ihmisen talous näkyväksi. Neuvojat ovat vapaaehtoisia, joilla on vaitiolovelvollisuus ja heidät on koulutettu tehtävään.

Rahallinen avustaminen ei ole Rarissa käytössä, mutta kirkon diakoniatyöllä on siihenkin jonkinlaiset mahdollisuudet. Siksi Rarin asiakkaaksi pääsee diakoniatyöntekijän kautta – avustamisen mahdollisuudet on työntekijä kartoittanut ennen neuvontaa.

https://www.instagram.com/muntalous/
https://www.instagram.com/muntalous/

Teemme paljon palveluohjausta. Tyypillinen tapaus on, että Rarissa selvitetään velkatilanne siten, että pääsy Helsingin kaupungin Talous- ja velkaneuvontaan onnistuu. Jos asiat ovat pahasti solmussa, tämä voi jo olla liki mahdoton rasti hoitaa yksinään. Tällä hetkellä talous- ja velkaneuvonnassa ei sitäpaitsi enää ole vapaita aikoja tälle vuodelle, ja toiminta siirtyy ensi vuonna oikeusaputoimistojen hoidettavaksi. Olemme tehneet myös paljon hakemuksia sosiaaliseen luototukseen ja Takuusäätiön takaukseen.

Asiakkaat kertovat tulleensa kohdatuiksi sekä saaneensa konkreettisia neuvoja ja toivoa haasteellisiin taloustilanteisiinsa. Toimintaa tutkittiin opinnäytetyössä keväällä 2018. Tutkimus osoitti, että neuvonnalla oli positiivisia vaikutuksia neuvontaa saaneiden ihmisten hyvinvointiin. Diakoniatyöntekijöiltä saadun palautteen perusteella auttamistyö taloudellisessa ongelmatilanteessa on vapaaehtoisten tuoman lisäresurssin myötä laadukkaampaa.

Rarin asiakkaaksi pääsee Helsingissä diakoniatyöntekijöiden kautta. Ota yhteyttä oman asuinalueesi diakoniatyöntekijään. Hän käy kanssasi läpi elämäntilanteen ja parhaat tavat auttaa – yksi vaihtoehdoista voi hyvinkin olla Rari. Lisätietoja sekä juuri nyt syyskuun ajan avoinna olevan vapaaehtoishaun löydät osoitteessa www.rari.fi .

https://www.instagram.com/muntalous/

Auttamistyö on osa kristillistä elämäntapaa. Uskon asiat eivät ole Rarissa yleensä mitenkään pinnalla, mutta pinnan alla siinä määrin, että toiminta on kirkon organisoimaa. Neuvontaa saadakseen ei tarvitse olla kirkon jäsen tai uskoa mihinkään. Emme julista tai varsinkaan käännytä. Haluamme luoda toivoa ja parantaa kärsivien elämää. Yleensä yksin pimeässä kärsiminen on tuskallista. Tuomalla asiat valoon ja yhteisesti jaetuksi, kevenee kuorma.

Kirkon tulee olla nurkkaan ahdistetun puolella. Rahaa palvova markkinatalous tuottaa rikkautta harvoille ja köyhyyttä monille. Suomalainen sosiaaliturva ei tutkitusti riitä elämiseen, ja mm. siksi kotitaloudet velkaantuvat. Markkinoilla riehuvat vapaina monenmoiset korkoakiskovat luotonantajat. Ne mainostavat tarjoavansa helpotusta, mutta piilottavat sopimuksiin hirvittävät korot. Kun köyhä tarttuu tähän ainoaan oljenkorteen, hukkuu hän syvemmälle velkasuohon.

Anthony Freda / Daniel Zollinger

Näitä tunnelmia kuvaa osuvasti jo 1800 -luvulla kirjoitettu virsi, joka pari vuotta sitten sovitettiin hienosti nykypäivän soundeihin:

https://www.youtube.com/watch?v=wAUbdYdPIVQ

“Nyt viekas vilppi täällä on noussut kunniaan,

on valhe vallan päällä ja vääryys voimissaan.

Ei kuulla kurjan ääntä ja köyhää sorretaan,

ja lainkin rikkaat vääntää vääryyttä puoltamaan.

Kas, köyhän leivän syövät nuo jumalattomat.

He viatonta lyövät ja häntä vainoovat.

He kurjaa ahdistaapi kuin käärme kiukussa,

korvansa tukkeaapi tuon raukan huudoilta.

He armotonna veivät osuudet orpojen.

He söivät lesken leivät, on Herra nähnyt sen.”

 

 

 

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.