Safkaa ja yhteyttä

Useissa Helsingin ev.lut. seurakuntien ja niiden yhteisen työn toimipisteissä pääsee arkisin syömään, yleisimmin 1-3 eurolla. Myös Myös kahvilayhteyttä ja kauppojen ylijäämäruokaa on tarjolla useissa paikoissa viikoittain.

Tällä hetkellä vähintään kerran viikossa auki olevia ruokailu- ja kahvilatapahtumia sekä pienimuotoisia ruokajakoja on yhteensä 45:ssä toimipisteessä 63 kertaa viikossa.

Suurin osa tapahtumista on yhteisöllisiä ruokailuja. Useimmin pääsee syömään Itäkeskuksessa, Matteuksen kirkon Waste&Feast Snellu Cafe:ssa. Joka arkipäivä. Lähiaikoina on avautumassa myös toinen joka arkipäivä auki oleva Waste&Feast Malmi -ravintola. Kannattaa seurata tilannetta some-kanavilla Twitterissä, Facebookissa tai Instagramissa. Tai Waste&Feast -ketjun verkkosivustolla.

Näissä ravintoloissa merkittävä osa ruoanvalmistuksessa käytetyistä raaka-aineista saadaan kauppojen hävikkinä yleensä tuotteista, joissa viimeinen käyttöpäivä on juuri käsillä. Waste&Feast -ravintolat ja ruokapaikat työllistävät myös haastavissa työmarkkinatilanteissa olevia.

Lisäksi on tarjolla myös edullisia matalan kynnyksen kahviloita ja alueellisia ruokajakoja sekä kaikkien edellämainittujen ruoka-apumuotojen yhdistelmiä. Tarjonta on monimuotoista, sillä ruokailut ja erilaiset kohtaamispaikat ovat aina paikallisia sovelluksia.

Viikkotasolla käyntikertoja on kaikissa arkipäivisin ev.lut. seurakuntien yhteydessä toteutettavissa tapahtumissa yhteensä n. 2200.

Tämän lisäksi Helsingissä on 30-40 muuta erikokoisten järjestöjen ja eri kirkkokuntien toimipistettä, joista suuri osa on mukana ruoka-aputoimijoiden yhteistyöverkostoa kokoavassa Ruoka-avun kehittämishankkeessa. Osassa järjestöistä toteutetaan merkittävän laajaakin ruokajakoa.

Hankkeen kautta toimijat pääsevät tutustumaan toistensa toimintaan ja käytäntöihin. Oppimaan toisiltaan. Kuukausittaisissa uutiskirjeissä kerrotaan ruoka-avun verkostoa yhdistävistä asioista, esitellään tarkemmin joku yhteistyöverkoston toimija. Samalla kutsutaan mukaan säännöllisiin yhteiskehittämisfoorumeihin, joissa on mahdollisuus keskustella ruoka-aputoimintaan liittyvien teemojen merkeissä.

Samalla tullaan tutuksi ja etenkin paikalliset toimijat saavat mahdollisuuden yhteistyön rakentumiselle. Myös ns. neljännen sektorin eli vapaamman kansalaistoiminnan ympärille rakentuvia toimijoita on alkanut tulla mukaan yhteistyöverkostoon. Kaikkia toimijoita yhdistää joko ilmaisen/edullisen ruokailu- tai kahvilamahdollisuuden ja/tai viikoittaisen ruokajaon tarjoaminen.

Ihan täydellistä listaa kaikista toimijoista ei varmaankaan vielä ole, mutta kaupungin ruoka-avun jalkautuvan sosiaalityön toimesta koottu infopaketti on varmasti kattavin.

Infopaketti ja seurakuntien ruokailuista tehty erillinenkin esite löytyy Ruoka-avun kehittämishankkeen verkkosivustolta.

Yhä useampaan yhteistyöverkoston paikkaan toimitetaan myös hävikkiruokaa hankkeen toimesta. Hankkeen ensimmäisen vuoden aikana moni yhteistyöverkoston paikoista on lisännyt ja aloittanut myös hävikkiruoan vastaanottamista. Näin hävikin hyödyntäminen myös ruokailujen valmistuksessa on kasvanut ja moni toimija harkitsee asiaa yhteistä hävikkiterminaalia odotellessa.

Rahoitus yhteisen hävikin logistiikkakeskukselle on jo olemassa. Ruoka-avun toimijaverkostossa odotellaan vielä sopivan tilan löytymistä ja muokkaamista hävikkilogistiikkaa ja siihen liittyvää yhteisöllistä toimintamallia varten.

Safkan merkeissä tullaan siis yhteen yhä enemmän. Voisitko Sinäkin olla siinä jotenkin mukana, vaikkapa vapaaehtoisen roolissa jossakin kymmenistä toimintapisteistä?

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.