Miehen kengät kiveyksellä, varjo edessä

Kivinen tie suomalaisen yhteiskunnan jäseneksi

On työkykyä ja työhalua ja vieläpä työpaikka alalla, jolla Suomessa on työvoimapula. Helppo yhtälö työllistyä? Ei todellakaan. Noilla perusteilla ei Suomessa vielä oleskelulupaa saa eikä niin ollen ole oikeutta työntekoon. Jäät paperittomaksi.

Paperittomina elää Suomessa moninainen joukko ihmisiä. Se voi olla paras vaihtoehto monen huonon vaihtoehdon joukosta. Toiset voivat pelätä turvallisuutensa puolesta kotimaassaan ja toiset haluavat elää läheistensä kanssa samassa maassa. Monet haluaisivat työskennellä Suomessa, mutta ulkomaalaislainsäädännön tiukat vaatimukset estävät sen. Paperittomaksi voi päätyä esimerkiksi kielteisen turvapaikka- tai oleskelulupapäätöksen jälkeen tai jos viisumi tai oleskelulupa on umpeutunut.

Ihmiset ovat hädissään, väsyneitä ja tuskastuneita siihen, että lupaprosessit etenevät hitaasti, työtä ei saa tehdä eikä pääse jatkamaan tai aloittamaan opintoja. Joskus myös perheenjäsenet joutuvat elämään erossa toisistaan, eri maissa. Tätä jatkuvaa epävarmuutta ei moni meistä osaa edes kuvitella.

Lue Sarahin koko tarina Pullakirkon plokikirjasta (Hermannin diakoniatalon Varustamon blogi).

EDIT 13.9.2022: Sarah sai lopultakin oleskeluluvan tämän kirjoituksen julkaisemisen jälkeen eli hänen osaltaan paperittomuus on päättynyt.

Kirjoittaja Maarit van Santen työskentelee paperittomia auttavan Turvaverkko-projektin projektipäällikkönä.

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.