Yhteisvastuukeräys: Nuoret väkivaltaisessa maailmassa

Vuosittain pysähdymme pohtimaan sitä, mitä yhteiskunnastamme jäisi puuttumaan, jos diakoniatyötä ei olisi. Meillä olisi enemmän ihmisiä, jotka eivät löytäisi toivoa pimeytensä keskelle. Meillä olisi enemmän ihmisiä, joiden asiat olisivat solmussa. Meillä olisi enemmän ihmisiä, jotka musertuisivat surunsa alle. Meillä olisi enemmän ihmisiä, jotka kokisivat olevansa yksin.

Helmikuun alku tarkoittaa diakoniatyössä Yhteisvastuukeräyksen alkamista. Se on evankelis-luterilaisen kirkon keräys, jossa vuosittain vaihtuu keräysteema. Diakoniatyön lähtökohta on tukea hankalassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä. Yhteisvastuukeräyksen kautta on mahdollisuus tuoda näkyväksi piilossa olevaa hätää.

Keräys nostaa vuonna 2023 esiin nuorten kokeman väkivallan. Keräystuotosta 40 prosenttia jää Suomessa tehtävään työhön. Puolet ohjataan paikallisseurakunnissa tehtävään työhön ja toinen puolisko ohjataan Aseman Lapset ry:lle, jossa keräysvaroilla kehitetään koulu- ja nuorisoväkivallan ehkäisemistä ja vähentämistä. Konkreettisesti keräysvarat käytetään pitkittyneiden ja laajentuneiden koulukiusaamistapausten selvittämiseen K-O-toiminnalla sekä katusovitteluun, jossa sovittelijoina toimivat nuorisotyön ammattilaiset.

60 prosenttia keräystuotosta ohjataan Kirkon Ulkomaanavun kautta kansainväliseen apuun. Yhteisvastuuvaroin tuetaan lasten ja nuorten kouluun paluuta viidellä alueella Keniassa tarjoamalla esimerkiksi tukiopetusta ja psykososiaalista tukea.

Tämän vuoden keräyskohteen tarpeen näen työssäni perheiden kautta. Nuoren poisjääminen koulusta kiusaamisen, oppimisvaikeuksien ja muiden syiden vuoksi vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin. Diakoniatyössä pohditaan yhdessä perheen kanssa tuenmuotoja ja annetaan palveluohjausta. Työssäni kuulen myös tilanteista, joissa perheen lapset/nuoret ovat kohdanneet väkivaltaa kodin ulkopuolella.

Viime vuosien tapahtumat maailmalla ovat vaikuttaneet ja vaikuttavat nuorten arkeen ja turvallisuuden tunteeseen niin ulkomailla kuin kotimaassa. Keräyksen suurempi tuotto (60%) menee kansainvälisen diakonian kautta humanitaarisissa katastrofeissa elävien nuorten tukemiseen, mutta apua tarvitsevia nuoria ei ole vain kaukana, vaan myös ihan lähellä, kotikaupungissasi – kenties naapurissasi.

Yhteisvastuukeräys alkaa 5.2.2023.

Lahjoittamalla olet mukana tukemassa välittämisen kansanliikettä.

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.