Valossa
Erkki on ollut asunnoton kohta kolme vuotta. Hän nukkuu joskus kavereiden nurkissa ja välillä rappukäytävissä. Toisinaan hän yöpyy tyhjillään olevissa rakennuksissa.
Tänään hän heräsi lattialta siihen, että rikkinäisen ikkunan mutkalla olevien sälekaihtimien välistä osui aurinko hänen kasvoilleen. Auringon lämpö lämmitti hetken poskea.
On päiviä, jolloin Erkki oleskelee mieluummin hämärässä ja hakeutuu pois muiden katseilta. Valo tuntuu liian paljastavalta. Aivan kuin valossa muut voisivat nähdä hänen elämänsä ja hän itse muistoja lapsuudesta, jolloin varjot tulivat ystäviksi ja turvaksi.
Joskus Erkki haluaa pois varjoista. Aina on olemassa paikkoja, joissa kirkkaat valot valaisevat kylmästi kaikki sen alle osuvat. Metroaseman metallisissa kierreportaissa valo läikkyy, niin että se melkein sattuu silmiin. Siinä portailla kukaan ei näytä hyvinvoivalta. Kylmä valo on yhtä tasa-arvoinen kaikille. Se on ainoa tasa-arvo, jonka Erkki tuntee.
”Te olette maailman valo. Ei kaupunki voi pysyä kätkössä, jos se on ylhäällä vuorella. Eikä lamppua, kun se sytytetään, panna vakan alle, vaan lampunjalkaan. Siitä sen valo loistaa kaikille huoneessa oleville. Näin loistakoon teidänkin valonne ihmisille, jotta he näkisivät teidän hyvät tekonne ja ylistäisivät Isäänne, joka on taivaassa.” Matt 5:14-16.
17.10. vietetään valtakunnallista Asunnottomien yötä. Erkin tarina on koottu monen eri asunnottoman kertomuksesta.
Teksti ja kuvat: diakoniatyöntekijä Anne Immonen, Kampin kappeli
- Pysähtymisestä ja pysähtyneisyydestä - 26.04.2021
- Mustarastaan laulua ja apua - 21.03.2021
- Niin kylmä maailma - 02.02.2021
Todella hyvin ja kauniisti kirjoitettu. Ja hyvät kuvat vielä lisäksi!
Mahtaisivatko diakonit vaikuttaa siihen, että asunnon tarvitsijat voisivat saada katon pään päälle turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksien vapautuneista paikoista? Siinä olisi VOKin pitäjillekin caritas-tehtävää. Maksumiehenä valtio, kuten tähänkin saakka turvapaikanhakijoille. Ja turvapaikanhakijoita ovat omat asunnottomatkin. Tärkein on saada oma avain, jonkinlainen turvasatama, jota voi kutsua kodiksi, sanoi televisiossa haastateltu Asunnottomien yhdistyksen puheenjohtaja.
Hei Maarit. Kukaan toimija yksin ei pysty poistamaan asunnottomuutta, jonka syyt ovat monet. Asunnottomuuden syitä voivat olla esim. liian kalliiti vuokrat ja liian isot asunnot, joista koituu vuokravelkaa ja häätö. Asunnottomuuteen voivat johtaa myös vaikeudet elämänhallinnassa, äkilliset perhekriisit ja paikkakunnan vahto, mielenterveysongelmat ja päindeongelmat. Käsitykseni mukaan laitospaikkoja, joka tarkoittaa tuettua asumista (kuten sinunkin ehdotuksesi ymmärsin) olisi riittävästi. Kaikkia asunnottomia tällainen tukiasuminen ei palvele ja on myös niitä, jotka haluavat valita toisin. Käynnissä olevan Asunto ensin- toimenpideohjelman mukaan pyritään siihen, että asunnottomalle mahdollistuisi pääsy asumisen pariin vaikka esim. päihdeongelma ei ole hallinnassa. Joten siihen, että asunnottomalla olisi katto päänsä päällä, pyritään kyllä monia eri palvelureittejä. Myös Helsingin erityisdiakonialla on olemassa tukiasuntoja, joita voi hakea.