Kumppanuutta rakentamassa
Helsingissä on merkittävä määrä erilaisia ruoka-aputoimijoita, joita yhdistää ylijäämäruoan hyödyntäminen tavalla tai toisella. Mukana on mm. viikoittain toteutettavia ruokailuja, päivittäisiä ravintoloita, jonkin kokemuksen pohjalle syntynyttä auttamis- tai vertaistoimintaa tai erilaisia matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja palveluja. Paikkansa on edelleen myös ruokakassien tarjoamisella akuuttiin tarpeeseen.
Helsinkiläinen ruoka-aputoiminta on parhaillaan järjestäytymässä kaupungin ja ev.lut. seurakuntayhtymän yhteisen kehittämishankkeen voimin entistä tiiviimmäksi kumppanuudeksi. Hankkeen toimesta on kutsuttu ruoka-aputoimijoita yhteisiin tapaamisiin yhteiskehittämisen merkeissä. Verkostofoorumeissa on käsitelty hankkeen ajankohtaisia asioita sekä yhteisiä teemoja, kuten vapaaehtoistoimintaa ja työllistämisasioita. Tämän kirjoituksen kuvassa pohditaan yhden foorumin teemaan liittynyttä asiakaskeskeisyyttä sekä osallisuuden edistämistä ruoka-aputoiminnassa. Kuvan otti kehittämishankkeemme ohjausryhmän jäsen Oiva Alanenpää Malmin Saalemista.
Välillä on kokoonnuttu valtakunnallisen Osallistava yhteisö -hankkeen seminaariin sekä kouluttautumaan yhteisen ruoka-apusivuston käyttämiseen. Samalla on tultu myös tutummaksi. Aiemmassa Näkökulmat yhteen -blogikirjoituksessani kerroin, että osa toimijoista on osallistunut myös yhteisötyön Cable-metodiikkaan pohjautuviin Yhteisönrakentaja-koulutuksiin Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) avoimena koulutuksena. Koulutukset on toteutettu yhteistyössä Diakin sekä Vantaan yhteisen pöydän kanssa ja mukana on ollut myös diakoniatyön sekä sosiaalialan ammattilaisia. Osallistujat ovat kokeneet koulutuksen myös lisäävän yhteenkuuluvuutta.
Saman menetelmän mukaisia Cable-yhteisövalmennuksia on toteutettu helsinkiläisissä seurakunnissa kymmenisen vuotta erilaisina sovelluksina. Selvitin marraskuussa 2019 julkaistussa Diakin YAMK-tutkinnon opinnäytetyössäni kahdeksan diakoniatyöntekijän kokemuksia Cable-yhteisövalmennusten ohjaamisista Helsingin seurakunnissa.
Haastattelemani diakoniatyöntekijät kokivat Cable-yhteisövalmennuksen muuttaneen heidän työotettaan entistä enemmän mahdollistavaan suuntaan, sillä valmennukset tuottivat myös paljon uutta toimijuutta. Myös yhteyden rakentuminen monilla eri tavoilla sekä kumppanuuden syveneminen työntekijöiden ja vapaaehtoisten vastuunkantajien välillä nousivat esiin tärkeänä osana valmennusten merkitystä.
Kehitystyö tiivistyy lähitulevaisuudessa, sillä Tapulikaupunkiin, Puistolan aseman viereen perustettavan hävikkiruokaterminaalin tiloja remontoidaan parhaillaan. Terminaalin ympärille rakentuva toimintakokonaisuus on saanut nimen Stadin safka, jonka oman Facebook-sivun löydät tästä linkistä. Nimeä ideoitiin yhdessä verkostofoorumin sekä verkkokyselynä toteutetun nimikisan kautta.
Hävikkiruokaterminaalin avulla pystymme muutaman kuukauden sisällä nostamaan ylijäämäruoan vastaanottamista, mikä tarkoittaa samalla, että Stadin safkan toimijaverkostoa voidaan kasvattaa. Kumppanuuksien rakentumiselle avautuu näin lisämahdollisuuksia ja seuraavasta Yhteisönrakentaja-koulutuksestakin on jo sovittu. Myös paikallisempia sekä erilaisilla painotuksilla toteutuvia Cable-yhteisövalmennuksia ollaan toteuttamassa.
Monesti kumppanuuden rakentaminen tapahtuu kuin varkain arjessa ja yhdessä tekemällä. Korona-aika tiivisti osaltaan yhteishenkeä, kun ruoka-aputyö piti väliaikaisesti organisoida uudella tavalla. Siihen ei olisi kukaan yksin kyennytkään. Poikkeusoloissa ruoka-aputyö oli yhä tiiviimmin yhteistä työtä. Erikoinen tilanne yhdisti toimijoita ja toi monia uusia tekijöitäkin mukaan.
Nyt elo-syyskuussa toimintoja on jälleen avattu normaalimpaan muotoonsa. Samalla ruoka-avun kehitystyölle on palautunut enemmän tilaa.
Uusi normaali toiminta on tarkoittanut väkimäärän rajoitustoimien lisäksi joissain paikoissa myös mukaan otettavia take away -lounaita. Jatkuvasti päivittyvät tiedot toiminnasta löydät Ruoka-apu.fi -sivustolta kirjoittamalla aluekenttään Helsinki. Samalla avautuu hieno mahdollisuus valita sopiva tutustumiskohde vaikkapa jostain Stadin safkan kumppanuusverkoston lounaspaikasta! Sivustoon pääset tutustumaan tästä linkistä.
- Kumppanuutta rakentamassa - 08.09.2020
- Kaikki mukaan – Timon tarinan jälkikirjoitus - 08.05.2020
- Timon tarina, osa 4: Osallisuus rakentuu - 03.04.2020