Pohdintaa diakonian vastaanotolta

Diakonian vastaanotolla tapaa ihmisiä monissa erilaisissa elämäntilanteissa. Monille on yhteistä se, että elämässä on tullut muutama mutka matkaan tavalla tai toisella. Mutkat voivat liittyä joko terveyteen, talouteen, ihmissuhteisiin, asumiseen tai oikeastaan mihin vaan. Monesti tuntuu, ettei oma ammattitaito oikein meinaa riittää jokaisen ongelman ja elämän osa-alueen läpikäymiseen. Onneksi diakoniassakin voidaan hyödyntää muita ammattiryhmiä kirkolla kohdattujen ihmisten parhaaksi.

Itselläni suurimpana huomiona on noussut esiin se, kuinka varsin moni ihminen olisi jonkinlaisen terapeuttisen avun tarpeessa. Vähävaraisilla ei tunnu juurikaan olevan mahdollisuutta löytää tietään terapeuttisen avun pariin, keskituloisillakaan se ei ole aivan helppoa. Olen pitkään pohtinut, kuinka loistavaa olisi, jos diakonian kautta pystyttäisiin tarjoamaan terapeuttista apua ilman kallista hintaa tai pitkää terveydenhuollon puolen odotusta.

Ihmiset kaipaavat pitkäkestoista kontaktia. Pitkäkestoisuus on toki diakoniatyössäkin mahdollista, mutta mitä syvemmälle ihmisten mutkiin perehdytään, sitä enemmän mielestäni tarvittaisiin terapeuttista osaamista. Viime aikoina olen diakoniatyöntekijänä saanut kokea huimaa kiitollisuutta siitä, että voin tarvittaessa ohjata tapaamani henkilön terapeuttisen avun pariin aivan ilmaiseksi. On aivan eri asia, kuinka moni henkilö tähän mahdollisuuteen tulee tarttumaan, kaikkia ei terapia kiinnosta.

helping photo

Se, että ihminen haluaa antaa omaa osaamistaan toisten ihmisten hyväksi ilman korvausta, on valtava asia. Diakoniassa ja yleisestikin kirkossa voitaisiin mielestäni hyödyntää paljon paremmin muidenkin kuin kirkon työntekijöiden osaamista. Tämä ilmaisen terapeuttisen avun tarjoaminen sitä tarvitseville, on mielestäni yksi parhaista tavoista antaa omasta osaamisestaan toisten hyväksi. Osittain tästä syystä olen itsekin lähtenyt hieman opiskelemaan terapia-alaa.

Haastan meistä lukijoista jokaisen pohtimaan sitä, kuinka voisin itse olla muille parhaalla tai edes pienellä tavalla avuksi. Kaikilla ei ole terapeuttista osaamista, mutta toiset saattavatkin kaivata henkilöä, joka voisi olla avuksi kädentaitoja vaativissa askareissa. Toisella voi puolestaan olla tarve siihen, että joku kävisi kerran viikossa ulkoilemassa hänen kanssaan. Pohdi hetki sitä, minkä sinä koet tärkeäksi ja lähde sitten viemään sitä eteenpäin!

 

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Yksi kommentti

  1. Kiitos Henkka tärkeistä pointeista ja pohdintahaasteestasi! Ympärillämme on todellakin niin paljon osaamista, jota voisi kirkonkin kautta kanavoida paljon paremmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.