Töitä, lomaa vai jotain siltä väliltä? − Työikäisten omarytminen lomailu

Lomailetko sinä koko lomasi? Millainen lomailija olet? Miltä lomalle asettautuminen tuntuu? Tarkastatko loman aikana työsähköposteja tai teetkö välissä työpäiviä? Vetääkö työ lomalla puoleensa? Pystytkö pitämään kesällä pitkän ajanjakson lomaa?  Puuhailetko työhön rinnastettavaa tekemistä lomasi aikana?

Kesälomat lähestyvät ja samalla lähestyy myös aika, jolloin tehdään oman lomailutavan tarkastelua. Parhaimmillaan kesäloma tarkoittaa viikkokausien pituista jaksoa poissa tutusta työympäristöstä ja arkirutiineista. Pääsääntöisesti lomalla ei ole työvelvoitetta.

Joillekin aktiivinen lomailu tarkoittaa rakennusprojektia, kirjoitusharrastusta tai vaikkapa mieleisten sivutöiden tekemistä. Kesäteatterit, messut ja nuorten harrastustoiminta ovat esimerkkejä työnareenoista, joilla työikäiset työskentelevät joskus myös lomakausina. Työstä irrottautuminen ei ole mahdollista kaikille. Yrittäjät joutuvat pohtimaan, millä tavoin yhtäjaksoinen loma mahdollistuisi.

Kuulun siihen porukkaan, joka ei lomansa aikana päästä täysin irti työstä. Työnimu on voimakas. Kesälomalla työstä muotoutuu itselleni hetkittäinen harrastus, jonka äärelle on kutkuttavaa palata. Lomavireen saattaa haastaa jokin työhön tai itsensä kehittämiseen liittyvä idea tai ajatus, jota on mukava kehitellä kesäisissä tunnelmissa.  Koska olen myös sivutoiminen yrittäjä, vierailen kesäkausina työnäärellä.

Terveystalon työterveyspsykologi Kaisu Behm tuo esille, että lomalla on hyvä päästä irtautumaan työminästä ja pyrkiä palauttavaan tunnelmaan. Jos töitä on tehtävä, kannattaa niihin varata oma aikansa, sillä täysin töistä irrottautuminen kannattaa.

Myös työhön rinnastettavat kesäpuuhat voivat herättää kysymyksiä. Kaisu Behm mainitsee, että täysi ehdottomuus työn ja vapaa-ajan erottelussa ei välttämättä sovi kaikille. Joillekin toimii yllättäen joustava suhtautuminen työelämään, jolloin työpuhelu tai työtehtävä loman aikana ei aiheuta kohtuutonta kuormitusta.

Jokaisella meistä on syvästi yksilöllinen tapa asettautua loman viettoon. Itselle sopivimman lomarytmin ja sykkeen tunnistat vain itse ja kokeilemalla. Ensisijaista on mahdollistaa itselle mieleinen loma; jos mahdollista, päätä mitä haluaisit lomalla tehdä ja kenen kanssa sen viettää. Annetaan myös tilaa erilaisille lomailutavoille ja tuetaan läheistä kesänvietossa!

Jos huomaat lomalle asettautumisessa haasteita ja asia mietityttää, on seurakuntien pienyrittäjähankkeen kautta väylä maksuttomaan työnohjaukseen. Työnohjaus on mainio työväline omien ja samalla yksilöllisten työtapojen ja palautumistapojen selvittämiseen. Kysy lisää hankekoordinaattorilta!

Seurakuntien pienyrittäjähanke toivottaa kaikille antoisaa, aurinkoista ja siunattua kesää!

Kirjoituksessa on käytetty lähteenä Terveystalon artikkelia: Loma on parasta aikaa palautumiselle – näin valmistaudut tulevaan irtiottoon – Terveystalo Oyj (cision.com) 

Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!


Haluatko lisää? Tilaa tieto uusista artikkeleista sähköpostiisi!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.