Miten kohdata ihminen, jolla on muistisairaus
Työni sairaalapappina vanhusten hoitolaitoksissa on mielenkiintoista. Se on myös antoisaa, koska kohtaamieni ihmisten pitkä elämänkokemus ja monenlaiset elämänvaiheet opettavat minulle paljon. Monet heistä ovat muistisairaita.
Usein lähden tällaisista keskusteluista kosketettuna ja lempeä ihmetys mielessäni. Elämän vaikeuksien ja haasteiden keskellä avoin läsnäolo ja vastaanottavaisuus antavat meille molemmille keskustelijoille merkityksellisyyden tunteen.
Monelle voi olla uusi tilanne tavata ihminen, jolla on muistisairaus. Mietin, mitä voisin jakaa pitkästä kokemuksestani niille, jotka miettivät, miten osata kohdata muistisairas. Tässä joitakin vinkkejä tällaiseen tilanteeseen:
1. Keskity siihen, että olet levollisesti läsnä ja että vuorovaikutuksesi on myönteistä.
2. Pyri tunnistamaan muistisairaan ihmisen tunnetila ja sanaton viestintä, vaikka hänen puheensa vaikuttaisi epäjohdonmukaiselta tai muuten epäselvältä.
3. Kiinnitä huomiota omaan sanattomaan viestintääsi, kuten ilmeisiin, eleisiin, kehon asentoon ja puheen äänensävyyn. Niiden avulla voit viestittää, että välität ja kuuntelet.
4. Levollinen kädestä kiinni pitäminen tai käden laskeminen olkapäälle saattaa rauhoittaa ja tuoda hyvää mieltä. Voit hienovaraisesti kokeilla, sopiiko se tilanteeseen.
5. Muista, että kanssasi on toinen aikuinen ihminen, vaikka hänellä on muistisairaus.
Parhaillaan 19.-25.9. vietetään Muistiviikkoa ja keskiviikkona 21.9. Maailman Alzheimer-päivää.
Heli Harjunpää
sairaalapappi, työnohjaaja
Olen toiminut yli kaksikymmentä vuotta sairaalapappina vanhusten hoitolaitoksissa Espoossa ja Helsingissä ja kohdannut lähes päivittäin ihmisiä, joilla on pitkälle edennyt muistisairaus.
- Kotiäitien kielikahvilassa unohtaa maailman hulluuden - 13.12.2023
- Kaipaus järkkymättömän turvan äärelle - 13.10.2023
- Huono-osaisuus aikamme ilmiönä - 22.09.2023