Avun pyytäminen ei ole häpeä
Luin lehdestä taannoin artikkelin, jossa haastateltiin onnettomuudessa kotinsa menettäneitä suomalaisia. Artikkeli oli koskettava, mutta yllättäen kovimpaa minuun ei iskenyt itse artikkelin aihe vaan erään haastatellun kommenttiin liittyvät tunteet. Kommentti kuului jotakuinkin seuraavasti: ”En ole koskaan ennen joutunut pyytämään apua, tämä oli ensimmäinen kerta.” Tämä kommentti sai minut hyvin surulliseksi.
Kommentissa on syvällä sävy, joka kuvastaa asennetta, joka suurella osalla suomalaisista on. Sitä asennetta, että vain tällainen suuri dramaattinen onnettomuus oikeuttaa ihmisen pyytämään apua ja sekin on vähän siinä ja siinä…
Avun pyytäminen on Suomessa edelleen häpeä. Suomalaiset on kasvatettu siten, että jokaisen on pärjättävä itse, tuli eteen mitä vain. Moni ajattelee, että tämä asenne kasvattaa vahvoja ja itsenäisiä ihmisiä. Elämä tuo kuitenkin toisille eteen vaikeuksia, surua ja murhetta enemmän, kuin voi yksin kantaa. Niin paljon, että vahvinkaan ei enää jaksa. Suomalainen ei kuitenkaan pyydä apua. Avun pyytäminen ajoissa saattaisi katkaista vaikean tilanteen. Olen kohdannut ihmisiä, joiden elämä on mennyt täysin solmuun. Tilanteet ovat usein alkaneet sillä, että talousasiat ovat menneet sekaisin esimerkiksi työttömyyden vuoksi.
Velkaa on kertynyt paljon. Lyhennykset ovat kasvaneet suuriksi, rahoilla on koitettu kitkutella, mutta kierre on liian syvä. Velkoja menee ulosottoon, vuokria jää rästiin ja asunto saattaa mennä alta. Viimeistään tässä vaiheessa yleensä myös parisuhde räjähtää käsiin ja jos viina ei ole ollut osa elämää, niin tässä vaiheessa se yleensä astuu viimeistään kuvioihin. Ja tämän jälkeen suunta on alaspäin ja kovaa. Tällainen tilanne on ehkäistävissä, kun siihen puututaan ajoissa. Kaikkiin ongelmiin on olemassa apu. On myös ongelmia, joita ei välttämättä voida ratkaista, mutta niiden kanssa jaksamiseen on apua saatavilla.
Avun pyytämisen liittyvä häpeä on rikkonut liian monta ihmistä. On aika jo päästää irti tästä tunteesta ja ymmärtää, että kun on hätä, pitää pyytää apua. Sosiaalisessa mediassa kiertää monia erilaisia tempauksia, joilla halutaan auttaa muita. Ne osoittavat, että suomalainen osaa ja haluaa auttaa. Mutta osaako suomalainen ottaa apua vastaan, kun sitä tarvitsee?
- Lapsestani saattaa tulla huumeidenkäyttäjä, miten olen varautunut? - 07.05.2021
- Apua Koronan keskellä - 09.04.2020
- Olisiko jo aika äänestää? - 01.03.2019