Parisuhde vai pari suhdetta?

Olen työssäni kohdannut ihmisiä, joiden parisuhde on syystä tai toisesta muuttunut paratiisista helvetiksi. Joskus mustelmaisia poskia on yritetty peitellä meikillä, joskus syytetään klassista kaapinovea tai muuta itseaiheutettua tapaturmaa. Joskus rakkaan sanat ovat lyöneet itsetunnon niin rikki, että sirpaleita ei jaksa enää kerätä. Kuka nyt haluaisi kertoa, että rakkaan hyväily on muuttunut nyrkiniskuksi? Parisuhdeväkivallan uhriksi voi joutua niin mies kuin nainenkin. Väkivalta ei aina ole fyysistä, toista voi haavoittaa sanoilla, teoilla tai laiminlyönneillä. Vähättely, haukkuminen, uskollisuuden pettäminen haavoittaa syvästi. Kukapa uskoisi, että suhteen alkuhuuma voi muuttua painajaiseksi.

Olin viikonloppuna parisuhdekurssilla. Ja ei, en ollut ennen kurssia eroamassa. Ja kyllä, olin tyytyväinen avioliittooni jo ennen kurssille menoa. Kuitenkin tiedän, että kun kaksi erilaista ihmistä erilaisista taustoista laitetaan saman katon alle, on pahimmassa tapauksessa katastrofin ainekset kasassa. On tärkeää saada työkaluja, joilla käsitellä vaikeita asioita jo ennen kuin ne tulevat kohdalle. Joskus niitä suuria yhteentörmäyksiä voi myös välttää, ja siksi menimme kurssille. Meidän molempien toiveena kun on vanheta yhdessä kunnes kuolema meidät erottaa.

Rakkauden etsiminen ja kumppanin kaipaaminen on ikiaikaista, mutta kun tunteet väljähtyvät tai rakkaus ei olekaan enää niin keveää, on helpompaa etsiä uutta ja jännittävää rakkautta muualta. Ihmissuhteista on helppo tehdä raakaa viihdettä. On viettelysten saarta ja unelmien poikamiestä. Mediaa seuraamalla voi huomata, että ihmissuhteiden kertakäyttöisyys ja vaihtamalla paranee-ajattelumalli on ihan ok. Rakkaudesta tehdään kisa, jonka ajatus on, että parempi ihminen saattaa aina olla seuraavan nurkan takana. Ei riitä, että yhteiskunta yrittää saada meidät paremmuusjärjestykseen niin koulussa, opiskeluissa kuin työelämässäkin. Miten väsyttävää joutua kilpailemaan rakkaudestakin!

Entä jos uusi rakkaus löytyisikin yhteisestä hammasharjamukista vanhan rakkauden viereltä? Entä jos kaiken arkikiireen keskeltä voisikin tavoittaa sen tunteen, joka alkurakkauden huumassa tuntui niin hyvältä? Entä jos katsoisinkin tuttua ihmistä uusin silmin? Entä jos rakastuisinkin jo siinä vierellä olevaan puolisoon uudelleen? Entä jos haluaisin itse muuttua?

Kannustan hakemaan apua heti, jo ennen ensimmäistä lyöntiä jos merkit ovat ilmassa. Kannustan hakemaan apua jo silloin, kun tuntuu että parisuhde on muuttunut viileäksi tai tuntuu, että syitä toisen rakastamiseen on vaikea keksiä. Kannustan hoitamaan parisuhdetta jo silloin, kun menee hyvin. Hyvääkin voi parantaa!

Apua ja tukea parisuhteen hoitoon voit löytää esimerkiksi täältä:

http://www.katajary.fi/suhteen-kriiseihin/mista-muualta-voin-loytaa-apua

 

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Latest posts by Outi H. (see all)

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

2 kommenttia

  1. Heippa, taisit olla samalla kurssilla kuin eräät sukulaiseni! Itsekin avioliittotyöstä hullaantuneena allekirjoitan kaiken ja totean: hieno kirjoitus! 🙂 t. Heidi Vuosaaresta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.