Viisi pientä punaista mökin muotoista puupalikkaa rivissä.

Voi ei, muutto! Miten siitä selviää?

Pääsin auttamaan asiakasperhettä muutossa. Muutto oli ponnistus, koska siivottavaa riitti, perheen talous oli tiukilla ja aikataulu oli napakka. Muutto sujui lopulta hyvin, mutta kuormitti perhettä monella tavalla.

Moni tunnistaa muuttohässäkän tutut elementit: pakkaamisen lisäksi karsitaan, siivotaan, ratkotaan ongelmia ja luovutaan totutusta.

Elämää ei aina voi suunnitella, ja muutto voi sattua kohdalle yllättäen. Toiselle muutto tarkoittaa muuttamista mieleisempiin neliöihin, kun taas toiselle muutto saattaa tarkoittaa rakkaiden kotinurkkien hyvästelemistä. Muutto ravistelee tavalla tai toisella ja muuttaa samalla konkreettisia asioita elämässä. Muutto on etappi, johon liittyy monia inhimillisiä, vaiettuja ja kuormittavia puolia.

Muutto haastaa totutun

Muutossa avataan, ei ainoastaan uusi kotiovi, vaan myös ovi uuteen elämänvaiheeseen: opiskelijat muuttavat ensimmäistä kertaa pois kotoa, eroperheissä lusikat ja yhteinen koti menevät jakoon, ikääntyessä voi joutua muuttamaan tuetun asumisen piiriin tai työ, parisuhde tai mikä tahansa elämänmuutos voi liikuttaa pois totutusta. Joskus muutto tapahtuu sisäisestä halusta, kun haluaa lähemmäksi tai kauemmaksi.

On myös tilanteita, joissa kaksi elämää risteytyy ja löytää yhteiseen kotiin. Tutun totutun voikin haastaa ajatus yhteisestä tulevasta, johon kuuluu uusia ja jännittäviä asioita.

Muutto on muutos, joka tapahtuu kokonaisvaltaisesti erilaisissa tilanteissa ja erilaisille ihmisille. Muutossa ovat läsnä elämän tärkeät asiat, kuten oma tila, mahdollisuudet ja hyvän elämän yksilölliset toiveet ja odotukset. Muutto ja uuteen sopeutuminen ovat syvästi yksilöllisiä kokemuksia, joiden aiheuttamaa tunnemyrskyä ei kannata sivuuttaa tai väheksyä.

Pöydällä pizzalaatikoita ja pullo CocaColaaMuutto haastaa turvallisuuden tunteen

Muutto on ristiriitaista ja hämmentävää aikaa. Ei ole tavatonta, että muuttoa siivittävät pelko ja jännitys tulevasta. Muuton aikana on hyvä keskittyä selviämään raskaista viikoista ilman ylimääräistä.

Muuton aikana omaa elämää kannattaa rauhoittaa ja keskittää ajatukset ja ajankäyttö pakollisesti hoidettaviin asioihin ja valikoida tehtävät, joille on oma aikansa sitten myöhemmin. Kesken muuton ja sopeutumisen ei kannata tehdä isoja päätöksiä, vaan odottaa maltilla tuonnempaan. Muutto voi nimittäin avartaa näkökulmia ja tuoda uusia arvoja elämään.

Läheisistä kannattaa ottaa tukea aina kun omat voimat uhkaavat ehtyä. Myös oman seurakuntasi diakoniatyöntekijälle voit luottamuksellisesti puhua erilaisista muuton herättämistä tunteista. Diakoni myötäelää siirtymän keskellä.

Muutto haastaa talouden

Kyllä, muuttaminen on kallista. Yllättävät muuttolaskut kuuluvat keskelle kaaosta. Pakkaaminen käynnistyy usein keskellä rahahuolia ja epätietoisuutta. Muuton piilokulut tuntuvat nopeasti kuukausibudjetissa.

Jos mahdollista, muuttoon on hyvä varautua ennalta. Sitä voi yrittää budjetoida, ja järjestelmällinen aikatauluttaminen voi auttaa silloin kun korttitalo uhkaa sortua.

Muista, että muutoista kyllä selvitään! Kelalta tai sosiaalitoimelta voi hakea avustusta ylimääräisiin muuttokuluihin. Myös diakoniatoimistolta voi kysyä pientä avustusta esimerkiksi ruokamenoihin.

Älä jää yksin, vaan pyydä rohkeasti apua.

Uusi ovi, uusi elämä

Auttamalleni perheelle muutto toi mukanaan paljon myönteisiä asioita. Myös muuttourakasta selvittiin, ja muuttopizzat maistuivat erityisen hyvälle urakan päätteeksi. Tämänkertaisessa muutossa mitattiin jaksamista ja sisua. Huh. Sankarisuoritus koko porukalta!

Uuden kodin oven avaaminen on väylä uusiin kohtaamisiin ja kokemuksiin. Uusi koti tuo parhaimmillaan elämään uusia merkityksellisiä asioita. Haikeudellekin on paikkansa. Hyvää mennyttä voi kantaa mukanaan. Ehkäpä voisit ottaa muutossa mukaasi kaiken tärkeän ja merkityksellisen ja kiinnittää vanhat osaset osaksi uusia neliöitäsi ja uutta elinpiiriäsi ja samalla rakentaa uutta kotia mennyttä vaalien ja uutta toiveikkaasti odottaen.

Lopuksi: Muista, että selvisit. Tervetuloa kotiin!

Vinkkejä muuton tueksi

1. Älä jää yksin muuton keskellä. Pyydä rohkeasti apua. Sitä on saatavilla.
2. Anna itsellesi ja ajatuksellesi aikaa sopeutua. Älä tee hätiköityjä päätöksiä muuton keskellä.
3. Jos mahdollista, budjetoi ja aikatauluta muutto. Se kannattaa.
4. Muista, että muutto ei ole sprintti vaan maraton. Varaa aikaa uuden kodin järjestelyyn ja kodiksi tekemiseen.
5. Vaali mennyttä, odota tulevaisuutta toiveikkaasti. Uusi koti tuo mukanaan uusia asioita.

Kirjoittaja: Niina Marjanen, YTM, yrittäjä, diakoniatyön opiskelija ja Nurmijärven seurakunnan vs. diakoni

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.