Kerro diakoniasta, asetu ehdolle! Seurakuntavaaleista seurakuntaneuvostoon

Tekeekö kirkko vääriä asioita? – Muuta sinä kirkkoa!

Monet seurakunnat ovat suurien säästöpaineiden alla. Menopuolelta on pakko karsia, jotain on jätettävä pois. Mutta mistä luovutaan? Päädytäänkö luopumaan jostain luovuttamattoman tärkeästä? Onko sinulla mielipidettä siihen, mistä seurakunnan pitäisi luopua? Oletko joskus miettinyt, että kunpa sinäkin voisit vaikuttaa?

Nyt on jälleen aika. Sinä voit kertoa, minkä täytyy muuttua ja minkä on pysyttävä ennallaan. Sinä voit olla mukana ohjaamassa laivaa oikeaan suuntaan. Sinä voit olla mukana muuttamassa kirkkoa. Neljän vuoden välein järjestetään seurakuntavaalit, joissa jokainen yli 16-vuotias seurakuntalainen on äänioikeutettu. Lähde ehdolle – seuraavat vaalit järjestetään aivan pian, syksyllä 2018!

Kerro diakoniasta, asetu ehdolle! Seurakuntavaaleista seurakuntaneuvostoon

Diakonia koetaan tärkeäksi, mutta siitä karsitaan

Noin 80% suomalaisista kokee, että kirkon pitäisi keskittyä heikompiosaisten auttamiseen sekä heidän etujensa ajamiseen yhteiskunnallisessa keskustelussa. (Osallistuva luterilaisuus 2016, 148.) Kuitenkin monet seurakunnat päätyvät karsimaan diakoniatyöstä. Siitä työstä, joka vaikuttaa vahvimmin juuri heikoimmassa asemassa olevien ihmisten auttamiseen.

Ympäri Suomen diakoniatyöntekijöitä jää eläkkeelle, mutta heidän virkojaan ei täytetä. Tätä samaa tapahtuu myös Helsingissä, myös niillä alueilla, joissa hätää on paljon. Ehkä myös sinun kotiseurakunnassasi. Kun hätä on suurin, usein diakoniatyöntekijän luokse voi päästä jopa saman päivän aikana. Toteutuuko tämä enää jatkossa? Toteutuuko tämä kaikkialla edes nyt?

Seurakuntaneuvostoissa ei diakonian tuntemusta

Ihmiset, joita diakonia koskettaa, eivät usein istu seurakuntaneuvostoissa. Seurakuntaneuvostot eivät aina välttämättä tarkkaan tiedä, mitä diakoniatyössä tehdään ja miten diakoniatyö voi konkreettisesti vaikuttaa vaikeassa asemassa olevan ihmisen arkeen. Täten diakoniatyöstä karsimisen seurauksia ei aina nähdä selkeästi, koska käytännön kokemusta diakoniatyöstä ja sen vaikuttavuudesta ei ole.

Seurakuntaneuvosto edustaa koko seurakuntaa, joten neuvoston olisi hyvä koostua hyvinkin erilaisista alueensa ihmisistä. Nuorista ja vanhoista, aktiivisista ja vähemmän aktiivisista, etuoikeutetuista ja vähemmän etuoikeutetuista. Ihmisistä, jotka yhdessä tietävät eri elämän osa-alueista. Usein diakoniatietämys on kuitenkin neuvostoissa aliedustettuna.

Lähde ehdolle ja vaikuta!

Seurakuntaneuvosto päättää mitkä virat täytetään ja mitkä jätetään täyttämättä, se päättää mitkä tilat pidetään ja mistä luovutaan, se päättää, miten seurakunnan rahat käytetään. Seurakuntaneuvostot koostuvat 8-16 henkilöstä, joten yksi henkilö voi vaikuttaa hyvinkin paljon.

Asioista, joista ei tiedä, on vaikea päättää. Tämä on kutsu sinulle. Koetko diakoniatyön tärkeäksi? Oletko itse joskus saanut apua diakoniasta, tunnetko jonkun, joka on tai oletko seurannut työtä lähietäisyydeltä? Asetu ehdolle! Seurakuntaneuvostot kaipaavat ääntäsi ja asiantuntemustasi!

Oletko miettinyt ehdokkuutta? Miksi et ole tai miksi olet? Oletko ollut ehdolla tai jopa seurakuntaneuvoston jäsenenä? Kerro kokemuksistasi!

Ehdolle asettuminen on helppoa, ole vain yhteydessä oman seurakuntasi kirkkoherranvirastoon. Kirkkoherranvirastosta saat lisäohjeita ja tietoja valitsijayhdistyksistä, joiden kautta voit asettua ehdolle. Ehdokasasettelu päättyy 17.9.2018. Lue lisää seurakuntavaaleista täältä.

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.