Kun elämä on pelkkää arkea

Seurakuntatyössä arki ja juhla kulkevat käsi kädessä. Kannelmäen seurakunnan visio olla rohkeasti läsnä arjessa ja juhlassa puhuttelee minua aina kun pysähdyn sitä miettimään. Mielestäni se näkyy työssämme viikoittain. Viime aikoina olen diakoniatyössä pohtinut arjen ja juhlan asemaa ihmisen elämässä silloin, kun elämänpolulla on haasteita, murheita tai valintoja rajoittavia tekijöitä.

Diakoniatyössä olen enemmän läsnä ihmisen arjessa ja saatavilla arkipäivisin. Jokin aikaa sitten toivotin tapaamisen jälkeen hyvää viikonloppua. Vaisun vastauksen jälkeen jäin pohtimaan, että kyseiselle henkilölle seuraavat kaksi päivää olisivat samanlaisia kuin viikon aiemmatkin päivät. Hätä ei myöskään lopu viikonlopuksi tai lomien ajaksi. Huolista ei saa taukoa – ei sillä tavalla kuin minä saan kahdeksi päiväksi lepotauon töistä ja arjesta.

Elämästä suurin osa on arkea ja siksi pyrin tekemään juuri arjesta värikästä ja mukavaa. Viikonloput, lomakaudet, juhlapyhät ja elämäkaareen liittyvät tilaisuudet näyttäytyvät työni kautta hyvin toisenlaisesta perspektiivistä kuin mitä ne olisivat silloin, kun elämässä ei ole langat solmussa.

Kohtaan diakoniatyössä paljon eri syiden vuoksi työelämän ulkopuolella olevia. Päivät ja arki saattavat näyttää viikosta toiseen hyvin samanlaiselta. Taloudellisten haasteet, väsymys, terveysongelmat tai esimerkiksi yksinäisyys saattavat rajoittaa harrastusten aloittamista, retkien suunnittelua tai kulttuurielämysten hankkimista. Arjen keskellä ei välttämättä ole mitään, mitä suunnitella tai odottaa.

Diakoniatyön kautta jaamme esimerkiksi kesäisin Mustasaari kortteja. Kortti sisältää lauttamatkan saareen sekä ruoka- ja kahvilipun. Saari sijaitsee luonnon helmassa, mutta kuitenkin aivan kaupungin kupeessa. Mustasaari on lapsiystävällinen, esteetön ja päihteetön päiväretkikohde. Korteilla on tarkoitus tukea sellaisten ihmisten arkea, joilla ei kesällä ole mahdollisuutta lomaretkiin. Olen tavannut tänäkin keväänä etenkin lapsiperheitä, jotka kertovat, että ilman diakoniatyön kautta tuettua Mustasaari korttia, lapsille ei olisi voitu luvata kesälle mitään lomakohdetta. Diakoniatyön kautta olemme jakaneet muun muassa Linnanmäki rannekkeita ja jalkahoito lahjakortteja. Mielestäni on tärkeä tukea ihmisten arkea ja perustarpeita, mutta yhdellä elämyksellä  esimerkiksi Mustasaareen, Linnanmäelle tai jalkahoitoon voi olla hyvinvointiin hyvinkin pitkäaikaiset vaikutukset.

Työssäni kohtaan myös tilanteita, joissa taloudellista huolta aiheuttavat elämänkaareen liittyvät tilaisuudet kuten ristiäiset tai hautajaiset. Diakoniatyön kautta on tuettu esimerkiksi perhettä ruokamaksusitoumuksella, kun kastejuhla on aiheuttanut huolta taloudellisesti, sillä rahat eivät meinanneet riittää vauvan vaippoihin ja juhlan jälkeisen arjen pyörittämiseen. Muutama viikko sitten nuori aikuinen otti yhteyttä keskustellakseen veljensä ja isänsä kuolemista ja siitä kuinka hän ei ole varma onko hänellä rahaa mennä veljensä hautajaisiin toiselle puolelle Suomea. Iloiset ja surulliset juhlat kuormittavat aina mieltä, mutta työssäni kohtaan tilanteita, joissa juhlien järjestämiseen liittyvät kustannukset vaikuttavat siihen, voiko jääkaappiin ostaa ruokaa juhlia tai juhlapyhiä ympäröivänä arkena.

Kesä näkyy diakoniatyössä etenkin lapsiperheiden yhteydenotoissa. Ruokakustannukset nousevat, kun päivässä ei ole lämmintä kouluruokaa keventämässä kustannuksia. Täksi kesäksi olemme hakeneet Kotimaanavulta tukea lapsiperheiden ruokamenojen tukemiseen. Ruoka-apua tarvitsee jo yli 200 000 ihmistä ja köyhyysrajan alapuolella elää 60 000 lasta. Saadulla Kotimaanavun avustuksella Kannelmäen seurakunnan diakoniatyö pystyisi tukemaan kesän ajan lapsiperheiden ruokakustannuksia lahjakorttien muodossa.  Kaikkein pienituloisimmille kunnollinen ateria maksaa liikaa. Sinä voit auttaa tukemaan pienituloisten perheiden arkea lahjoittamalla Kotimaanavun keräykseen: Kotimaanapu (lahjoitaapua.fi)

Diakoniatyön kautta voidaan mahdollistaa elämyksiä ja tuoda helpotusta silloin kun tuntuu, että elämä on pelkkää arkea.

 

 

 

 

 

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.