Kohtaamisongelmia kohtuuttomuuden rajapinnoilla

Viime aikojen kriisit ja työelämän murros ovat lisänneet eriarvoisuutta. Kriisit kun kohtelevat eri ihmisiä eri tavoin. Tarvitsemme lisää ymmärrystä kuormittavissa tilanteissa olevien tuntemuksista, että osaisimme kohdata heidät myötätunnolla ja kannustavasti.

Viimeisen vuoden aikana työikäiset ovat joutuneet vaikeiden valintojen ja uusien kysymysten eteen. Työtä tekemällä on aiemmin tultu toimeen ja säästetty, mutta hintojen nousu ja asumisen kalleus kurittavat nyt yhä useampia. Kansalaisilla ei ole yhtäläisiä vaurastumisen edellytyksiä, ja epävarmuus nostaa huolta tulevasta.

Postiluukun kolahdus aiheuttaa jopa kauhunsekaisia tunteita.
‘’ Laskuista on tullut mulle ihan hirveä mörkö. Sitä voisi luulla, että kun käy töissä niin saa laskunsa maksettua ja säästöönkin jää jotain. Miksi se ei mene enää niin? ’’ – Pienituloinen

Nykytilanne on monelle epäreilu. Pärjäämisen eetos kuormittaa ja uuvuttaa. Työelämän käänteissä raskas olo puskee herkästi pintaan ja herättää kysymään: Pärjäänkö, jaksanko, pystynkö?

Sitran julkaisemat Megatrendit 2023 auttavat ymmärtämään muutosta ja yhteiskunnallisia ilmiöitä juuri tässä hetkessä. Raportissa muistutetaan, että tulevaisuutta kuvitellessa saatetaan ajatella monen asian pysyvän ennallaan. Yhteiskuntamme on kuitenkin jatkuvassa muutoksessa ja työelämä murroksessa. Sekin tiedetään, että kriisit lisäävät eriarvoisuutta.

Miten tukea läheistä uudenlaisessa tilanteessa?

Kun turvaverkot syystä tai toisesta pettävät, ristiriidoilta lähimmäisten kanssa ei aina vältytä. Toisen sanat voivat joko kannatella vaikean hetken yli tai syöstä koko tunneskaalan valloilleen.
‘’Mun vanhemmat näkevät edelleen sen niin, että ihminen menee kouluun ja sitten töihin ja elämä rullaa. Ne eivät pysty ymmärtämään, että tällä hetkellä, vaikka mä yritän just toteuttaa sitä kuviota niin se kuvio ei vaan toimi. Vaikka mä seisoisin päälläni ja kerjäisin, niin en onnistu säästämään siihen asuntoon ja muuhun just nyt.’’ – Pienituloinen pätkätyöläinen, suhteesta vanhempiinsa

Paremmin tietävien vääristäviä vinkkejä löytyy helposti erilaisilta foorumeilta ja keskustelupalstoilta ja myös mediasta. ”Vähävaraiset voivat mennä mustikkaan ja puolukkaan. Metsä on marjoja pullollaan! Kyllä aikuisella pitää olla turvarahastossa kahden kuukauden palkka yllättäviin menoihin. Rahastosalkku ilman muuta! Jätä takeaway-kahvit ostamatta!”

Kannattelu lujittaa luottamusta tulevaan

Harmittomilta kuulostavat heitot eivät tilannetta ratkaise. Ahdingossa olevalle ne aiheuttavat pahaa oloa ja vetäytymistä. Häpeän tunne taas eristää ja lamauttaa.
‘’Vihon viimeisiä ovat ne viivästysmaksut ja se häpeä kun ei taas tullut hoidettua.‘’ – Uupunut
’”Pitäisi olla katkeroitumatta mutta vaikeaa se välillä on.’’ – Pian eläköityvä pienituloinen

Parempi on yrittää ymmärtää yhteiskunnan uusia kehityskulkuja, niellä neuvonsa ja keskittyä kuuntelemaan heikoilla olevan tuntemuksia. Tuki, kannattelu ja lähimmäisenrakkaus lujittavat luottamusta tulevaisuuteen. Ne myös turvaavat henkilökohtaista kasvua ja viestittävät yhteisön jokaisen jäsenen tärkeydestä.

Sitran raportissa psykoterapeutti Emilia Kujala tuo esille yhteisöllisen ajattelun peruspilareita.
‘’Niin kauan kuin me keskitymme vastuuttamaan yksilöitä sellaisista ongelmista, jotka eivät ole vain ja ainoastaan yksilön vastuulla, me emme pääse muuttamaan niitä rakenteita, jotka heikentävät ihmisten hyvinvointia.’’ (Emilia Kujala, Sitran Megatrendit 2023)

Diakoniasta apua myös työelämän kysymyksissä

Diakonit kohtaavat työssään tavallisia kansalaisia, joihin yhteiskunnalliset muutokset iskevät rajuimmin. Diakoniatyön kautta pystytään tunnistamaan uusia tuen tarpeita ja tukemaan asiakkaita myös työelämään liittyvissä kysymyksissä. Diakonilta voi myös kysyä taloudellista avustusta silloin kun sitä ei saa muualta yhteiskunnasta.

Lopuksi vielä viesti sinulle, joka sinnittelet ja kaipaat keskusteluapua:
*Halaus. Tervetuloa kylään diakoniatoimistolle. Katsotaan yhdessä voimmeko jotenkin auttaa tilanteessasi. Meidän kanssamme voit keskustella luottamuksellisesti elämääsi askarruttavista kysymyksistä.” Terveisin Diakoniatoimiston väki

Niina Marjanen
YTM, Sosionomi-diakoniopiskelija Munkkiniemen seurakunnassa, yrittäjä

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.