Talouden syysmyrskyä odotellessa─ Turvaa ja rauhaa toisistamme

Talouden syysmyrsky ulottuu jo yksityistalouksiin. Sähkö ja muut polttoaineet sekä ruoka kallistuvat, ja tämän takia kodeissa joudutaan syksyllä ja tulevana talvena tinkimään ja säästämään. Säästöjä tehdään esimerkiksi elämänmukavuuksista ja harrastuksista.

 

’’ Oon huomannu nyt lähiaikoina, että rahat loppuvat aikaisemmin kuin ennen. Kun ennen ne riitti helposti, mutta nyt huomaa että joutuu säätämään enemmän just loppukuusta ja sitten heti palkasta menee enemmän niihin edelliskuun laskuihin’’ (työssäkäyvä perheellinen henkilö)

 

Talouden turbulenssit koskettavat jollakin tavalla kaikkia suomalaisia; erilaisina ystäviltä kuultuina tarinoina, läheisestä koettuina huolina, tai suorina avunpyyntöinä. Vaikka talouden haasteet eivät tunnu kaikissa yksityistalouksissa, ovat ne läsnä yhteiskunnassamme hiljaisena tuntuna siitä, että kaikilla asiat eivät ole nyt hyvin.

 

’’ Meidän naapurissa asuu iäkäs rouva, en tiedä onko hänellä rahaa, jos kerran ne sähkölaskut moninkertaistuvat ja sitten sieltä tulee monen sadan lasku tammikuussa pakkasten aikaan. En oikeasti tiedä miten hän ne maksaa.’’ (henkilö iäkkäästä naapuristaan)

 

Pitkään jatkunut poikkeusaika lisää yksilöiden kokemaa epävarmuutta. Arjessa voi myöskin olla vaikea nähdä, mikä on viisasta ennakointia ja mikä kuormittavaa huolipuhetta. Taloushuolet vievät helposti yöunet.

 

’’ Taas joka tuutista tulee vaan huonoja uutisia!’’ (Aamukahvilla kuultua)

 

Erikoispsykologi Maarit Lassander tuo esille meneillään olevan kriisin yhteisöllisen näkökulman YLE:n (15.9.2022) verkkosivujen artikkelissa Vievätkö taloushuolet yöunet? Jossa hän tähdentää, että taloudellinen puute on ollut perinteisesti tabu, josta koetaan hankalaksi puhua. Nyt kun asia koskee aivan tavallisiakin kotitalouksia, on aihetta helpompi lähestyä ja ymmärtää. Tämä madaltaa kynnystä avun piiriin hakeutumiselle. Kaupungin ennakoiva talous- ja velkaneuvonta ovat erinomaisia ja maksuttomia aputahoja joiden puoleen kannattaa tarvittaessa kääntyä.

Kirkon diakoniatyö palvelee ja tukee vaikeina hetkinä ja aikoina. Kirkon diakoniatyön kautta autetaan akuutissa hädässä maksuttomin keskusteluavuin, avustuksin ja ruoka-avuin ympäri vuoden. Entä haluatko auttaa erityisesti vähävaraisia perheitä? Tähän tarjoutuu tilaisuus kirkon Joulupuu-keräyksen kautta.

Kollektiivinen ajatus yhdessä selviämisestä auttaa, sillä saamme turvaa ja rauhaa toisistamme.

Haetaan turvaa ja rauhaa toisistamme. Pidetään yhdessä yllä kaikkien yhteyttä toisiin ihmisiin myös vaikeina aikoina!

Tuleeko sinulle mieleen uusia tapoja ja keinoja joilla auttaa läheistä kiperässä taloustilanteessa? Alla ideapankki, jota voit vapaasti täydentää;

  • Kysy yksinasuvan kuulumisia. Kysy voitko auttaa jossakin asiassa.
  • Kuuntele ja anna läheiselle tilaa kertoa tilanteestaan kiireettä.
  • Neuvo ja ohjaa tarvittaessa auttavan tahon puoleen.
  • Listaa lähimmät auttavat tahot alueeltasi. Hyviä aputahoja löydät erilaisista järjestöistä, kaupungin palveluista ja lähiseurakunnastasi.
  • Mieti voisitko tänä jouluna tukea erityisesti niitä, joihin talouspaineet eniten vaikuttavat. Voisiko joululahja olla tänä jouluna lahjakortti, vähävaraisen perheen lapsen harrastusmaksu tai vaikkapa yksinasuvan taloudellinen tuki vaikeassa tilanteessa?
  • Kulje vierellä ja lohduta. Kanssakulkijalle on aina tarvetta.
  • Tue muutostilanteissa.
  • Huolehdi myös omasta jaksamisestasi.

 

Siunattua loppusyksyä kaikille!

 

 

 

Kirjoituksessa on käytetty lähteenä YLE:n artikkelia: Vievätkö taloushuolet yöunet? Tässä vinkit, kuinka selvitä järjissään, kun kaikki kallistuu | Yle Uutiset

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.